W kuchni Ewy Wachowicz nic nie może się zmarnować. Właśnie z tego względu nasza ulubiona gospodyni w najnowszym odcinku swojego show zaprezentowała widzom kilka szybkich i smacznych przepisów, które pozwolą wykorzystać produkty, które najczęściej zostają w naszych lodówkach. Te proste receptury pozwolą nieco zmienić sposób myślenia o resztkach po różnego rodzaju uroczystościach i przyjęciach. Ewa po raz kolejny udowodniła nam, że dania z nich przygotowane mogą być efektowne i wcale nie muszą kojarzyć się z wielokrotnie odgrzewanym kotletem. Wystarczy jedynie odrobina kreatywności oraz przepisy łatwo podatne na różnego rodzaju modyfikacje.

1. Jajka sadzone na cukinii

Oto doskonały pomysł na śniadanie lub lekką kolację / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jajka są jednym z tych produktów, który często kupujemy w nadmiarze, a ponieważ są bardzo zdrowe, nie można pozwolić sobie na ich zmarnowanie. Podane w tej wersji z pewnością na stałe wejdą do waszego kulinarnego repertuaru. W podstawowym wariancie tego przepisu Ewa Wachowicz proponuje podać je na podsmażonej cukinii. Jeśli jednak macie w lodówce inne warzywa czekające na wykorzystanie, sięgajcie po nie śmiało. Efekt z pewnością zachwyci całą rodzinę i przekona do zjedzenia warzyw nawet najmłodszych.
2. Kotlety ryżowe z kalafiorem

Tak zrobione kotlety zachwycą nie tylko wegetarian / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W tym odcinku daniem głównym stały się wegetariańskie kotlety na bazie ryżu, kalafiora oraz wyrazistego sera cheddar. To połączenie z powodzeniem może konkurować nawet z takimi klasykami jak kotlety schabowe lub mielone. Sprawdzą się zarówno w roli dodatku do ziemniaków i surówki oraz jako samodzielna przekąska. Pamiętajcie jedynie, aby od razu zrobić większą porcję.
3. Charlotta mandarynkowa

Klasyczny wypiek, w nieco uproszczonej wersji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten wyjątkowo efektowny deser jest wariacją na temat klasycznego ciasta o nazwie "Charlotte Russe", które swego czasu uważano za szczytowe osiągnięcie sztuki cukierniczej. Jest ono doskonałym sposobem na wykorzystanie większej ilości owoców, nabiału, a nawet wypieków. Jeśli po rodzinnej uroczystości pozostała ci rolada, stanie się ona doskonałą podstawą dla tego pięknego ciasta.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 540. odcinek
Autorka: Sylwia Cisowska