Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca.

Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze.

Patent na białe szparagi

Białe szparagi trzeba dokładnie obrać, ponieważ mają twardą i grubą skórkę, którą trudno przerzuć. Należy je obierać od główki do dołu. Następnie zagotowujemy wodę, do której dodajemy sól i cukier (szparagi są troszkę gorzkie, cukier złagodzi tę gorycz). Do gotującej się wody wrzucamy obrane szparagi na 2 minuty (czas jest bardzo istotny). Potem wyciągamy szparagi i hartujemy je w zimnej wodzie z lodem. W ten sposób zatrzymujemy proces gotowania i szparagi pozostają jędrne. Zahartowane szparagi wrzucamy na patelnię wraz z odrobiną prawdziwego masła i lekko obsmażamy. Nie powinno trwać to dłużej niż kilka minut. Ciepłe szparagi ściągamy z patelni i jemy. Jędrne, pyszne i zdrowe!

Szparagi polecam podawać z pomidorami i sosem holenderskim lub w formie risotto z dodatkiem słonecznika i oliwy ziołowej. To także świetny dodatek do mięs oraz warzywo, z którego możemy przygotować pyszną zupę krem - mówi Krzysztof Obliński, Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz.
W sezonowym menu Restauracji Spichlerz szparagów nie brakuje. Zjeść można między innymi:

  • Krem z białych szparagów z migdałami i groszkiem zielonym;
  • Szparagi gotowane z pomidorami i sosem holenderskim;
  • Risotto ze szparagami, słonecznikiem i oliwą ziołową;
  • Perliczkę ze szparagami, ziemniakami młodymi, rabarbarem, kalarepą i sosem;
  • Filet z pstrąga ze szparagami, kawiorem, selerem i groszkiem zielonym;
  • Polędwicę wołową ze szparagami, marchewką, selerem, szpinakiem, sosem holenderskim i młodymi ziemniakami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6555

60 min
17
30 min
34
Sałatki Świetna sałatka

Połączenie ryżu , tuńczyka oraz warzyw, tworzy smaczną sałatkę na kolację i n...

Odsłon: 162

15 min
1
Desery sufleciki z truskawek

Jeżeli komuś jeszcze ostały się truskawki, proponuję zrobić lekki, puszysty d...

Odsłon: 52

60 min
1
Desery Serniczki z truskawkami

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj wykorzystamy je do przyg...

Odsłon: 127

60 min
1
30 min
2