Dania jednogarnkowe

Ewa Wachowicz od 13 lat inspiruje nas i zachęca do gotowania. Mimo stworzenia ponad dwóch tysięcy przepisów, cały czas zaskakuje nas nowymi, znakomitymi pomysłami, którymi dzieli się w programie „Ewa gotuje”. Zobaczcie co przygotowała dla was tym razem.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Jesień to czas sycących i rozgrzewających dań, do których przygotowania wykorzystamy najlepsze, sezonowe składniki. Właśnie tym tropem podążyła Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku programu "Ewa Gotuje". Oto przepisy, którymi podzieliła się z widzami.

1. Zupa gołąbkowa

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz zajęła się dekonstrukcją gołąbków. Co to właściwie oznacza? Otóż wszystkie składniki, jakich używamy do przygotowania gołąbków: ryż, mięso, kapusta i przecier pomidorowy, trafiły do jednego garnka tworząc przepyszną, lekko pikantną zupę.

2. Kacze piersi w orientalnym sosie karmelowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po pysznej zupie Ewa Wachowicz zaprosiła widzów na kacze piersi w karmelowym sosie. Mięso natarła mieloną ostrą papryką (pamiętajcie jednak żeby nie dodać jej za dużo), która zawiera w sobie kapsaicynę, substancję przyspieszającą metabolizm i pomagającą w trawieniu.

3. Dynia marynowana na ostro

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne prowadząca podała wraz z surówką z marchewki i kiszonych jabłek, których przygotowanie mogliście zobaczyć w poprzednim programie (sprawdź przepis na kiszone jabłka).

Ponieważ sezon na dynie trwa w najlepsze, Ewa pokazała jak ją zamarynować, aby móc cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Takie przetwory będziecie mogli wykorzystywać do przygotowania surówek, sałatek, a nawet leczo!

4. Placek z jabłkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz zaproponowała ciasto z połówkami jabłek. Spód oraz wierzch wypieku gospodyni przygotowała na bazie mąki orkiszowej, która mimo, iż zawiera gluten, jest znacznie zdrowsza od pszennej. Do ciasta zamiast białego cukru prowadząca użyła zdrowego zamiennika - erytrolu.

Jabłecznik jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Jak stwierdziła prowadząca, ma tylko jedną wadę - jest tak pyszny, że zbyt szybko znika!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 1996

30 min
10

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1453

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 344

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4