Dania jednogarnkowe

Ewa Wachowicz w swoich programach zachęca widzów do przygotowywania zdrowych i smacznych przepisów. W 463 odcinku opowie nieco więcej o kiszonkach, które są nie tylko niezwykle smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zaproponuje również pyszne danie główne z indykiem, a także ciasto, które idealnie sprawdzi się na jesień. Jedno jest pewne, będzie pysznie.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W swoich programach Ewa Wachowicz wiele razy zachęcała do jedzenia kiszonek. Jak też mówiła i pokazywała, kisić można różne warzywa i owoce, jak chociażby kalafior, rzodkiewki czy cytryny. Jednakże do tej pory w „Ewa gotuje” nie było jeszcze kiszenia kapusty!

– Trochę to dziwne, bo wychowałam się w domu, w którym kapustę kisiło się co roku i ja brałam w tym kiszeniu czynny udział, bo to właśnie do mnie należało ugniatanie warzywa w beczce. Dlatego kolejny odcinek zacznę właśnie od przygotowania takiej kiszonki – zdradza Ewa.

Rzecz jasna kapusta to nie wszystko. W kuchni autorka programu zrobi dwudaniowy obiad z deserem. Zacznie od kremowej zupy z pieczarek, a poda ją z grzankami, które zapiecze z pesto i mozzarellą. Żeby grzyby ładnie się upiekły, a nie wysuszyły, powinny być lekko natłuszczone.

– Można skropić je olejem lub oliwą, ale jeszcze lepiej jest posmarować pieczarki roztopionym, klarowanym masłem. Spróbujcie! Mają naprawdę niesamowity smak – podpowiada Wachowicz.

 

Na drugie danie będzie pierś z indyka w rumianym sosie śliwkowym. A do tego zielone purée ziemniaczane oraz sałatka z kapusty.  Z kolei na deser Ewa zaproponuje placek tarty z orzechami i kakao według sprawdzonego przepisu sprzed lat. 

 

„Ewa gotuje" odcinek 463 - emisja w sobotę 29 października o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1414

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 331

>60 min
9
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4