Fot. materiały prasowe/Polsat
Odkąd Ewa wybudowała swoją szklarnię, spędza w niej dużo czasu. Praca związana z sadzeniem i pielęgnacją roślin bardzo ją relaksuje, a dodatkowo, gospodyni ma najlepsze składniki do swoich potraw tuż pod ręką.
W 424. odcinku programu prowadząca zaproponowała przygotowanie zdrowej zupy - bazyliowego chłodnika. Głównym komponentem dania była oczywiście bazylia (najlepiej użyć samych liści tej rośliny, gdyż w łodygach znajduje się mnóstwo włókien), która jako pierwsza trafiła do malaksera. Kolejnymi składnikami były: ogórki, awokado, ząbki czosnku, odrobina soku z cytryny, oliwa, mleko migdałowe i przyprawy. Wszystko Ewa zblendowała na gładki krem. Aby chłodnik był naprawdę zimny, zamiast wstawiać go do lodówki, prowadząca dodała kilka kostek lodu. Zupę podała z rzodkiewką i skropiła oliwą.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jako danie główne gospodyni zaproponowała szaszłyki opiekane na ruszcie. Do ich przygotowania użyła około 800 gramów zmielonego mięsa wieprzowego i wołowego (w proporcjach 1:1). Ponieważ szaszłyki miały być pikantne, zostały przyprawione ostrą papryką chili. By lepiej można było formować mięso, Ewa wstawiła je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przygotowała szaszłyki.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ponieważ gospodyni dba o to, aby codziennie jeść surowe warzywa i owoce, szaszłyki postanowiła podać z surówką z marchewki, jabłka i pora.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na stół trafił również aromatyczny ryż po zanzibarsku. Jego przygotowanie podpatrzyła na Zanzibarze, gdzie udała się po tym, jak zdobyła szczyt Kilimandżaro.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po obiedzie przyszedł czas na słodkości - drożdżowe rogaliki z truskawkami i budyniem czekoladowym. Prowadząca rozpoczęła prace od przygotowania nadzienia, następnie zabrała się za drożdżowe ciasto. Gdy wszystkie składniki były gotowe, złożyła z nich przepyszne rogaliki, które doskonale będą smakować do popołudniowej herbaty. Ewa powiedziała, że te słodkości mają jedną wadę, bardzo szybko znikają!
5. Rogaliki drożdżowe z budyniem czekoladowym i truskawkami
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli nie udało ci się obejrzeć któregoś odcinka programu "Ewa gotuje", nic straconego, wszystkie z jesiennej ramówki znajdziesz pod tym linkiem.