Ewa Gotuje: Sałatka z boczniakami i cheddarem, gołąbki w liściach winogron, ciasto cynamonowe z jabłkami

Ewa Wachowicz w 522. odcinku programu „Ewa gotuje” pokaże, jak zrobić klasyczne dania w nietypowy sposób. Na przystawkę będzie sałatka z grzybami, ale tymi najzdrowszymi. Na obiad prowadząca poda zupełnie inne niż tradycyjnie gołąbki, a na deser - jesienne ciasto, ale bez glutenu.

Zapowiedź 522. odcinka programu „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

Po trzech tygodniach gotowania w Beskidach Ewa powraca do Krakowa. Okazało się, że rosnące na balkonie winogrona mają jeszcze owoce i bez problemu można znaleźć na nich piękne liście, które autorka programu zerwie i zakisi w słoiku. 

Krzątanina w kuchni zacznie się od przygotowania sałatki z boczniakami i serem cheddar. Bazą tej potrawy będzie mieszanka różnych sałat, ale zanim na talerzu pojawi się kolorowa kompozycja, Ewa zajmie się grzybami. Wybór padnie na boczniaki, ponieważ - o czym nie wszyscy wiedzą - są wyjątkowo zdrowe. Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a to nieprawda. Boczniaki zawierają białko, które jest w 70 proc. przyswajalne przez nasz organizm oraz sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są bogate w witaminy i sole mineralne. 

Potrawą odcinka będą gołąbki w kiszonych liściach winogron (słoik tego specjału Ewa przygotowała sobie wcześniej), wzorowane na greckich dolmades - z tą jednak różnicą, że helleński przysmak powstaje z dodatkiem ryżu. Farsz autorstwa prowadzącej program będzie mięsny. 

Do gołąbków podany zostanie sos z brązowych pieczarek. Te grzyby różnią się od najbardziej znanych białych przede wszystkim mocniejszym kolorem, smakiem i aromatem. Podobnie jak boczniaki są cennym źródłem składników mineralnych i witamin. 

Na deser Ewa upiecze błyskawiczne ciasto cynamonowe. A jak cynamon, to i jabłka. Placek będzie bezglutenowy i powstanie na mące migdałowej. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 522. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Kiełbasa drwala z piekarnika.

Kiełbasa drwala zrobiona jest z tłustszego mięsa z szynki wieprzowej. Jako pr...

Odsłon: 53

60 min
2
Sałatki Surówka z pora z gruszką i jabłkiem

Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...

Odsłon: 819

15 min
3
Przetwory Kapusta kiszona w beczce

Dzisiaj kapusta kiszona na zimę. Beczka 30 kg. więc tyle samo kapusty na zimę...

Odsłon: 1627

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić na obiad na Wszystkich Świętych? Rozgrzewające i sycące dania dla całej rodziny

1 i 2 listopada obchodzimy w Polsce święto Wszystkich Świętych oraz Zaduszki. To czas, kiedy spotykamy się z rodziną, żeby wspominać zmarłych. Choć...

1
Informacje Stosowano go już w starożytnym Babilonie. Berberys możesz suszyć, robić przeciery, soki i konfitury

Berberys, znany już w starożytnym Babilonie, to owoc o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, który od wieków znajduje szerokie zastosowanie w kuc...

30
Ewa gotuje Znane smaki w nietypowym wydaniu. Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz

Gołąbki, sałatka i jabłecznik? Smak każdego z tych dań niby się zna, ale w klasycznej wersji. Ewa Wachowicz w 522. odcinku programu kulinarnego zas...

2
Informacje Domowe syropy na przeziębienie. Stare receptury, niezawodne działanie

Zmagasz się z przeziębieniem i kaszel mocno daje ci się we znaki? A może masz zatkany nos lub cieknie z niego wodnisty katar? Jeśli nie chcesz zacz...

3