Ewa Gotuje: Krem z pieczonych pieczarek, filet indyczy z piekarnika, placek tarty z orzechami i kakao

Ewa Wachowicz w swoich programach zachęca widzów do przygotowywania zdrowych i smacznych przepisów. W 463 odcinku opowie nieco więcej o kiszonkach, które są nie tylko niezwykle smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zaproponuje również pyszne danie główne z indykiem, a także ciasto, które idealnie sprawdzi się na jesień. Jedno jest pewne, będzie pysznie.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W swoich programach Ewa Wachowicz wiele razy zachęcała do jedzenia kiszonek. Jak też mówiła i pokazywała, kisić można różne warzywa i owoce, jak chociażby kalafior, rzodkiewki czy cytryny. Jednakże do tej pory w „Ewa gotuje” nie było jeszcze kiszenia kapusty!

– Trochę to dziwne, bo wychowałam się w domu, w którym kapustę kisiło się co roku i ja brałam w tym kiszeniu czynny udział, bo to właśnie do mnie należało ugniatanie warzywa w beczce. Dlatego kolejny odcinek zacznę właśnie od przygotowania takiej kiszonki – zdradza Ewa.

Rzecz jasna kapusta to nie wszystko. W kuchni autorka programu zrobi dwudaniowy obiad z deserem. Zacznie od kremowej zupy z pieczarek, a poda ją z grzankami, które zapiecze z pesto i mozzarellą. Żeby grzyby ładnie się upiekły, a nie wysuszyły, powinny być lekko natłuszczone.

– Można skropić je olejem lub oliwą, ale jeszcze lepiej jest posmarować pieczarki roztopionym, klarowanym masłem. Spróbujcie! Mają naprawdę niesamowity smak – podpowiada Wachowicz.

 

Na drugie danie będzie pierś z indyka w rumianym sosie śliwkowym. A do tego zielone purée ziemniaczane oraz sałatka z kapusty.  Z kolei na deser Ewa zaproponuje placek tarty z orzechami i kakao według sprawdzonego przepisu sprzed lat. 

 

„Ewa gotuje" odcinek 463 - emisja w sobotę 29 października o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7