Ewa_Gotuje

Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego programu przygotowała wyborne dania idealne na początek jesieni. Nie zabraknie pysznej zupy rybnej, serowo-warzywnej zapiekanki, oraz czegoś słodkiego, prostych rogalików z owocowym nadzieniem i czekoladą.

Pyszna zupa rybna według receptury Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszym daniem odcinka była zupa rybna w stylu śródziemnomorskim. Przygotowanie potrawy rozpoczęła od podsmażenia na oliwie pokrojonej cebuli i czosnku. Dodała słodką i ostrą paprykę, a następnie skarmelizowała wszystko, cały czas mieszając. Dolała wywar warzywny, dorzuciła także pomidory z puszki bez skórki. Do gotującej się zupy, Ewa dodała makaron gwiazdki, po kilku minutach dorzuciła pokrojonego w kawałki pstrąga, powinien gotować się ok. pięciu minut. Potrawę doprawiła sosem rybnym. Pod koniec gotowania dorzuciła łyżkę masła, soli i pieprzu do smaku. Gotową zupę Ewa Wachowicz zaserwowała z posiekaną natką pietruszki. 

Śródziemnomorska zupa z pstrągiem Ewy Wachowicz

 Śródziemnomorska zupa z pstrągiem Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Śródziemnomorska zupa z pstrągiem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne odcinka to ekspresowa zapiekanka z warzywami i serami. Realizację przepisu prowadząca rozpoczęła od podsmażenia posiekanej czerwonej cebuli na maśle klarowanym. Dodała warzywną mrożonkę i podsmażyła je do miękkości z kolejną łyżką masła. Gotowe warzywa przełożyła do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem. Na tej samej patelni przygotowała sos ze śmietany 18 proc., do której dorzuciła pokruszony ser gorgonzola, całość doprawiła gałką muszkatołową i wymieszała, aż do rozpuszczenia sera. Taką miksturą zalała warzywa, na koniec dodała starty oscypek. Zapiekankę piekła w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Po upieczeniu danie posypała posiekaną natką pietruszki. 

Zapiekanka serowa z warzywami na patelnię Ewy Wachowicz

 Zapiekanka serowa z warzywami na patelnię Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zapiekanka serowa z warzywami na patelnię Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W odcinku nie mogło zabraknąć również deseru, tym razem były to pyszne rogaliki z bananowym nadzieniem. Banany pokroiła w mniejsze kawałki, a następnie skropiła je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Posiekała także gorzką czekoladę. Płaty ciasta francuskiego pokroiła w trójkąty, na każdy kawałek dodała masło orzechowe, czekoladę i banany. Zawinęła rogaliki i posmarowała je roztrzepanym jajkiem. Wstawiła je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, powinny piec się 15-20 minut. Upieczone rogaliki można dodatkowo polać roztopioną czekoladą. 

Rogaliki z nadzieniem bananowym według Ewy Wachowicz

 Rogaliki z nadzieniem bananowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rogaliki z nadzieniem bananowym według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz zachęciła widzów do przygotowania buraczanej sałatki z papryką, którą można zamknąć w słoikach i zajadać podczas zimowych miesięcy. Ugotowane i starte na tarce buraczki. W dużym garnku na oliwie z oliwek dokładnie poddusiła posiekaną cebulę, następnie dorzuciła pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość przesmażyła do miękkości. Na koniec dodała starte buraczki. Całość doprawiła olejem, odrobiną octu jabłkowego, solą, łyżką cukru, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wszystko poddusiła przez kilka minut. Gotową sałatkę przełożyła do słoiczków, które zakręciła i zapasteryzowała. 

Sałatka z buraków i papryki Ewy Wachowicz

 Sałatka z buraków i papryki Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sałatka z buraków i papryki Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 519. odcinek

Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
21
Zupy Krem z brokułu i cukinii

Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii. Zupka bardzo szybka w przygoto...

Odsłon: 67

30 min
6
Dania główne Domowe pyzy

Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.

Odsłon: 74

30 min
2
Dania główne Łosoś z suszonymi jabłkami

Dania rybne powinny być w naszym codziennym menu. Dzisiejszy przepis pozwoli...

Odsłon: 25

>60 min
1
Przekąski Racuchy szczebrzeszyńskie

Wypróbuj przepis racuchy szczebrzeszyńskie, które przygotowywane są na słono...

Odsłon: 891

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

5
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

4