Dania jednogarnkowe

Ewa Wachowicz w 522. odcinku programu „Ewa gotuje” pokaże, jak zrobić klasyczne dania w nietypowy sposób. Na przystawkę będzie sałatka z grzybami, ale tymi najzdrowszymi. Na obiad prowadząca poda zupełnie inne niż tradycyjnie gołąbki, a na deser - jesienne ciasto, ale bez glutenu.

Zapowiedź 522. odcinka programu „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

Po trzech tygodniach gotowania w Beskidach Ewa powraca do Krakowa. Okazało się, że rosnące na balkonie winogrona mają jeszcze owoce i bez problemu można znaleźć na nich piękne liście, które autorka programu zerwie i zakisi w słoiku. 

Krzątanina w kuchni zacznie się od przygotowania sałatki z boczniakami i serem cheddar. Bazą tej potrawy będzie mieszanka różnych sałat, ale zanim na talerzu pojawi się kolorowa kompozycja, Ewa zajmie się grzybami. Wybór padnie na boczniaki, ponieważ - o czym nie wszyscy wiedzą - są wyjątkowo zdrowe. Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a to nieprawda. Boczniaki zawierają białko, które jest w 70 proc. przyswajalne przez nasz organizm oraz sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są bogate w witaminy i sole mineralne. 

Potrawą odcinka będą gołąbki w kiszonych liściach winogron (słoik tego specjału Ewa przygotowała sobie wcześniej), wzorowane na greckich dolmades - z tą jednak różnicą, że helleński przysmak powstaje z dodatkiem ryżu. Farsz autorstwa prowadzącej program będzie mięsny. 

Do gołąbków podany zostanie sos z brązowych pieczarek. Te grzyby różnią się od najbardziej znanych białych przede wszystkim mocniejszym kolorem, smakiem i aromatem. Podobnie jak boczniaki są cennym źródłem składników mineralnych i witamin. 

Na deser Ewa upiecze błyskawiczne ciasto cynamonowe. A jak cynamon, to i jabłka. Placek będzie bezglutenowy i powstanie na mące migdałowej. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 522. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Rolada szpinakowa z grzybami

Przepis na szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz suszonymi gr...

Odsłon: 1985

30 min
17
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 297

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

2
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4