Nie od dziś wiadomo, że Ewa Wachowicz uwielbia kulinarne eksperymenty i nieoczywiste połączenia smaków. Potwierdziła to w 517. odcinku programu "Ewa Gotuje", w którym zaprezentowała widzom dobrze znane dania w nieco ciekawszych odsłonach. Te proste przepisy pozwolą wam nie tylko zaskoczyć rodzinę urozmaiconym jadłospisem, ale również wykorzystać produkty, które być może już od bardzo dawna zalegają w waszych kuchniach.
Maślany krem z pomidorów według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisMaślany krem z pomidorów według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na początek gospodyni programu kulinarnych szlagier jakim jest zupa pomidorowa. Jednak, aby przełamać kuchenną rutynę jej kwaśny smak zbalansowała miodem i masłem. Zaskoczeni? Koniecznie przetestujcie to nieoczywiste połączenie. Dzięki niemu smak zupy staje się bogatszy i delikatniejszy. Gwarantujemy, że nie raz będziecie wracać do tej receptury.
Danie główne zaproponowane przez gospodynię programu było prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ewa postawiła na klasykę, serwując królika w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku. Aby to chude i delikatne mięso nie wysychało w czasie gotowania, warto zastosować kilka trików, którymi Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami i czytelnikami naszego serwisu.
Królik w śmietanie z koperkiem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKrólik w śmietanie z koperkiem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Deser okazał się prawdziwą niespodzianką, gdyż po wstępnie z dań typowo polskich, wybraliśmy się w kulinarną podróż do dalekiej Japonii. Ewa Wachowicz zaprezentowała swoim widzom, jak przygotować tradycyjne dango, czyli słodkie kulki ryżowe. Zrobienie tego deseru powinno sprawić dużo frajdy zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Japońskie kulki ryżowe dango według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisJapońskie kulki ryżowe dango według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oprócz głównych dań, Ewa podzieliła się również kilkoma praktycznymi poradami. Pokazała, jak przygotować aromatyczny cukier miętowy.czyli uniwersalny dodatek do deserów i ciast, dzięki któremu wasze wypieki będą mogły stawać w szranki z produktami z najlepszych cukierni. Ponadto, zaprezentowała przepis na domową przyprawę do zup i sosów, której głównym składnikiem był świeży lubczyk z przydomowego ogrodu.Tak zrobiona pasta doskonale zastąpi różnego rodzaju sklepowe mieszanki przypraw, a do jej przygotowania będziecie potrzebować zaledwie trzech składników.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 517. odcinek
Autorka: Sylwia Cisowska