Nie pozwól, aby w twojej kuchni cokolwiek się zmarnowało. W najnowszym odcinku swojego programu Ewa Wachowicz podzieliła się z nami kilkoma efektownymi przepisami w duchu zero waste.

Ewa Wachowicz zachęca widzów, aby w kreatywny sposób wykorzystywać różnego rodzaju produkty / Fot. materiały prasowe / Polsat

W kuchni Ewy Wachowicz nic nie może się zmarnować. Właśnie z tego względu nasza ulubiona gospodyni w najnowszym odcinku swojego show zaprezentowała widzom kilka szybkich i smacznych przepisów, które pozwolą wykorzystać produkty, które najczęściej zostają w naszych lodówkach. Te proste receptury pozwolą nieco zmienić sposób myślenia o resztkach po różnego rodzaju uroczystościach i przyjęciach. Ewa po raz kolejny udowodniła nam, że dania z nich przygotowane mogą być efektowne i wcale nie muszą kojarzyć się z wielokrotnie odgrzewanym kotletem. Wystarczy jedynie odrobina kreatywności oraz przepisy łatwo podatne na różnego rodzaju modyfikacje.

1. Jajka sadzone na cukinii

 Jajka sadzone na cukinii Zobacz przepis

Oto doskonały pomysł na śniadanie lub lekką kolację / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jajka są jednym z tych produktów, który często kupujemy w nadmiarze, a ponieważ są bardzo zdrowe, nie można pozwolić sobie na ich zmarnowanie. Podane w tej wersji z pewnością na stałe wejdą do waszego kulinarnego repertuaru. W podstawowym wariancie tego przepisu Ewa Wachowicz proponuje podać je na podsmażonej cukinii. Jeśli jednak macie w lodówce inne warzywa czekające na wykorzystanie, sięgajcie po nie śmiało. Efekt z pewnością zachwyci całą rodzinę i przekona do zjedzenia warzyw nawet najmłodszych.

2. Kotlety ryżowe z kalafiorem

 Kotlety ryżowe z kalafiorem Zobacz przepis

Tak zrobione kotlety zachwycą nie tylko wegetarian / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W tym odcinku daniem głównym stały się wegetariańskie kotlety na bazie ryżu, kalafiora oraz wyrazistego sera cheddar. To połączenie z powodzeniem może konkurować nawet z takimi klasykami jak kotlety schabowe lub mielone. Sprawdzą się zarówno w roli dodatku do ziemniaków i surówki oraz jako samodzielna przekąska. Pamiętajcie jedynie, aby od razu zrobić większą porcję.

3. Charlotta mandarynkowa

 Charlotta mandarynkowa Zobacz przepis

Klasyczny wypiek, w nieco uproszczonej wersji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten wyjątkowo efektowny deser jest wariacją na temat klasycznego ciasta o nazwie "Charlotte Russe", które swego czasu uważano za szczytowe osiągnięcie sztuki cukierniczej. Jest ono doskonałym sposobem na wykorzystanie większej ilości owoców, nabiału, a nawet wypieków. Jeśli po rodzinnej uroczystości pozostała ci rolada, stanie się ona doskonałą podstawą dla tego pięknego ciasta.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 540. odcinek

Autorka: Sylwia Cisowska




Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

Odsłon: 11163

60 min
17
Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

Odsłon: 44660

60 min
160
Dania główne Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...

Odsłon: 182101

30 min
100
Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

Odsłon: 254

60 min
3
Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

Odsłon: 4934

30 min
9
Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

Odsłon: 3113

60 min
7