Do góry

Newsy

Dania makaronowe, które każdy powinien znać

Większość list, zawierających najpopularniejsze dania świata, otwierają potrawy makaronowe. A mówiąc o makaronach, nasze myśli w sposób naturalny wędrują do Włoch. Oto lista makaronowych dań, które każdy z nas powinien znać

Fot. 123RF

Włoskie pasty pokochał cały świat, gdyż łączą w sobie prostotę, harmonijne smaki oraz poszanowanie do rodzimych produktów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas, chcąc przygotować naprawdę dobre danie makaronowe, sięga właśnie po receptury, pochodzące z Półwyspu Apenińskiego. Jego mieszkańcy traktują makaron niemalże jak świętość, a przepisy z jego wykorzystaniem, już od dziesiątek lat, są przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Każdy region Włoch posiada swoje charakterystyczne dania, z których jest niezwykle dumny. Część z nich robi furorę nawet w bardzo odległych zakątkach świata.

Specjalnie dla was, przygotowaliśmy zestawienie najpopularniejszych włoskich past. Jeśli chcecie nazywać się prawdziwymi znawcami makaronów, koniecznie upewnijcie się, że znacie wszystkie z wymienionych poniżej dań.

1. Bolognese

Sos bolognese tradycyjnie serwuje się z makaronem tagliatelle, jako tym, który lepiej wchłania ciężki, mięsny sos. Sekretem udanego sosu jest bardzo długie gotowanie. Dzięki temu warzywa i mięso mogą uwolnić cały swój smak i aromat.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml czerwonego wina
  • Łyżka ziół prowansalskich (możemy również wykorzystać świeże zioła: bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn itp.)
  • Sól, pieprz,
  • Olej do smażenia
  • parmezan do podania

 

Na dużej patelni podsmaż boczek. Następnie dodaj do niego drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler zatrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj je do cebuli i boczku. Podsmaż do momentu aż warzywa zmiękną. Po tym czasie na patelnię przełóż zmieloną wołowinę. Całość delikatnie zarumień.

Gdy wołowina dokładnie się obsmaży, na patelnię wlej wino. Pozwól mu odparować, jednocześnie dokładnie wszystko mieszając. Następnym krokiem jest dodanie pomidorów, soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw sos pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Sos powinien dusić się co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu możesz go przemieszać, aby nic nie przywarło do dna. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny, możesz dodać do niego odrobinę cukru. Zioła dodaj na samym końcu gotowania.

Sos podaj z makaronem tagliatelle, posypany drobno startym parmezanem.

Konkurs: Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń