Czerwona plamka w żółtku. Co oznacza i czy trzeba ją usuwać?

Z pewnością zdarzyło ci się znaleźć niewielką czerwoną plamkę w żółtku. Co oznacza? Wiele osób uważa, że jest to zarodek kurczaka, który nie zdążył się jeszcze rozwinąć. Jak jest w rzeczywistości? Czy słusznie postępują osoby, wyrzucające takie jajka? Przekonaj się, czym jest czerwona plamka w jajku.

Co oznacza czerwona plamka w żółtku? To wcale nie musi być zarodek! | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni. W końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omletu ani biszkoptu. Każdy, kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem, czasem, znajduje się w nim jeszcze niewielka, czerwona plamka.

Wiele osób ma swoje teorie na temat tego, czym faktycznie jest ten dodatek. Niektórzy twierdzą nawet, że jest to zarodek, z którego powoli zaczął formować się kurczak, dlatego zawsze bardzo skrupulatnie pozbywają się tej części jajka lub nawet całkowicie rezygnują z jego spożywania. Czy mają rację?

Czerwona plamka w żółtku. Co oznacza?

Czerwona plamka w jajku jest faktycznie kurzą krwią, jednak jej pojawienie się nie ma nic wspólnego z obumarciem zarodka, gdyż może pojawić się nawet w jaju zniesionym przez niezapłodnioną kurę. Krew w jajkach może pojawić się, gdy dojdzie do pęknięcia naczyń krwionośnych w jajowodzie kury. Wówczas może ona przedostać się także do jajek. Jak się okazuje, nie jest to sytuacja rzadka, jednak nie powinna budzić naszego niepokoju.

Czerwona plamka w żółtku. Czy trzeba usuwać?

Czy po znalezieniu krwawej plamki w jajku powinniśmy zrezygnować z jego spożywania? Nic z tych rzeczy! Nie trzeba wyrzucać jaj ani usuwać niedoskonałości. Pękanie naczyń krwionośnych u kur może mieć wiele przyczyn i nie zawsze musi oznaczać, iż składane przez nią jaja są niezdrowe.

Najczęściej czerwone plamki pojawiają się w jajkach znoszonych przez stare kury pod koniec cyklu lub młode, które dopiero go rozpoczynają. Czasem może też być to uwarunkowane genetycznie lub wynikać z niedoboru witaminy A i D w diecie zwierzęcia. Nie jest to jednak nic, co powinno nas skłonić do wykluczenia takich produktów z naszej diety.

Czy jajka są zdrowe?

W żadnym wypadku nie rezygnujcie z jedzenia jajek, gdyż te mają naprawdę zaskakujące działanie. Chociaż w przeszłości przypisywano im zgubny wpływ na naszą pamięć oraz ciśnienie krwi, obecnie wiemy, że takie twierdzenia można włożyć między bajki.

Naukowcom udało się dowieść, że dzięki zawartości luteiny, jaja doskonale wpływają na wzrok oraz zapobiegają zaćmie, uszkodzeniom siatkówki i zwyrodnieniom plamki żółtej. Ponadto, w jajkach znajdziemy unikatowy koktajl witamin, który doskonale wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. O obecność tego produktu w diecie powinny zadbać przede wszystkim osoby, pragnące zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

Zobacz także:

Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »

Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »

Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0