Dania jednogarnkowe

Tym razem w kuchni Ewy Wachowicz prym wiodły greckie dania, których smak zachwycił gospodynię w czasie wakacyjnych podróży. 486. odcinek programu "Ewa gotuje" był prawdziwą gratką dla miłośników kuchni z tamtego zakątka świata.

Fot. Ewa Wachowicz podzieliła się nowymi, greckimi przepisami / Polsat

Grecka kuchnia już od wielu lat zachwyca Polaków. Nic więc dziwnego, że inspiracje z niej czerpie także Ewa Wachowicz, która w najnowszym odcinku swojego programu podzieliła się z widzami kilkoma ulubionymi recepturami. Jeśli masz ochotę poczuć się jak na wakacjach i tęsknisz za aromatami wprost z Peloponezu, koniecznie przetestuj najnowsze przepisy naszej ulubionej gospodyni.

1. Grecka zupa jajeczno-cytrynowa Ewy Wachowicz

 Grecka zupa jajeczno-cytrynowa Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Każdy, kto odwiedził Grecję z pewnością miał okazję skosztować tamtejszego specjału jakim jest awgolemono czyli lekka i orzeźwiająca zupa cytrynowa. Nic więc dziwnego, że specjał ten zagościł w odcinku programu "Ewa Gotuje", poświęconym właśnie kuchni z tego regionu. Smak tego dania zaskakuje, ale i zachwyca wielu Polaków, którzy po powrocie z urlopu chętnie odtwarzają go w zaciszu własnej kuchni.

2. Moussaka Ewy Wachowicz

 Moussaka Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa zaproponowała bodaj najbardziej znaną potrawę z Hellady, czyli moussakę. To nic innego jak warstwowa zapiekanka, przypominająca nieco włoską lasagne, przy czym zamiast makaronu używa się plastrów bakłażana. Danie to stanowi chlubę wszystkich greckich gospodyń i niemal każda z nich ma na nie swój sposób, przekazywany w rodzinie od pokoleń. Naszym zdaniem, moussaka Ewy Wachowicz może z powodzeniem z nimi konkurować

3. Lody z mascarpone i czekoladą Ewy Wachowicz

 Lody z mascarpone i czekoladą Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Masz ochotę na deser, ale nie chcesz spędzać w kuchni długich godzin? W takim razie lody w greckim stylu będą idealnym rozwiązaniem dla ciebie. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie.

Źródło: Ewa Gotuje/Polsat

Autorka: Sylwia Cisowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Szarlotka z mąki orkiszowej

Szarlotka orkiszowa. Użyłam jabłek champion. Bardzo je lubię. Nie mają za duż...

Odsłon: 253

60 min
30
Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 84

30 min
5
Ciasta Babka cytrynowa

Cisto połączone z cytryną to bardzo smaczne danie, które warto zrobić, zjeść...

Odsłon: 140

>60 min
2
15 min
1
Dania główne Kaczka w majeranku

Kaczkę przygotowywałam na wiele sposobów: w pomarańczach, z jabłkami i winem...

Odsłon: 6711

>60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

10
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0