Dania jednogarnkowe

To już ostatni odcinek programu „Ewa gotuje” przed wakacjami. Dlatego prowadząca postanowiła podzielić się przepisami na iście letnie dania. Zobaczcie co przygotowała dla was tym razem.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Odkąd Ewa wybudowała swoją szklarnię, spędza w niej dużo czasu. Praca związana z sadzeniem i pielęgnacją roślin bardzo ją relaksuje, a dodatkowo, gospodyni ma najlepsze składniki do swoich potraw tuż pod ręką.

W 424. odcinku programu prowadząca zaproponowała przygotowanie zdrowej zupy - bazyliowego chłodnika. Głównym komponentem dania była oczywiście bazylia (najlepiej użyć samych liści tej rośliny, gdyż w łodygach znajduje się mnóstwo włókien), która jako pierwsza trafiła do malaksera. Kolejnymi składnikami były: ogórki, awokado, ząbki czosnku, odrobina soku z cytryny, oliwa, mleko migdałowe i przyprawy. Wszystko Ewa zblendowała na gładki krem. Aby chłodnik był naprawdę zimny, zamiast wstawiać go do lodówki, prowadząca dodała kilka kostek lodu. Zupę podała z rzodkiewką i skropiła oliwą.

1. Chłodnik bazyliowy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako danie główne gospodyni zaproponowała szaszłyki opiekane na ruszcie. Do ich przygotowania użyła około 800 gramów zmielonego mięsa wieprzowego i wołowego (w proporcjach 1:1). Ponieważ szaszłyki miały być pikantne, zostały przyprawione ostrą papryką chili. By lepiej można było formować mięso, Ewa wstawiła je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przygotowała szaszłyki.

2. Szaszłyki mielone

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ponieważ gospodyni dba o to, aby codziennie jeść surowe warzywa i owoce, szaszłyki postanowiła podać z surówką z marchewki, jabłka i pora.

3. Surówka z pora

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na stół trafił również aromatyczny ryż po zanzibarsku. Jego przygotowanie podpatrzyła na Zanzibarze, gdzie udała się po tym, jak zdobyła szczyt Kilimandżaro.

4. Ryż po zanzibarsku

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie przyszedł czas na słodkości - drożdżowe rogaliki z truskawkami i budyniem czekoladowym. Prowadząca rozpoczęła prace od przygotowania nadzienia, następnie zabrała się za drożdżowe ciasto. Gdy wszystkie składniki były gotowe, złożyła z nich przepyszne rogaliki, które doskonale będą smakować do popołudniowej herbaty. Ewa powiedziała, że te słodkości mają jedną wadę, bardzo szybko znikają!

5. Rogaliki drożdżowe z budyniem czekoladowym i truskawkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli nie udało ci się obejrzeć któregoś odcinka programu "Ewa gotuje", nic straconego, wszystkie z jesiennej ramówki znajdziesz pod tym linkiem.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 22

60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18