Sprawdzone przepisy na grilla

Tym razem Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na najlepsze steki z grilla - w towarzystwie masła z anchois. To jednak nie wszystko, bo w 542. odcinku programu "Ewa gotuje" nie zabrakło także pysznej zupy z rzodkiewki oraz deseru - tiramisu z bliskowschodnim akcentem.

Tym razem Ewa Wachowicz zaprosiła widzów do wspólnego grillowania | Fot. materiały prasowe/Polsat

W 542. odcinku programu "Ewa gotuje" gospodyni rozpoczęła od zaprezentowania przepisu na zupę krem z rzodkiewki, a konkretniej z rzodkiewki oraz ziemniaków, które nadają odpowiednią konsystencję. Zaczęła od rozgrzania w garnku łyżki klarowanego masła, następnie dodała również pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie pokroiła rzodkiewkę i ją także dorzuciła do już podsmażających się składników. Warzywa zalała wywarem jarzynowym i podduszała w garnku do miękkości. Następnie gospodyni programu zmiksowała całość i doprawiła do smaku solą i pieprzem, a także odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Wiosenną zupę podała z dodatkiem kiełków rzodkiewki i złocistymi grzankami.

Zupa krem z rzodkiewki według Ewy Wachowicz

 Zupa krem z rzodkiewki według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aromatyczna zupa krem z rzodkiewki z ziemniakami i kiełkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym w 542. odcinku programu "Ewa gotuje" były soczyste steki wieprzowe z rusztu z masłem z anchois. Gospodyni rozpoczęła od zaprezentowania sposobu marynowania mięsa - zgodnie z metodą sous vide. Schab osuszyła, oprószyła solą oraz czarnym i jasnym sezamem. Na każdym kawałku mięsa Ewa Wachowicz ułożyła gałązkę rozmarynu i umieściła mięso w woreczkach próżniowych. Następnie było ono gotowane w temperaturze 56 stopni Celsjusza. przez 1.5 godziny.

W tym czasie Ewa przystąpiła do przygotowywania dodatku - jak zrobić masło anchois według Ewy Wachowicz? To nic trudnego. Gospodyni programu anchois odsączyła z zalewy i pokoriła na drobne kawałeczki, tak samo posiekała jedną szalotkę. Zmiksowała masło, dodała anchois, szalotkę i musztardę dijon, a następnie przyprawiła pieprzem. Dodała także sok z cytryny oraz paprykę. Całość uformowała, przełożyła na pergamin i zwinęła jak roladę, następnie przełożyła do zamrażarki.

Ugotowane wieprzowe steki zapiekła na ruszcie i podała z dodatkiem tak przygotowanego masła.

Steki wieprzowe z grilla według Ewy Wachowicz

 Steki wieprzowe z grilla według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Steki z grilla z dodatkiem masła z anchois / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Masło z anchois według Ewy Wachowicz

 Masło z anchois według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Masło z anchois według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W 542. odcinku programu "Ewa gotuje" nie mogło oczywiście zabraknąć także deseru - tym razem w stylu włoskiego tiramisu, ale z oryginalnym dodatkiem. Orientalną nutę nadało w tym przypadku ciasto kataifi. Ewa Wachowicz rozpoczęła od ubicia śmietany i posłodzenia jej cukrem pudrem. Następnie dodała mascarpone i pastę waniliową. Całość ponownie zmiksowala. W dużym szklanym pucharku umieściła połowę przewidzianych w przepisie biszkoptów nasączonych w kawie z dodatkiem olejku migdałowego. Na ciastka wyłożyła połowę kremu. Następnie ułożyła kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, a na nie - resztę kremu. Ciasto kataifi drobno posiekała i zarumieniła na rozgrzanym maśle. Wymieszała z pastą pistacjową i tahini. Po ostudzeniu Ewa Wachowicz wyłożyła ciasto kataifi na krem. Na koniec czekoladę roztopiła w kąpieli wodnej, dodała masło i tak przygotowaną polewą udekorowała deser. Jeszcze tylko posiekane pistacje i listki mięty - i gotowe.

Deser w stylu tiramisu z ciastem kataifi według Ewy Wachowicz

 Deser w stylu tiramisu z ciastem kataifi według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Deser a'la tiramisu z dodatkiem kataifi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 539. odcinek

Autorka: Monika Zysk

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z kapusty z boczkiem

Szukasz dodatków do grilla, które będą pasować do dań mięsnych i jednocześnie...

Odsłon: 1972

30 min
3