Kwiecień plecień, więc w kuchni Ewy też będzie delikatny misz-masz. Gotowanie zacznie się od flaczków z gęsich pipek – jak w Krakowie mówi się na gęsie żołądki, przyrządzonych na solidnym wywarze z gęsiego uda.
Następnie będą boczniaki w cieście naleśnikowym, czyli coś w rodzaju eskalopków dla jaroszy, podane z ziemniakami z wody oraz marchewką duszoną z groszkiem.
Na deser Ewa zaproponuje sycylijski przysmak o nazwie cannoli – smażone w głębokim tłuszczu rurki z kremem na bazie sera ricotta, z dodatkiem kawałków czekolady i pistacji. Ciemny kolor ciasta, z którego robione są cannoli, to zasługa jednego ze składników – deserowego wina Marsala.
Ponadto autorka programu pokaże, jak zrobić konfiturę z bananów oraz nawóz do kwiatów, który powstanie na skórkach z tych owoców.
Smacznego!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 02 kwietnia w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!
„Ewa gotuje" odcinek 446 - emisja w sobotę 02 kwietnia o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!
Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »