Do góry

Newsy

Burak jakiego nie znacie!

Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Zobacz, co pisaliśmy o porze >>

Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie przyswajalnego żelaza. Pod tym względem burak w niczym nie ustępuje czerwonemu mięsu. O obecność buraków w diecie powinny w szczególności zadbać osoby ze skłonnościami do anemii, a także kobiety w ciąży, buraki zawierają bowiem spore ilości kwasu foliowego.

 

Co jeszcze kryją w sobie buraki? Polifenole, betalain i karotenoidy. Te związki, o skomplikowanych nazwach, wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki i tym samym przyczyniają się do zachowania młodego wyglądu. Dodatkowo buraki są bogate w błonnik, więc wspomagają oczyszczanie organizmu, dietę oraz zachowanie smukłej sylwetki.

 

Poza licznymi witaminami i minerałami, które mają dobroczynny wpływ na naszą odporność badania wykazały obecność cezu i rubidu. To bardzo rzadko występujące metale, które mają działanie antynowotworowe.

 

Dość medycyny - pora udać się do kuchni!

 

Samo zdrowie

średniej wielkości burak

cukier

Niektórzy pamiętają z dzieciństwa i swój ognisty temperament przypisują temu specyfikowi. Inni nie pamiętają i żałują chorując zimą, a jeszcze inni wzdrygają się całkiem niepotrzebnie. Świeży sok z buraka, co rano smakuje doskonale, orzeźwia i przede wszystkim wzmacnia cały organizm.

Wybieramy średniej wielkości buraka, koniecznie twardego i jędrnego. Myjemy dokładnie i ścinamy wierzchołek. Buraka wydrążamy łyżką zostawiając grube brzegi. Wsypujemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściętym wierzchołkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez noc burak powinien puścić solidny łyk zdrowego soku. Wypijamy na raz, dosypujemy cukru do buraka i czekamy na następną kolejkę. Na zdrowie!

 

>> Jeśli poczekamy na sok 2, 3 dni to zbierze się go więcej. Możemy wówczas przelać go do szklanki i dosłodzić miodem lub złamać słodycz sokiem z cytryny - będzie jeszcze zdrowszy.

 

Zobacz inne pomysły na soki >>

 

Carpaccio z serem kozim i orzechami

2-3 buraki o

liwa z oliwek

ocet balsamiczny

orzechy włoskie

pietruszka

pieprz, sól

Carpaccio to potrawa z surowego mięsa. Zazwyczaj podajemy carpaccio wołowe lub carpaccio z łososia. A carpaccio z buraka? Wszystko jest kwestią podania.

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w temperaturze 180-200 stopni. Po około godzinie powinny być gotowe. Studzimy je i obieramy ze skórki nad miseczka, w której zbierze się ściekający sok. Następnie kroimy je, w jak najcieńsze plasterki i układamy na półmisku w okrąg.

Do soku w miseczce dodajemy nieco oliwy z oliwek, octu balsamicznego lub soku z cytryny i doprawiamy grubo mielonym kolorowym pieprzem oraz szczyptą soli. Mieszamy i odstawiamy na kilka chwil. W tym czasie buraki posypujemy kawałkami koziego sera, włoskimi orzechami i natką pietruszki. Carpaccio zalewamy buraczanym winegretem i schładzamy w lodówce.

 

>> Carpaccio możemy z łatwością zamienić na burakową caprese. Wystarczy, że buraki pokroimy nieco grubiej, poprzekładamy mozarellą, orzechy zastąpimy prażonymi orzeszkami pinii lub ziarnami słonecznika, a natkę pietruszki zamienimy na bazylię.

 

Zobacz inne pomysły na carpaccio >>

 

Risotto z buraczkami

4-5 średnich buraków

litr bulionu warzywnego

ziele angielskie

liść lauru

ząbek czosnku

sok z cytryny

cebula

oliwa z olwek

masło

15-20 dag ryżu do risotto

kieliszek czerwonego wina

kozi ser lub parmezan

pestki słonecznika

tymianek

pieprz, sól

Czyli propozycja na czerwony ryż o winnym aromacie i wytrawnym charakterze. Jeśli mamy pod ręką kilka buraków i bulion to nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten przepis.

Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do bulionu. Doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Na maśle z kroplą oliwy z oliwek szklimy drobno posiekaną cebulkę z ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, szczyptą cukru, grubo mielonym czarnym pieprzem i świeżym tymiankiem.

Po pięciu minutach wsypujemy ryż mieszamy dokładnie i wlewamy kieliszek wina. Doprowadzamy do odparowania, a następnie, łyżka po łyżce dolewamy bulion razem z buraczkami, mieszamy, odparowujemy, dolewamy, mieszamy i tak, aż do wyczerpania bulionu i ugotowania ryżu. Gotowe risotto posypujemy kawałkami grillowanego w piekarniku sera koziego i prażonymi pestkami słonecznika. Do buraczkowego ryżu polecamy rybę.

 

>> A na wiosnę takie risotto możemy sporządzić z botwinki. W tym celu botwinkę myjemy, siekamy i przesmażamy na oliwie z oliwek, z ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Botwinę dodajemy pod sam koniec, gdy ryż już wchłonie cały bulion. Warto też pomyśleć o zastąpieniu ryżu czymś bardziej swojskim, np. pęczakiem.

 

Zobacz inne pomysły na risotto >>

 

Babeczki czekoladowe

25 dag buraków

250 ml oleju roślinnego

30 dag cukru kryształu

3 jajka

20 dag mąki pszennej

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

6 łyżek gorzkiego kakao

Buraki i ciasto? A co w tym dziwnego, skoro zajadamy się ciastem marchewkowym? Sekretem wilgotnych i czekoladowych babeczek jest właśnie dodatek słodkich przecież buraków!

Buraki pieczemy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z jajkami, wanilią olejem i cukrem miksując na jednolita masę. Do masy dodajemy stopniowo mąkę, sode, szczyptę soli i kakao cały czas miksując.

Gdy ciasto będzie gładkie i zwięzłe przelewamy do odpowiednich foremek i wypiekamy góra pół godziny w temperaturze 180 stopni. Gotowe i przestudzone babeczki możemy udekorować dowolną polewą.

 

>> Kakao możemy zastąpić stopioną gorzką i mleczną czekoladą - po pół tabliczki wystarczy , by upiec małe buraczane brownies. Możemy także zrezygnować z czekolady i dodać 6-8 łyżek płynnego miodu, który do buraków pasuje wprost doskonale.

 

Zobacz inne przepisy na babeczki >>

 

Koktajl

2 buraki

2 marchewki

sok z cytryny

czosnek, sól

Naszą przygodę z burakami zaczęliśmy od soku, a skończymy koktajlem. Połączenie buraka i marchwi to doskonały smak i potężna bomba witamin. Buraki myjemy dokładnie, obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Tak samo postępujemy z marchwią. Soki łączymy, doprawiamy szczyptą soli i rozgniecionym czosnkiem lub cukrem, czy modem rezygnując z czosnku. Nie zapominamy o soku z cytryny. Podajemy z lodem.

 

>> Wariant letni tego koktajlu to zmiksowanie w świeżym soku buraczanym malin lub truskawek. Taki koktajl podajemy na słodko, z bitą śmietaną i obowiązkowym plastrem cytryny.

 

Zobacz inne pomysły na koktajl >>

 

Koniecznie zobacz wideo-przepis na sałatkę z buraka!

 

...i niemal 200 pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni. Zobacz koniecznie >>

BR

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Intelhome 27 lutego 2014 Buraki czerwone pieczone w piekarniku w osłonce z folii alu przez 1,5 godz. doprawione chrzanem, octem balsamicznym, cukrem trzcinowym i solą to luksus.
Do tego marchewka starta na tarce na drobne oczka "łezki". Ta kompozycja stanowi podstawę a może i zastępstwo ryżu, makaronu, kaszy ziemniaków w obiedzie. Dodać tylko produkt posiadający odrobine tłuszczu i białko.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń