Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

W 517 odcinku programu "Ewa Gotuje" widzowie mieli okazję przenieść się wraz z prowadzącą pod malowniczą Babią Górę. W otoczeniu górskiego krajobrazu, Ewa Wachowicz zaprezentowała widzom kilka wyjątkowych przepisów, łącząc tradycyjne smaki z egzotycznymi akcentami.

Ewa Wachowicz przygotowała dla widzów kolejną porcję zaskakujących przepisów / Fot. materiały prasowe/Polsat

Nie od dziś wiadomo, że Ewa Wachowicz uwielbia kulinarne eksperymenty i nieoczywiste połączenia smaków. Potwierdziła to w 517. odcinku programu "Ewa Gotuje", w którym zaprezentowała widzom dobrze znane dania w nieco ciekawszych odsłonach. Te proste przepisy pozwolą wam nie tylko zaskoczyć rodzinę urozmaiconym jadłospisem, ale również wykorzystać produkty, które być może już od bardzo dawna zalegają w waszych kuchniach. 

Maślany krem z pomidorów według Ewy Wachowicz

 Maślany krem z pomidorów według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Maślany krem z pomidorów według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Na początek gospodyni programu kulinarnych szlagier jakim jest zupa pomidorowa. Jednak, aby przełamać kuchenną rutynę jej kwaśny smak zbalansowała miodem i masłem. Zaskoczeni? Koniecznie przetestujcie to nieoczywiste połączenie. Dzięki niemu smak zupy staje się bogatszy i delikatniejszy. Gwarantujemy, że nie raz będziecie wracać do tej receptury.

Danie główne zaproponowane przez gospodynię programu było prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ewa postawiła na klasykę, serwując królika w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku. Aby to chude i delikatne mięso nie wysychało w czasie gotowania, warto zastosować kilka trików, którymi Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami i czytelnikami naszego serwisu.

Królik w śmietanie z koperkiem według Ewy Wachowicz

 Królik w śmietanie z koperkiem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Królik w śmietanie z koperkiem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Deser okazał się prawdziwą niespodzianką, gdyż po wstępnie z dań typowo polskich, wybraliśmy się w kulinarną podróż do dalekiej Japonii. Ewa Wachowicz zaprezentowała swoim widzom, jak przygotować tradycyjne dango, czyli słodkie kulki ryżowe. Zrobienie tego deseru powinno sprawić dużo frajdy zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Japońskie kulki ryżowe dango według Ewy Wachowicz

 Japońskie kulki ryżowe dango według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Japońskie kulki ryżowe dango według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oprócz głównych dań, Ewa podzieliła się również kilkoma praktycznymi poradami. Pokazała, jak przygotować aromatyczny cukier miętowy.czyli uniwersalny dodatek do deserów i ciast, dzięki któremu wasze wypieki będą mogły stawać w szranki z produktami z najlepszych cukierni. Ponadto, zaprezentowała przepis na domową przyprawę do zup i sosów, której głównym składnikiem był świeży lubczyk z przydomowego ogrodu.Tak zrobiona pasta doskonale zastąpi różnego rodzaju sklepowe mieszanki przypraw, a do jej przygotowania będziecie potrzebować zaledwie trzech składników.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 517. odcinek

Autorka: Sylwia Cisowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 690788

60 min
1161
Przekąski Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jaje...

Odsłon: 125

30 min
2
15 min
5
Desery Deser z mascarpone i pomarańczy

Deser z mascarpone i pomarańczy świetnie się prezentuje w pucharkach lub szkl...

Odsłon: 84

30 min
4