W 542. odcinku programu "Ewa gotuje" gospodyni rozpoczęła od zaprezentowania przepisu na zupę krem z rzodkiewki, a konkretniej z rzodkiewki oraz ziemniaków, które nadają odpowiednią konsystencję. Zaczęła od rozgrzania w garnku łyżki klarowanego masła, następnie dodała również pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie pokroiła rzodkiewkę i ją także dorzuciła do już podsmażających się składników. Warzywa zalała wywarem jarzynowym i podduszała w garnku do miękkości. Następnie gospodyni programu zmiksowała całość i doprawiła do smaku solą i pieprzem, a także odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Wiosenną zupę podała z dodatkiem kiełków rzodkiewki i złocistymi grzankami.

Zupa krem z rzodkiewki według Ewy Wachowicz

Aromatyczna zupa krem z rzodkiewki z ziemniakami i kiełkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Daniem głównym w 542. odcinku programu "Ewa gotuje" były soczyste steki wieprzowe z rusztu z masłem z anchois. Gospodyni rozpoczęła od zaprezentowania sposobu marynowania mięsa - zgodnie z metodą sous vide. Schab osuszyła, oprószyła solą oraz czarnym i jasnym sezamem. Na każdym kawałku mięsa Ewa Wachowicz ułożyła gałązkę rozmarynu i umieściła mięso w woreczkach próżniowych. Następnie było ono gotowane w temperaturze 56 stopni Celsjusza. przez 1.5 godziny.
W tym czasie Ewa przystąpiła do przygotowywania dodatku - jak zrobić masło anchois według Ewy Wachowicz? To nic trudnego. Gospodyni programu anchois odsączyła z zalewy i pokoriła na drobne kawałeczki, tak samo posiekała jedną szalotkę. Zmiksowała masło, dodała anchois, szalotkę i musztardę dijon, a następnie przyprawiła pieprzem. Dodała także sok z cytryny oraz paprykę. Całość uformowała, przełożyła na pergamin i zwinęła jak roladę, następnie przełożyła do zamrażarki.
Ugotowane wieprzowe steki zapiekła na ruszcie i podała z dodatkiem tak przygotowanego masła.
Steki wieprzowe z grilla według Ewy Wachowicz

Steki z grilla z dodatkiem masła z anchois / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Masło z anchois według Ewy Wachowicz

Masło z anchois według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W 542. odcinku programu "Ewa gotuje" nie mogło oczywiście zabraknąć także deseru - tym razem w stylu włoskiego tiramisu, ale z oryginalnym dodatkiem. Orientalną nutę nadało w tym przypadku ciasto kataifi. Ewa Wachowicz rozpoczęła od ubicia śmietany i posłodzenia jej cukrem pudrem. Następnie dodała mascarpone i pastę waniliową. Całość ponownie zmiksowala. W dużym szklanym pucharku umieściła połowę przewidzianych w przepisie biszkoptów nasączonych w kawie z dodatkiem olejku migdałowego. Na ciastka wyłożyła połowę kremu. Następnie ułożyła kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, a na nie - resztę kremu. Ciasto kataifi drobno posiekała i zarumieniła na rozgrzanym maśle. Wymieszała z pastą pistacjową i tahini. Po ostudzeniu Ewa Wachowicz wyłożyła ciasto kataifi na krem. Na koniec czekoladę roztopiła w kąpieli wodnej, dodała masło i tak przygotowaną polewą udekorowała deser. Jeszcze tylko posiekane pistacje i listki mięty - i gotowe.
Deser w stylu tiramisu z ciastem kataifi według Ewy Wachowicz

Deser a'la tiramisu z dodatkiem kataifi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 539. odcinek
Autorka: Monika Zysk