Sprawdzone przepisy na karnawał

To już ostatni odcinek programu „Ewa gotuje” przed wakacjami. Dlatego prowadząca postanowiła podzielić się przepisami na iście letnie dania. Zobaczcie co przygotowała dla was tym razem.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Odkąd Ewa wybudowała swoją szklarnię, spędza w niej dużo czasu. Praca związana z sadzeniem i pielęgnacją roślin bardzo ją relaksuje, a dodatkowo, gospodyni ma najlepsze składniki do swoich potraw tuż pod ręką.

W 424. odcinku programu prowadząca zaproponowała przygotowanie zdrowej zupy - bazyliowego chłodnika. Głównym komponentem dania była oczywiście bazylia (najlepiej użyć samych liści tej rośliny, gdyż w łodygach znajduje się mnóstwo włókien), która jako pierwsza trafiła do malaksera. Kolejnymi składnikami były: ogórki, awokado, ząbki czosnku, odrobina soku z cytryny, oliwa, mleko migdałowe i przyprawy. Wszystko Ewa zblendowała na gładki krem. Aby chłodnik był naprawdę zimny, zamiast wstawiać go do lodówki, prowadząca dodała kilka kostek lodu. Zupę podała z rzodkiewką i skropiła oliwą.

1. Chłodnik bazyliowy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako danie główne gospodyni zaproponowała szaszłyki opiekane na ruszcie. Do ich przygotowania użyła około 800 gramów zmielonego mięsa wieprzowego i wołowego (w proporcjach 1:1). Ponieważ szaszłyki miały być pikantne, zostały przyprawione ostrą papryką chili. By lepiej można było formować mięso, Ewa wstawiła je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przygotowała szaszłyki.

2. Szaszłyki mielone

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ponieważ gospodyni dba o to, aby codziennie jeść surowe warzywa i owoce, szaszłyki postanowiła podać z surówką z marchewki, jabłka i pora.

3. Surówka z pora

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na stół trafił również aromatyczny ryż po zanzibarsku. Jego przygotowanie podpatrzyła na Zanzibarze, gdzie udała się po tym, jak zdobyła szczyt Kilimandżaro.

4. Ryż po zanzibarsku

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie przyszedł czas na słodkości - drożdżowe rogaliki z truskawkami i budyniem czekoladowym. Prowadząca rozpoczęła prace od przygotowania nadzienia, następnie zabrała się za drożdżowe ciasto. Gdy wszystkie składniki były gotowe, złożyła z nich przepyszne rogaliki, które doskonale będą smakować do popołudniowej herbaty. Ewa powiedziała, że te słodkości mają jedną wadę, bardzo szybko znikają!

5. Rogaliki drożdżowe z budyniem czekoladowym i truskawkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli nie udało ci się obejrzeć któregoś odcinka programu "Ewa gotuje", nic straconego, wszystkie z jesiennej ramówki znajdziesz pod tym linkiem.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Racuchy na kwaśnym mleku

Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...

Odsłon: 1101

15 min
1
Śniadania Parówkowe Tosty

Są to tosty, które mają w środku parówkę. Jest to przepyszny przepis i wielu...

Odsłon: 80

15 min
0
30 min
4

Przepis dnia

Desery Oponki karnawałowe

Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...

Odsłon: 42894

30 min
69
Ciasta Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...

Odsłon: 8638

30 min
19
Sałatki Sałatka z tuńczyka

Dzisiaj proponuję coś na odpoczynek od mięsa, ale danie bardzo smaczne, szybk...

Odsłon: 2923

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis

Interesuje cię zrównoważony styl życia? Chcesz chronić planetę także poprzez zdrowe nawyki żywieniowe? Dieta planetarna to coś, co z pewnością cię...

0
Informacje Koktajle oczyszczające. Na dobre samopoczucie i zrzucenie zbędnych kilogramów

Koktajle oczyszczające coraz bardziej zyskują na popularności. Nie tylko wspomagają one detoksykację organizmu, ale również dostarczają witamin i m...

5
Informacje Zmniejsza ryzyko zaćmy, działa przeciwzapalnie. Jedz zamiast innych przekąsek

Mango to owoc, który wyróżnia się wyjątkowym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Warto spożywać je zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej - w ty...

84
Informacje Śniadania, od których nie przytyjesz. Sycą na długo i pomogą nie podjadać

Nie bez powodu śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Ma ono za zadanie nie tylko zaspokoić głód, ale również dodać energii na kole...

9