Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Ewa gotuje przed Wielkanocą. Takie faszerowane jajka zrobią wrażenie na gościach

Dodaj do książki
Dodaj do książki
0
Wyślij
Wyślij
2
Zapisz do
Zapisz do książki

Książki kucharskiej

538. odcinek programu "Ewa gotuje" obfitował w inspirujące przepisy. Ewa Wachowicz pokazała, jak wykonać przepyszną, rzadko spotykaną pastę liptauer, idealną do faszerowania jajek na Wielkanoc. Widzowie mogli przyjrzeć się także temu, jak przygotować sycący makaron w alpejskim stylu. Na deser było ciasto drożdżowe z czekoladą.

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na liptauer idealny do pieczywa i jajek | Fot. materiały prasowe / Polsat

W 538. odcinku programu kulinarnego "Ewa gotuje" prowadząca od pierwszych chwil wprowadziła widzów w klimat świąt wielkanocnych. Ewa Wachowicz już od początku emisji wspomina o świątecznych tradycjach mówiąc, że planuje w tym roku wykonać palmę ze świeżego liścia palmy domowej. Gospodyni szybko przeszła do kuchni, gdzie zaprezentowała przepis na niezwykle aromatyczną pastę liptauer idealną do faszerowanych jajek. Jeśli chodzi o danie główne, w tej roli wystąpił alpejski makaron z cheddarem. Na deser klasyka - drożdżowe ciasto z dodatkiem czekolady.

Jaja z liptauerem według Ewy Wachowicz

Jak zrobić jaja z liptauerem według Ewy Wachowicz? Ta smakowita pasta serowa z papryką idealnie sprawdzi się do dobrej jakości pieczywa, ale śmiało możesz także faszerować nią jajka. Przepis jest bardzo prosty. Ser zmiel w maszynce, masło utrzyj. Następnie składniki te dodaj do twarogu i przypraw - kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Do tego jeszcze papryka, ogórki, posiekana szalotka i kapary. Na koniec śmietana, musztarda i gotowe - wszystko mieszaj i używaj tak, jak chcesz, na przykład do wielkanocnych jajek.

Jaja z liptauerem według Ewy Wachowicz

 Jaja z liptauerem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jaja z liptauerem według Ewy Wachowicz

Alpejski makaron z cheddarem według Ewy Wachowicz

Ten obiad nasyci na długo. Jak przygotować alpejski makaron z cheddarem według Ewy Wachowicz? Ziemniaki należy obrać, pokroić w kostkę, następnie podgotować we wrzątku z dodatkiem soli. W tym czasie boczek pokrój w słupki i podsmaż na maśle. Dorzuć posiekaną cebulę. Do ziemniaków wsyp makaron, ugotuj al dente.

Odcedź i przełóż na patelnię z usmażonym boczkiem i cebulą. Wymieszaj, następnie wlej mleko i śmietankę. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzuć starty na grubych oczkach ser, podawaj gdy nieco się roztopi.

Alpejski makaron z cheddarem według Ewy Wachowicz

 Alpejski makaron z cheddarem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Alpejski makaron z cheddarem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto drożdżowe z czekoladą według Ewy Wachowicz

Czas na smakowity deser. Jak zrobić ciasto drożdżowe z czekoladą według Ewy Wachowicz? Przepis z pewnością nie przysporzy ci problemów - w "Ewa gotuje" można zobaczyć go krok po kroku. Zacznij od podgrzania mleka, posłodź, dodaj masło. Gdy się roztopi, wsyp drożdże. Wymieszaj, odstaw. Mąkę przesiej do miski, dodaj jedno całe jajko i jedno żółtko. Uperfumuj pastą waniliową. Wlej mleko z masłem i drożdżami, posól. Wymieszaj drewnianą łyżką wyrób. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Następnie zrób kruszonkę, do mąki dodaj cukier i masło, szybko zagnieć i wstaw do lodówki.

Teraz czas na przygotowanie nadzienia - czekoladę drobno posiekaj, wrzuć do miski, przypraw cynamonem, wlej roztopione masło i wymieszaj. 

Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 x 45. Nałóż czekoladę z cynamonem, zostawiając jeden brzeg bez nadzienia (ok. 2-3 cm). Krawędzie posmaruj białkiem, zwiń. Końce sklej, roladę złóż na pół i zapleć jak warkocz. Przełóż na papier do pieczenia i włoż do keksówki, odstaw na 15 minut. 

Wyrośniętą drożdżówkę posmaruj białkiem i posyp kruszonką, następnie piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasto drożdżowe z czekoladą według Ewy Wachowicz

 Ciasto drożdżowe z czekoladą według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z czekoladą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 538. odcinek

Autorka: Monika Zysk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 19318

15 min
41
Dodatki sos kaparowy

Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...

Odsłon: 58

15 min
3
>60 min
5
Przejdź na