W 549. odcinku kulinarnego show "Ewa gotuje" gospodyni postanowiła skorzystać z sezonowych, wczesnojesiennych warzyw - takich jak bakłażan, inaczej oberżyna. Pierwszym przepisem tym razem była jesienna zupa z bakłażanem i pomidorami.
Ewa najpierw dokładnie umyła bakłażana i pokroiła go w plastry o grubości około pół centymetra. Ułożyła je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowała oliwą i wstawiła do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczenie zajęło jej około 15–20 minut. W międzyczasie Ewa rozgrzała w garnku masło. Na nim zeszkliła pokrojoną w piórka cebulę i dorzuciła posiekany czosnek. Zrobiła miejsce na środku garnka i wsypała przyprawy: kumin, paprykę wędzoną, płatki chili, imbir i kurkumę. Wszystko delikatnie podprażyła, a następnie zalała wywarem jarzynowym. Do garnka trafiły też pomidory wraz z zalewą. Ewa gotowała całość przez 10 minut.

Potem dorzuciła do garnka pokrojone pomidory suszone, kawałek cynamonu oraz drobno posiekany jarmuż. Przykryła garnek i zostawiła zupę na kolejne 10 minut, aby smaki dobrze się połączyły. Upieczone i przestudzone bakłażany Ewa pokroiła na mniejsze kawałki i dorzuciła je do zupy. Potem sięgnęła po rodzynki, które dodały daniu słodyczy. Zupę zakwasiła sokiem z cytryny, doprawiła solą i pieprzem. Na sam koniec wrzuciła świeżo posiekane liście kolendry.
Jesienna zupa z bakłażanem i pomidorami według Ewy Wachowicz

Zupa z bakłażanem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Następnie przyszedł czas na danie główne - pstrąga w cieście piwnym z surówką z marchwi.
Ewa zaczęła od przygotowania surówki. Marchewki obrała i przy pomocy obieraczki pokroiła je w cienkie wstążki. Pora poszatkowała w delikatne półplasterki, a czerwoną cebulę w piórka. Dwie pomarańcze Ewa wyfiletowała, z trzeciej wycisnęła sok. Wszystko przełożyła do miski, dorzuciła posiekaną świeżą kolendrę, skropiła oliwą i doprawiła solą. Całość dokładnie wymieszała i odstawiła, by smaki się przegryzły.
Kiedy surówka odpoczywała, Ewa zabrała się za pstrąga. Do miski przesiała mąkę orkiszową, dosypała mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wszystko lekko posoliła. Następnie powoli wlała zimne, jasne piwo i rózgą wymieszała składniki, aż powstało ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki.
Filety z pstrąga Ewa oprószyła solą i świeżo mielonym pieprzem. Każdy kawałek zanurzyła w cieście piwnym i usmażyła na mocno rozgrzanym maśle klarowanym – najpierw z jednej, potem z drugiej strony, aż nabrały złocistego koloru.
Na talerzu Ewa podała chrupiącego pstrąga w cieście razem z frytkami, cząstkami cytryny i wcześniej przygotowaną surówką z marchewki. Dla ozdoby dorzuciła jeszcze trochę groszku cukrowego.
Filet z pstrąga w cieście piwnym według Ewy Wachowicz

Pstrąg w cieście piwnym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po obiedzie oczywiście musi być deser - na przykład lody z serka wiejskiego z truskawkami.
Ewa przygotowała dwa serki wiejskie i przełożyła je do miksera. Dorzuciła połowę truskawek, dodała łyżkę miodu i wszystko dokładnie zmiksowała na gładką masę. Gotową masę przełożyła do zamykanego naczynia. Następnie Ewa pokroiła resztę truskawek i dorzuciła je do środka. Całość delikatnie wymieszała, przykryła i wstawiła do zamrażalnika na kilka godzin. Co jakiś czas wyjmowała naczynie, aby przemieszać masę i nadać jej kremową konsystencję.
Kiedy deser był gotowy, Ewa przełożyła go do pucharków. Udekorowała świeżymi truskawkami, listkami mięty oraz jadalnymi bratkami.
Lody z serka wiejskiego i truskawek według Ewy Wachowicz

Lody truskawkowe z serka wiejskiego według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W 549. odcinku programu "Ewa gotuje" słodkości nie zabraknie. Gospodyni postanowiła przygotować również biszkopt miodowy z przepysznym kremem.
Ewa zaczęła od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka posłodziła cukrem i miodem, po czym dokładnie je utarła. Białka ubiła ze szczyptą soli na puszystą pianę. Do masy dodała mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, a następnie delikatnie połączyła z pianą z białek. Gotowe ciasto Ewa przełożyła do tortownicy o średnicy 26 cm (spód wyłożyła papierem do pieczenia, a boki wysmarowała masłem). Wstawiła formę do piekarnika nagrzanego do 170°C i piekła biszkopt około 25-30 minut. Kiedy ciasto przestygło, Ewa przekroiła je wzdłuż na pół. Spód posmarowała aromatycznymi powidłami. Potem sięgnęła po dobrze schłodzoną śmietanę - przełożyła ją do miski, ubiła na sztywno, posłodziła cukrem pudrem i uperfumowała ekstraktem waniliowym. Całość jeszcze raz krótko zmiksowała.
Połowę kremu Ewa rozsmarowała na biszkopcie z powidłami, przykryła drugim krążkiem i nałożyła resztę bitej śmietany. Śmietaną starannie posmarowała także boki ciasta.Na wierzchu starła gorzką czekoladę, a całość udekorowała świeżymi owocami - malinami, borówkami i porzeczkami - oraz listkami mięty i jadalnymi bratkami.
Biszkopt miodowy z kremem według Ewy Wachowicz

Biszkopt miodowy z kremem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec odcinka Ewa zaproponowała widzom shakes z matchą.
Ewa zaczęła od przygotowania matchy. Zielony proszek przetarła przez sitko do miseczki, zalała gorącą wodą o temperaturze nie wyższej niż 80°C i dokładnie wymieszała, aby uzyskać gładki napar. Do kieliszków Ewa wsypała kostki lodu. Do pierwszego wlała tonic i dorzuciła kawałki pokrojonej limonki. Do drugiego wlała mleko wymieszane ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Do trzeciego nałożyła purée z truskawek i zalała je mlekiem. Na sam koniec Ewa do każdego kieliszka cienkim strumieniem dolała matchę.
Shakes z matchą Ewy Wachowicz

Shakes z matchą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 549. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl