Do góry

Ewa gotuje

Ewa Wachowicz zdradza przepisy na początek jesieni

Chociaż letnie wspomnienia są ciągle żywe, jesień już na dobre rozgościła się w kuchni Ewy Wachowicz. W kolejnym odcinku swojego programu, gospodyni zaprezentowała nam kilka przepisów, które warto przetestować o tej porze roku.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Początek kalendarzowej jesieni już za nami. Powoli zapominamy o lekkich daniach, przeglądając kulinarne notesy w poszukiwaniu nieco bardziej konkretnych i bardziej rozgrzewających potraw.

Nastrój ten udzielił się również Ewie Wachowicz, która w kolejnym odcinku programu "Ewa Gotuje" zaprezentowała nam swoje ulubione, jesienne receptury.

Wśród nich znalazły się między innymi pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką, nietypowe przetwory oraz nieco zapomniany, chociaż wyjątkowo pyszny przepis na regionalną zupę z Kujaw. Koniecznie przetestujcie je w zaciszu własnej kuchni!

1. Domowy chleb orkiszowy według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na domowy chleb orkiszowy według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

W kolejnym odcinku programu "Ewa Gotuje" mistrzyni domowej kuchni - Ewa Wachowicz - udowodniła, że wbrew obiegowej opinii samodzielne upieczenie pysznego chleba z chrupiącą skórką wcale nie jest trudne. Wystarczy dobry przepis! Do przygotowania ulubionego pieczywa gospodyni programu potrzebne są: ziarna orkiszu, płatki owsiane, drożdże, szczypta cukru trzcinowego, ciepła woda, mąka orkiszowa jasna, sól himalajska, siemię lniane, ziarna słonecznika i czarnuszka do dekoracji.

2. Czosnek confitowany według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na czosnek confitowany według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Co będzie najlepszym dodatkiem do domowego pieczywa? Większość osób najczęściej sięga po świeże masło i sól, jednak tym razem Ewa Wachowicz zaproponowała nam konfitowany czosnek, przygotowany w aromatyzowanej oliwie. Warto mieć go w spiżarni, ponieważ sprawdzi się nie tylko na kanapkach, ale również w sałatkach i zupach.

3. Kiszok, czyli żur na kaszance według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na kiszok, czyli żur na kaszance według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Chleb upieczony, pora więc na nieco bardziej konkretne danie. Tym razem będzie to swojska zupa przygotowana z dodatkiem doskonałej kaszanki. Kiszok (bo o nim mowa) to zaskakujący żur z Kujaw. Do przyrządzenia tej zupy należy przyszykować: kaszankę, cebulę, masło klarowane, jabłko, wywar drobiowy lub wołowy, kapelusze grzybów suszonych, majeranek, zakwas na żur, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Natomiast do podania: ziemniaki, gęstą śmietanę oraz koperek.

4. Pikle z rzodkiewek według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na pikle z rzodkiewek według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Wrzesień to czas przetworów - także w kuchni Ewy Wachowicz. Poza tradycyjnymi dżemami, konfiturami oraz różnego rodzaju kiszonkami, w spiżarni gospodyni zawsze znajdzie się miejsce na nietypowe marynaty. Tym razem  Ewa pokazała nam, jak zrobić pikle z rzodkiewek. Składniki marynaty to: biały ocet winny, woda, cukier, sól, ziarna kolendry, strączki kardamonu i ziarna anyżu.

5. Deser orzechowy na mleku sojowym według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na deser orzechowy na mleku sojowym według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Po wytrawnych rzodkiewkach pora na coś słodkiego. Tym razem będzie dietetycznie - bez cukru i laktozy! Do bardzo lekkiego i błyskawicznego deseru trafią: mielone orzechy laskowe, mleko sojowe, laska wanilii, erytrol, sok z cytryny, żelatyna, pulpa z mango, owoce sezonowe i ciasteczka czekoladowe.

Przegapiłeś odcinek programu „Ewa gotuje" w Polsacie? Nic straconego! Oglądaj na PolsatGo już teraz »

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń