Dania jednogarnkowe

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego programu przygotowała wyborne dania idealne na początek jesieni. Nie zabraknie pysznej zupy rybnej, serowo-warzywnej zapiekanki, oraz czegoś słodkiego, prostych rogalików z owocowym nadzieniem i czekoladą.

Pyszna zupa rybna według receptury Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszym daniem odcinka była zupa rybna w stylu śródziemnomorskim. Przygotowanie potrawy rozpoczęła od podsmażenia na oliwie pokrojonej cebuli i czosnku. Dodała słodką i ostrą paprykę, a następnie skarmelizowała wszystko, cały czas mieszając. Dolała wywar warzywny, dorzuciła także pomidory z puszki bez skórki. Do gotującej się zupy, Ewa dodała makaron gwiazdki, po kilku minutach dorzuciła pokrojonego w kawałki pstrąga, powinien gotować się ok. pięciu minut. Potrawę doprawiła sosem rybnym. Pod koniec gotowania dorzuciła łyżkę masła, soli i pieprzu do smaku. Gotową zupę Ewa Wachowicz zaserwowała z posiekaną natką pietruszki. 

Śródziemnomorska zupa z pstrągiem Ewy Wachowicz

 Śródziemnomorska zupa z pstrągiem Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Śródziemnomorska zupa z pstrągiem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne odcinka to ekspresowa zapiekanka z warzywami i serami. Realizację przepisu prowadząca rozpoczęła od podsmażenia posiekanej czerwonej cebuli na maśle klarowanym. Dodała warzywną mrożonkę i podsmażyła je do miękkości z kolejną łyżką masła. Gotowe warzywa przełożyła do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem. Na tej samej patelni przygotowała sos ze śmietany 18 proc., do której dorzuciła pokruszony ser gorgonzola, całość doprawiła gałką muszkatołową i wymieszała, aż do rozpuszczenia sera. Taką miksturą zalała warzywa, na koniec dodała starty oscypek. Zapiekankę piekła w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Po upieczeniu danie posypała posiekaną natką pietruszki. 

Zapiekanka serowa z warzywami na patelnię Ewy Wachowicz

 Zapiekanka serowa z warzywami na patelnię Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zapiekanka serowa z warzywami na patelnię Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W odcinku nie mogło zabraknąć również deseru, tym razem były to pyszne rogaliki z bananowym nadzieniem. Banany pokroiła w mniejsze kawałki, a następnie skropiła je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Posiekała także gorzką czekoladę. Płaty ciasta francuskiego pokroiła w trójkąty, na każdy kawałek dodała masło orzechowe, czekoladę i banany. Zawinęła rogaliki i posmarowała je roztrzepanym jajkiem. Wstawiła je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, powinny piec się 15-20 minut. Upieczone rogaliki można dodatkowo polać roztopioną czekoladą. 

Rogaliki z nadzieniem bananowym według Ewy Wachowicz

 Rogaliki z nadzieniem bananowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rogaliki z nadzieniem bananowym według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz zachęciła widzów do przygotowania buraczanej sałatki z papryką, którą można zamknąć w słoikach i zajadać podczas zimowych miesięcy. Ugotowane i starte na tarce buraczki. W dużym garnku na oliwie z oliwek dokładnie poddusiła posiekaną cebulę, następnie dorzuciła pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość przesmażyła do miękkości. Na koniec dodała starte buraczki. Całość doprawiła olejem, odrobiną octu jabłkowego, solą, łyżką cukru, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wszystko poddusiła przez kilka minut. Gotową sałatkę przełożyła do słoiczków, które zakręciła i zapasteryzowała. 

Sałatka z buraków i papryki Ewy Wachowicz

 Sałatka z buraków i papryki Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sałatka z buraków i papryki Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 519. odcinek

Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 1863

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

3
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4