Najlepsze przepisy na cukinię

W pierwszym po przerwie wakacyjnej odcinku "Ewa gotuje" nie zabrakło regionalnych inspiracji, tym razem z okolic Poznania. Ewa Wachowicz zaskoczyła także przygotowując przepyszną lemoniadę z ogórków. Co zapowiedziała na nowy sezon swojego programu? Sprawdź.

"Ewa gotuje" powraca po wakacyjnej przerwie | Fot. materiały prasowe / Polsat

W 546. odcinku programu "Ewa gotuje" gospodyni wita się z widzami po wakacyjnej przerwie. Ewa Wachowicz zapowiedziała, że w nowym sezonie będzie sięgała zarówno po przepisy z kuchni świata, jak i regionalne receptury. 

- Będę używać lokalnych produktów i zwykłych rzeczy jak chociaży kwaśne mleko i kefir. Pokażę też, jak przygotować smaczne, ciekawe domowe przyprawy - zapowiedziała. 

Chłodnik ze szczawiu według Ewy Wachowicz

 Chłodnik ze szczawiu według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Szczawiowy chłodnik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początku odcinka Ewa Wachowicz przygotowała wyborny chłodnik ze szczawiu. Na patelni rozgrzała masło, podsmażyła na niej szczaw. Dodała odrobinę rosołu (można użyć wywaru jarzynowego). Podduszony na maśle szczaw przetarła przez sito. Następnie pokroiła koperek. Do szczawiu dodała kwaśne mleko i słodką smietankę oraz resztkę rosołu. Wszystko roztrzepała, następnie dosypała koperek oraz dodała pokrojony ogórek gruntowy. Chłodnik doprawiła solą i pieprzem, podała z gotowanym jajkiem.

Pieczarki z mozarellą według Ewy Wachowicz

 Pieczarki z mozarellą według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pieczarki zapiekane z mozarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejne danie przygotowane przez Ewę Wachowicz to pieczarki zapiekane z mozarellą, zawinięte w boczek, ale także wersja wege - zawinięte w plastry cukinii. Ewa usunęła nóżki z pieczarek, w środek każdego grzyba włożyła mozarellę. Oprószyła je solą i pieprzem, skropiła oliwą z oliwek. Połowę pieczarek zawinęła w boczek, drugą - w posolone plastry cukinii. Wszystkie ułożyła na ruszcie grilla, dołożyła także podgotowane ziemniaki do kolejnej potrawy.

Ziemniaki z gzikiem według Ewy Wachowicz

 Ziemniaki z gzikiem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ziemniaki z gzikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podczas gdy warzywa się grillowały, Ewa przygotowała gzik do ziemniaków. Do miski włożyła twaróg, kwaśną śmietanę, do tego sól, świeżo zmielony pieprz, wszystko pomieszała, bez miksowania. Do tego dodała drobno posiekaną cebulę i pokrojony szczypiorek. 

Lemoniada ogórkowa według Ewy Wachowicz

 Lemoniada ogórkowa według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Lemoniada ogórkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym przepisem zaprezentowanym w 546. odcinku programu "Ewa gotuje" była lemoniada z ogórków. Do dzbanka z wodą Ewa Wachowicz dodała sok z limonki, pokrojone w plasterki ogórki, posłodziła syropem miętowym. Dodatkowo dorzuciła listki melisy i mięty.

Ciasto ucierane z rabarbarem według Ewy Wachowicz

 Ciasto ucierane z rabarbarem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto ucierane z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przyszedł czas na pyszny deser - ciasto ucierane z rabarbarem. Gospodyni programu oddzieliła biała od żółtek. Do żółtek wsypała szklankę cukru, dolała dwie łyżki wody. Następnie zaczęła ucierać. Do białek dodała szczyptę soli, ubiła na sztywną pianę. Do żółtek Ewa dosypała dwie szklanki mąki, dodała też łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę wanilii, do tego pół kostki roztopionego, przestudzonego masła. Na niskich obrotach miksera utarła wszystkie składniki. Następnie dodała do nich sztywną pianę z białek, wymieszała całość na bardzo niskich obrotach miksera. Ciasto przelała do formy, pokroiła rabarbar i posypała nim wierzch ciasta. Piekarnik nagrzała do 180 stopni Celsjusza, ciasto piekła przez 50-60 minut.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 546. odcinek

Autorka: Monika Zysk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Tarta ze śliwkami i mascarpone

Tarta ze śliwkami i mascarpone to idealne połączenie maślanego, kruchego spod...

Odsłon: 4179

30 min
5
Sałatki Sałatka krabowa z koperkiem

Choć składników ma niewiele, w smaku jest ciekawa i smaczna. Poza tym łatwa i...

Odsłon: 28823

15 min
28
60 min
6
>60 min
27
Ciasta Sernik

Pyszny sernik na cieście kakaowym z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi

Odsłon: 30148

15 min
60
Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

Odsłon: 5984

60 min
17