Najlepsze przepisy na dania z dyni

Końcówka lata w kuchni Ewy Wachowicz

W 517 odcinku programu "Ewa Gotuje" widzowie mieli okazję przenieść się wraz z prowadzącą pod malowniczą Babią Górę. W otoczeniu górskiego krajobrazu, Ewa Wachowicz zaprezentowała widzom kilka wyjątkowych przepisów, łącząc tradycyjne smaki z egzotycznymi akcentami.

Ewa Wachowicz przygotowała dla widzów kolejną porcję zaskakujących przepisów / Fot. materiały prasowe/Polsat

Nie od dziś wiadomo, że Ewa Wachowicz uwielbia kulinarne eksperymenty i nieoczywiste połączenia smaków. Potwierdziła to w 517. odcinku programu "Ewa Gotuje", w którym zaprezentowała widzom dobrze znane dania w nieco ciekawszych odsłonach. Te proste przepisy pozwolą wam nie tylko zaskoczyć rodzinę urozmaiconym jadłospisem, ale również wykorzystać produkty, które być może już od bardzo dawna zalegają w waszych kuchniach. 

Maślany krem z pomidorów według Ewy Wachowicz

 Maślany krem z pomidorów według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Maślany krem z pomidorów według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Na początek gospodyni programu kulinarnych szlagier jakim jest zupa pomidorowa. Jednak, aby przełamać kuchenną rutynę jej kwaśny smak zbalansowała miodem i masłem. Zaskoczeni? Koniecznie przetestujcie to nieoczywiste połączenie. Dzięki niemu smak zupy staje się bogatszy i delikatniejszy. Gwarantujemy, że nie raz będziecie wracać do tej receptury.

Danie główne zaproponowane przez gospodynię programu było prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ewa postawiła na klasykę, serwując królika w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku. Aby to chude i delikatne mięso nie wysychało w czasie gotowania, warto zastosować kilka trików, którymi Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami i czytelnikami naszego serwisu.

Królik w śmietanie z koperkiem według Ewy Wachowicz

 Królik w śmietanie z koperkiem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Królik w śmietanie z koperkiem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Deser okazał się prawdziwą niespodzianką, gdyż po wstępnie z dań typowo polskich, wybraliśmy się w kulinarną podróż do dalekiej Japonii. Ewa Wachowicz zaprezentowała swoim widzom, jak przygotować tradycyjne dango, czyli słodkie kulki ryżowe. Zrobienie tego deseru powinno sprawić dużo frajdy zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Japońskie kulki ryżowe dango według Ewy Wachowicz

 Japońskie kulki ryżowe dango według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Japońskie kulki ryżowe dango według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oprócz głównych dań, Ewa podzieliła się również kilkoma praktycznymi poradami. Pokazała, jak przygotować aromatyczny cukier miętowy.czyli uniwersalny dodatek do deserów i ciast, dzięki któremu wasze wypieki będą mogły stawać w szranki z produktami z najlepszych cukierni. Ponadto, zaprezentowała przepis na domową przyprawę do zup i sosów, której głównym składnikiem był świeży lubczyk z przydomowego ogrodu.Tak zrobiona pasta doskonale zastąpi różnego rodzaju sklepowe mieszanki przypraw, a do jej przygotowania będziecie potrzebować zaledwie trzech składników.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 517. odcinek

Autorka: Sylwia Cisowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Łosoś z sosem cytrynowym

Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...

Odsłon: 2415

15 min
25
Desery Ciasteczka owsiane z dynią i żurawiną

Przepis na mięciutkie, pożywne i pyszne ciasteczka owsiane z dynią oraz suszo...

Odsłon: 1036

60 min
17

Polecane artykuły

Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

1
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2
Informacje Sklepy Dino w Polsce – niesamowity rozwój w krótkim czasie

Polski sklep Dino to jedne z niewielu marketów należących do rodzimych firm. Jak Dino radzi sobie na rynku, jaką ma ofertę i czy jest ona opłacalna...

0