Po trzech tygodniach gotowania w Beskidach Ewa powraca do Krakowa. Okazało się, że rosnące na balkonie winogrona mają jeszcze owoce i bez problemu można znaleźć na nich piękne liście, które autorka programu zerwie i zakisi w słoiku.
Krzątanina w kuchni zacznie się od przygotowania sałatki z boczniakami i serem cheddar. Bazą tej potrawy będzie mieszanka różnych sałat, ale zanim na talerzu pojawi się kolorowa kompozycja, Ewa zajmie się grzybami. Wybór padnie na boczniaki, ponieważ - o czym nie wszyscy wiedzą - są wyjątkowo zdrowe. Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a to nieprawda. Boczniaki zawierają białko, które jest w 70 proc. przyswajalne przez nasz organizm oraz sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są bogate w witaminy i sole mineralne.
Potrawą odcinka będą gołąbki w kiszonych liściach winogron (słoik tego specjału Ewa przygotowała sobie wcześniej), wzorowane na greckich dolmades - z tą jednak różnicą, że helleński przysmak powstaje z dodatkiem ryżu. Farsz autorstwa prowadzącej program będzie mięsny.
Do gołąbków podany zostanie sos z brązowych pieczarek. Te grzyby różnią się od najbardziej znanych białych przede wszystkim mocniejszym kolorem, smakiem i aromatem. Podobnie jak boczniaki są cennym źródłem składników mineralnych i witamin.
Na deser Ewa upiecze błyskawiczne ciasto cynamonowe. A jak cynamon, to i jabłka. Placek będzie bezglutenowy i powstanie na mące migdałowej.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 522. odcinek
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy