Ewa Gotuje: Krem z pieczonych pieczarek, filet indyczy z piekarnika, placek tarty z orzechami i kakao

Ewa Wachowicz w swoich programach zachęca widzów do przygotowywania zdrowych i smacznych przepisów. W 463 odcinku opowie nieco więcej o kiszonkach, które są nie tylko niezwykle smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zaproponuje również pyszne danie główne z indykiem, a także ciasto, które idealnie sprawdzi się na jesień. Jedno jest pewne, będzie pysznie.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W swoich programach Ewa Wachowicz wiele razy zachęcała do jedzenia kiszonek. Jak też mówiła i pokazywała, kisić można różne warzywa i owoce, jak chociażby kalafior, rzodkiewki czy cytryny. Jednakże do tej pory w „Ewa gotuje” nie było jeszcze kiszenia kapusty!

– Trochę to dziwne, bo wychowałam się w domu, w którym kapustę kisiło się co roku i ja brałam w tym kiszeniu czynny udział, bo to właśnie do mnie należało ugniatanie warzywa w beczce. Dlatego kolejny odcinek zacznę właśnie od przygotowania takiej kiszonki – zdradza Ewa.

Rzecz jasna kapusta to nie wszystko. W kuchni autorka programu zrobi dwudaniowy obiad z deserem. Zacznie od kremowej zupy z pieczarek, a poda ją z grzankami, które zapiecze z pesto i mozzarellą. Żeby grzyby ładnie się upiekły, a nie wysuszyły, powinny być lekko natłuszczone.

– Można skropić je olejem lub oliwą, ale jeszcze lepiej jest posmarować pieczarki roztopionym, klarowanym masłem. Spróbujcie! Mają naprawdę niesamowity smak – podpowiada Wachowicz.

 

Na drugie danie będzie pierś z indyka w rumianym sosie śliwkowym. A do tego zielone purée ziemniaczane oraz sałatka z kapusty.  Z kolei na deser Ewa zaproponuje placek tarty z orzechami i kakao według sprawdzonego przepisu sprzed lat. 

 

„Ewa gotuje" odcinek 463 - emisja w sobotę 29 października o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 78

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25