Do góry

Ambition

Burgery marchewkowe z sosem bbq

Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja.

Składniki:
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 2 plastry korzenia imbiru
- 3 plastry świeżej kurkumy
- 8 młodych marchewek
- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej
- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia
- słodszy olej
- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów
- pęczek zielonej kolendry
- różowa sól
- pieprz świeżo zmielony do smaku
- bułki do burgerów jakie lubisz
- domowy sos bbq (ostrzejsza wersja)
- ulubione warzywa : czerwona cebula/ogórek/rzodkiewka
- rukiew wodna

Sposób przygotowania:

Na patelni podgrzewam czubatą łyżeczkę masła klarowanego, dodaję dwa grube plastry imbiru i 3 plastry świeżego korzenia kurkumy. Osiem młodych marchewek kroję na mniejsze części , wrzucam na patelnię i smażę aż będą rumiane i miękkie. Można je przykryć żeby przyspieszyć cały proces.

Z patelni wybieram imbir i kurkumę. Miękkie marchewki przekładam do miski, rozgniatam je porządnie widelcem, dodaję 3 czubate łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej, garść mieszanki pestek słonecznika/dyni/rozdrobnionych orzechów, dużą garść poszatkowanej naci kolendry, 1/4 łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz do smaku, dwie-trzy łyżki mąki migdałowej albo po prostu bułki tartej, podlewam dwiema łyżkami oleju lub masła klarowanego i mieszam. Z powstałej masy lepię w dłoniach burgery dociskając dłonie do siebie - to pozwoli masie zbić się i nie rozpadać przy smażeniu. Burger powinien mieć wielkość środkowej części dłoni. Gotowe obtaczam delikatnie w bułce tartej, najpierw górę i dół a potem boki okręcając burgera w palcach. Kotleciki smażę na maśle klarowanym z obu stron przekładając delikatnie packą aż będą ładnie rumiane.

Zdejmuję kotlety z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażam przekrojone bułki do burgerów, najlepiej docisnąć je palcami i przesuwać po powierzchni patelni.

Chrupiące wykładam na talerz, smaruję domowym ostrzejszym sosem bbq, dodaję garść rukwii wodnej, usmażonego kotleta marchewkowego, ulubione dodatki : czerwoną cebulę, plastry ogórka lub pomidora, cienko pokrojone rzodkiewki, przykrywam wierzchem bułki. Serwuję z wbitą wykałaczką, od razu - ciepłe są najpyszniejsze.

 

Cooknij to!: Burgery marchewkowe z sosem BBQ na INTERIA.TV.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń