Do góry

Newsy

Catering dietetyczny, czyli dieta pudełkowa w praktyce

Dieta pudełkowa cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Częściej sięgają po nią nie tylko osoby odchudzające się, ale także sportowcy.

Fot. Fotolia

Właściwa dieta i odpowiednie ćwiczenia to niezawodny przepis na zgrabną sylwetkę i zdrowy organizm. Osiągnięcie tego celu nie jest jednak tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Czy coraz bardziej popularny catering dietetyczny jest dobrym rozwiązaniem i z powodzeniem może zastąpić domowe jedzenie?

Catering dietetyczny - z czym to się je?

Catering dietetyczny jest w Polsce zjawiskiem stosunkowo nowym, ale zyskującym coraz większą popularność. Kilka lat temu samo słowo catering kojarzone było przede wszystkim z dowozem jedzenia na duże przyjęcia firmowe i rodzinne. Obecnie firmy cateringowe oferują pakiet pięciu, czasami sześciu posiłków dziennie, z uwzględnieniem wszystkich zaleceń i ograniczeń dietetycznych. Tego typu usługi dostępne są przede wszystkim w dużych miastach, a rozwój branży związany jest z modą na zdrowe odżywianie i kultem zgrabnego, smukłego ciała.

Branża żywieniowa wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, stworzyła możliwość zamówienia gotowych dań na cały dzień. Firma dostarcza je klientowi codziennie w ustalone miejsce. Zbilansowane posiłki, o odpowiedniej kaloryczności, mają przyczynić się najczęściej do utraty wagi lub do jej utrzymania. Jednak coraz częściej pojawiają się także propozycje diet stworzonych z myślą o sportowcach, kulturystach i osobach pragnących zbudować masę mięśniową. Taka oferta pozwala zmienić nawyki żywieniowe, bez konieczności wyszukiwania i komponowania składników samodzielnie. Jak wybrać odpowiednią dla nas dietę?

Nie taka dieta straszna, jak ją malują!

W planowanej diecie dania i ich kaloryczność zależne powinny być od celów, które chcemy osiągnąć. Wybierając firmę zajmującą się cateringiem dietetycznym, powinniśmy zwrócić uwagę dla jakiej grupy osób dedykuje ona swoje posiłki.

Planując dietę redukcyjną warto wyliczyć nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i odjąć od niego około 200-300 kalorii. Nie zapominajmy, że skuteczne odchudzanie nie może opierać się na głodówce. Dlatego, jeśli zależy nam na zdrowiu, wystrzegajmy się diet bazujących na posiłkach zawierających poniżej 1200 kalorii dziennie.

Gdy stabilizujemy wagę, suma kalorii, które przyjmujemy, powinna być równa tej, którą spalamy. Przy tej opcji możemy mocniej skupić się na zróżnicowaniu naszego jadłospisu. Jest to okazja do wypróbowania nowych smaków przy jednoczesnym utrzymaniu dotychczasowej sylwetki.

Sytuacja jest nieco trudniejsza w przypadku osób stawiających na rozbudowę masy mięśniowej. Tego typu dieta musi opierać się na sporej nadwyżce kalorycznej. Niestety na razie tylko niewielki procent firm cateringowych posiada w swojej ofercie diety dla tej grupy osób. Najczęściej są to przedsiębiorstwa, których właściciele prowadzą równocześnie siłownie lub kluby fitness.

Jak wybrać i ile zapłacić?

Przy wyborze odpowiedniego cateringu dietetycznego powinniśmy wziąć pod uwagę kilka czynników. Jeśli istnieje taka opcja, warto wybrać firmę, która przed wyborem diety zaoferuje nam poradę dietetyka. Taka konsultacja uchroni nas przed złym doborem diety, a w konsekwencji - brakiem widocznych efektów jej stosowania. Niektóre firmy proponują także tygodniowe okresy próbne swoich pakietów. Ważne jest także, by catering był sprawdzony. Warto w tym wypadku kierować się opiniami znajomych lub ocenami w internecie. Im więcej osób korzysta z usług danej firmy, tym większe prawdopodobieństwo, że oferuje ona dobrej jakości produkty.

Jeśli chodzi o koszty diety pudełkowej, wszystko zależy od tego jaki pakiet wybierzemy. Na cenę wpływa także miejscowość, w której mieszkamy i rodzaj produktów, z których przygotowywane będą posiłki.

Plusy i minusy cateringu dietetycznego

Jak każde rozwiązanie, tak i catering dietetyczny ma swoje zalety i wady. Do największych plusów należy oszczędność czasu. Jest to doskonała opcja dla ludzi zabieganych i zapracowanych. Poza tym, dzięki gotowym posiłkom, problem braku pomysłu na obiad przestaje istnieć. Dodatkowo, nie musimy samodzielnie liczyć kalorii, zawartości tłuszczu, białka czy witamin. Jednak catering ma też swoje ograniczenia. Zamawiając tego rodzaju usługę, musimy świadomie wybrać dostawcę. W przeciwnym wypadku nasze jedzenie może być nieświeże lub małowartościowe. Jeśli chcemy tego uniknąć należy postawić na jakość, która, jak wiemy, kosztuje.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń