Egzotyczna kuchnia według Ewy Wachowicz

W najnowszym, 444. odcinku programu kulinarnego Ewa Gotuje nie zabrakło dań z całego świata. Ewa Wachowicz zaskoczyła, przygotowując azjatycką zupę, meksykańskie danie główne i hiszpański deser. Sprawdź, jak przygotować te egzotyczne pyszności.

Fot. Materiały prasowe/Polsat

W sobotę 19 marca, w 444. odcinku kulinarnego programu Ewa Gotuje, gospodyni postanowiła zabrać widzów w różne regiony świata. Podróż po egzotycznych kuchniach rozpoczęła od zupy na orientalną nutę. Przygotowała sycący, a zarazem pikantny krem z batatów i soczewicy, zabielony nie śmietaną, lecz mleczkiem kokosowym.

Na danie główne zaproponowała pieczone, luzowane udko indyka podane z sosem czekoladowym. Z kolei za deser Ewa Wachowicz zaserwowała ensaimadę, czyli zakręcone, jak skorupa ślimaka, ciasto drożdżowe z Majorki, które wedle oryginalnej receptury robione jest na smalcu.

W programie Ewa gotuje prowadząca podzieliła się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw. 

1. Tajski krem z batatów i soczewicy według Ewy Wachowicz

 Tajski krem z batatów i soczewicy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić zupę orientalną? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków świata. Dlatego na pierwsze danie Ewa przygotowała tajski krem z batatów i soczewicy. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy są: bataty, cebula, czosnek, olej ryżowy, soczewica, wywar jarzynowy, curry, sos sojowy, kawałek imbiru, pomidory krojone w zalewie, mleczko kokosowe i sok z limonki. Zupę podała z ryżem, prażonymi płatkami migdałów, papryczką chili i kolendrą.

2. Indyk w sosie mole według Ewy Wachowicz

 Indyk w sosie mole według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić indyka w sosie mole? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne gospodyni zaproponowała indyka w sosie mole. Do tego dania trzeba przygotować: udziec z indyka (bez kości), sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, olej arachidowy, cebulę, czosnek, czekoladę gorzką, świeżą paprykę czerwoną i papryczkę chili, szalotkę, ziarna kolendry, sezam, goździki, cynamon, gałązkę rozmarynu, rodzynki, orzeszki ziemne. Dodatkiem do dania są frytki z pietruszki, śliwki w marynacie i rozmaryn.

3. Ensaimada według Ewy Wachowicz

 Ensaimada według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić ensaimadę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie Ewa Wachowicz upiekła wyjątkowy deser ze słonecznej Majorki, czyli ensaimadę. W przepisie na ten deser znajdują się: mąka, cukier, drożdże, mleko, jajka, żółtko, sól, smalec i cukier puder do dekoracji, a do podania powidła lub konfitura.

Zainspiruj się przepisami Ewy Wachowicz i udaj w podróż po kuchniach świata. Bądź na bieżąco - już za tydzień kolejny odcinek.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?

Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 94

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 44

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25