Dlaczego nie powinniśmy gotować kaszy i ryżu w woreczkach?

Gotowanie sypkich produktów w woreczkach jest ogromnym ułatwieniem dla wielu gospodyń. Jednak specjaliści do spraw żywienia alarmują, że w ten sposób możemy sobie zaszkodzić. Dlaczego powinniśmy uważać na tego typu produkty?

Fot. 123RF

W dzisiejszych czasach większość z nas chce odżywiać się możliwie najbardziej zdrowo i ekologicznie. Dbamy o to, aby do naszego pożywienia nie trafiały niepożądane związki chemiczne ani substancje, które mogłyby negatywnie wpływać na nasz organizm. Jednak zagrożenia mogą czyhać na nas także tam, gdzie się tego zupełnie nie spodziewamy. Ostatnio wiele osób zaniepokoiła informacja o tym, że niebezpieczne związki mogą przenikać do naszego jedzenia z opakowań, w których są sprzedawane. Czy naprawdę jest się czego obawiać?

Substancją, która wzbudza tak wielkie zainteresowanie jest Bisfenol A (w skrócie BPA), będący organicznym związkiem chemicznym. Przypomina on nieco ludzkie hormony, dlatego też gdy dostanie się do naszego organizmu, jest przez niego gromadzony, a nie wydalany. Tymczasem naukowcy alarmują, iż zbyt duża ilość bisfenolu w naszym ciele może mieć zgubny wpływ na nasze zdrowie.

Zobacz też: Serki topione - jeść czy nie? Kliknij!

Serki topione - jeść czy nie?

BPA stosuje się przy produkcji różnego rodzaju tworzyw sztucznych, w tym także podczas wyrobu opakowań na żywność. Znajdziemy go między innymi w foliowych woreczkach, służących do gotowania ryżu oraz kasz. Niestety, pod wpływem wysokiej temperatury, bisfenol zawarty w opakowaniu, zaczyna przenikać do żywności, a tym samym do naszego organizmu.

W jaki sposób bisfenol wpływa na nasze zdrowie? Jako główny efekt jego działania naukowcy wskazują zakłócenia w metabolizmie, co może bezpośrednio prowadzić do otyłości. Udowodniono również, iż BPA może wyjątkowo szkodzić dzieciom, powodując nadpobudliwość oraz uszkodzenia mózgu. W związku z tym szczególnie zaleca się aby unikały go kobiety w ciąży. Z kolei u mężczyzn, związek ten może odpowiadać za obniżenie poziom u testosteronu. Co więcej, bisfenolowi przypisuje się również działanie rakotwórcze, a zwłaszcza zwiększone ryzyko zachorowania na raka prostaty oraz piersi.

Obecnie w Stanach Zjednoczonych rozpoczęto proces wycofywania z rynku produktów, które mogłyby mieć kontakt z BPA. Także w naszym kraju możemy już bez trudu znaleźć bezpieczne towary oznakowane logiem „BPA free". Wybierając je możemy uchronić siebie oraz bliskich przed nieprzyjemnym działanie bisfenolu.

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2