W 538. odcinku programu kulinarnego "Ewa gotuje" prowadząca od pierwszych chwil wprowadziła widzów w klimat świąt wielkanocnych. Ewa Wachowicz już od początku emisji wspomina o świątecznych tradycjach mówiąc, że planuje w tym roku wykonać palmę ze świeżego liścia palmy domowej. Gospodyni szybko przeszła do kuchni, gdzie zaprezentowała przepis na niezwykle aromatyczną pastę liptauer idealną do faszerowanych jajek. Jeśli chodzi o danie główne, w tej roli wystąpił alpejski makaron z cheddarem. Na deser klasyka - drożdżowe ciasto z dodatkiem czekolady.

Jaja z liptauerem według Ewy Wachowicz
Jak zrobić jaja z liptauerem według Ewy Wachowicz? Ta smakowita pasta serowa z papryką idealnie sprawdzi się do dobrej jakości pieczywa, ale śmiało możesz także faszerować nią jajka. Przepis jest bardzo prosty. Ser zmiel w maszynce, masło utrzyj. Następnie składniki te dodaj do twarogu i przypraw - kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Do tego jeszcze papryka, ogórki, posiekana szalotka i kapary. Na koniec śmietana, musztarda i gotowe - wszystko mieszaj i używaj tak, jak chcesz, na przykład do wielkanocnych jajek.
Alpejski makaron z cheddarem według Ewy Wachowicz
Ten obiad nasyci na długo. Jak przygotować alpejski makaron z cheddarem według Ewy Wachowicz? Ziemniaki należy obrać, pokroić w kostkę, następnie podgotować we wrzątku z dodatkiem soli. W tym czasie boczek pokrój w słupki i podsmaż na maśle. Dorzuć posiekaną cebulę. Do ziemniaków wsyp makaron, ugotuj al dente.
Odcedź i przełóż na patelnię z usmażonym boczkiem i cebulą. Wymieszaj, następnie wlej mleko i śmietankę. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzuć starty na grubych oczkach ser, podawaj gdy nieco się roztopi.
Alpejski makaron z cheddarem według Ewy Wachowicz

Alpejski makaron z cheddarem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ciasto drożdżowe z czekoladą według Ewy Wachowicz
Czas na smakowity deser. Jak zrobić ciasto drożdżowe z czekoladą według Ewy Wachowicz? Przepis z pewnością nie przysporzy ci problemów - w "Ewa gotuje" można zobaczyć go krok po kroku. Zacznij od podgrzania mleka, posłodź, dodaj masło. Gdy się roztopi, wsyp drożdże. Wymieszaj, odstaw. Mąkę przesiej do miski, dodaj jedno całe jajko i jedno żółtko. Uperfumuj pastą waniliową. Wlej mleko z masłem i drożdżami, posól. Wymieszaj drewnianą łyżką wyrób. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Następnie zrób kruszonkę, do mąki dodaj cukier i masło, szybko zagnieć i wstaw do lodówki.
Teraz czas na przygotowanie nadzienia - czekoladę drobno posiekaj, wrzuć do miski, przypraw cynamonem, wlej roztopione masło i wymieszaj.
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 x 45. Nałóż czekoladę z cynamonem, zostawiając jeden brzeg bez nadzienia (ok. 2-3 cm). Krawędzie posmaruj białkiem, zwiń. Końce sklej, roladę złóż na pół i zapleć jak warkocz. Przełóż na papier do pieczenia i włoż do keksówki, odstaw na 15 minut.
Wyrośniętą drożdżówkę posmaruj białkiem i posyp kruszonką, następnie piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasto drożdżowe z czekoladą według Ewy Wachowicz

Ciasto drożdżowe z czekoladą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 538. odcinek
Autorka: Monika Zysk