Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka.

Brownie bezglutenowe
164 g czekolada gorzka 70%
147 g masło
175 g jaja
87 g cukier
108 g mąka migdałowa

Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec.

Masa żelatynowa
30 g żelatyna
150 g woda

Mus czekoladowy
350 g mleko 3,2%
60 g żółtko
40 g cukier kryształ
275 g czekolada gorzka
300 g czekolada mleczna
40 g masa żelatynowa
600 g śmietana 36%

Przygotować krem angielski. Zalać obie czekolady i masę żelatynową. Dodać ubitą śmietanę.

Glazura kakaowa
56 g woda
240 g cukier kryształ
160 g śmietana 36%
200 g syrop glukozowy
80 g kakao
96 g masa żelatynowa

Zagotować pierwsze cztery składniki. Wsypać kakao i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z kuchenki, dodać masę żelatynową. Zblendować i przecedzić.

Kostka mango
100 g cukier kryształ
100 g woda
1 szt. laska wanilii
1 szt. dojrzałe mango

Przygotować syrop waniliowy. Gdy chwilę przestygnie, wrzucić mango pokrojone w kostkę i macerować przez minimum 1 godzinę.

Dysk z gorzkiej czekolady
500 g gorzka czekolada

Zatemperować gorzką czekoladę i wykonać 24 cienkie dyski o średnicy szczytu ciastka.

Krem chantilly
500 g śmietana 30%
1 szt. wanilia
50 g cukier kryształ
40 g masa żelatynowa

Zagotować ¼ śmietany z wanilią i cukrem. Dodać resztę śmietany. Schłodzić do 4°C. Ubić w mikserze.

Montaż
Napełnić formę musem czekoladowym i zamknąć dyskiem z brownie. Zamrozić szokowo.

Doprowadzić glazurę do temperatury 33-34C. Oblać ciastka i przełożyć na podkładki. Na każdym ciastku na szczycie wyszprycować odrobinę kremu chantilly - będzie to podstawa dla czekoladowego dysku.

Osobno na 24 czekoladowych dyskach wyszprycować estetycznie po kilka rozetek z kremu chantilly. Udekorować je macerowanym i osuszonym mango. Przenieść dyski na ciastka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
5
Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

Odsłon: 30641

15 min
34
Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

Odsłon: 9672

>60 min
26
60 min
4
Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

Odsłon: 4160

15 min
12
Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

Odsłon: 871

15 min
5