Dania jednogarnkowe

Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego programu przygotowała wyborne dania idealne na początek jesieni. Nie zabraknie pysznej zupy rybnej, serowo-warzywnej zapiekanki, oraz czegoś słodkiego, prostych rogalików z owocowym nadzieniem i czekoladą.

Pyszna zupa rybna według receptury Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszym daniem odcinka była zupa rybna w stylu śródziemnomorskim. Przygotowanie potrawy rozpoczęła od podsmażenia na oliwie pokrojonej cebuli i czosnku. Dodała słodką i ostrą paprykę, a następnie skarmelizowała wszystko, cały czas mieszając. Dolała wywar warzywny, dorzuciła także pomidory z puszki bez skórki. Do gotującej się zupy, Ewa dodała makaron gwiazdki, po kilku minutach dorzuciła pokrojonego w kawałki pstrąga, powinien gotować się ok. pięciu minut. Potrawę doprawiła sosem rybnym. Pod koniec gotowania dorzuciła łyżkę masła, soli i pieprzu do smaku. Gotową zupę Ewa Wachowicz zaserwowała z posiekaną natką pietruszki. 

Śródziemnomorska zupa z pstrągiem Ewy Wachowicz

 Śródziemnomorska zupa z pstrągiem Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Śródziemnomorska zupa z pstrągiem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne odcinka to ekspresowa zapiekanka z warzywami i serami. Realizację przepisu prowadząca rozpoczęła od podsmażenia posiekanej czerwonej cebuli na maśle klarowanym. Dodała warzywną mrożonkę i podsmażyła je do miękkości z kolejną łyżką masła. Gotowe warzywa przełożyła do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem. Na tej samej patelni przygotowała sos ze śmietany 18 proc., do której dorzuciła pokruszony ser gorgonzola, całość doprawiła gałką muszkatołową i wymieszała, aż do rozpuszczenia sera. Taką miksturą zalała warzywa, na koniec dodała starty oscypek. Zapiekankę piekła w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Po upieczeniu danie posypała posiekaną natką pietruszki. 

Zapiekanka serowa z warzywami na patelnię Ewy Wachowicz

 Zapiekanka serowa z warzywami na patelnię Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zapiekanka serowa z warzywami na patelnię Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W odcinku nie mogło zabraknąć również deseru, tym razem były to pyszne rogaliki z bananowym nadzieniem. Banany pokroiła w mniejsze kawałki, a następnie skropiła je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Posiekała także gorzką czekoladę. Płaty ciasta francuskiego pokroiła w trójkąty, na każdy kawałek dodała masło orzechowe, czekoladę i banany. Zawinęła rogaliki i posmarowała je roztrzepanym jajkiem. Wstawiła je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, powinny piec się 15-20 minut. Upieczone rogaliki można dodatkowo polać roztopioną czekoladą. 

Rogaliki z nadzieniem bananowym według Ewy Wachowicz

 Rogaliki z nadzieniem bananowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rogaliki z nadzieniem bananowym według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz zachęciła widzów do przygotowania buraczanej sałatki z papryką, którą można zamknąć w słoikach i zajadać podczas zimowych miesięcy. Ugotowane i starte na tarce buraczki. W dużym garnku na oliwie z oliwek dokładnie poddusiła posiekaną cebulę, następnie dorzuciła pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość przesmażyła do miękkości. Na koniec dodała starte buraczki. Całość doprawiła olejem, odrobiną octu jabłkowego, solą, łyżką cukru, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wszystko poddusiła przez kilka minut. Gotową sałatkę przełożyła do słoiczków, które zakręciła i zapasteryzowała. 

Sałatka z buraków i papryki Ewy Wachowicz

 Sałatka z buraków i papryki Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sałatka z buraków i papryki Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 519. odcinek

Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kopytka z ziemniaków, bez jajek.

Kopytka, zrobione z rozgniecionych, ugotowanych ziemniaków z mąką, bez użycia...

Odsłon: 1728

30 min
15
Dania główne Nogi kacze pieczone w piekarniku

Kaczka to mięso które bardzo lubimy. Dzisiaj nogi kaczek zamarynowane przypra...

Odsłon: 334

30 min
14
Dodatki Zasmażana młoda kapusta

Tradycyjna młoda kapusta z boczkiem. Kapusta jest bardzo smaczna, może być je...

Odsłon: 266

60 min
6
Desery Bajaderki orzechowe

Bajaderki, czyli słodkie kulki są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się ni...

Odsłon: 512

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Pomysły na szybki i pożywny obiad. Niedrogo, zdrowo i smacznie

Szukasz pomysłów na szybki i pożywny obiad? Wbrew pozorom nie musisz ograniczać się jedynie do kurczaka, ziemniaków i surówki. Równie dobrze możesz...

1
Informacje Ziołomiody. Na wzmocnienie odporności i walkę z infekcjami

Ziołomiód łączy w sobie właściwości miodu i ziół podawanych pszczołom jako pożywka. Stanowi on nie tylko istny nutraceutyk, ale również bardzo ciek...

2
Ewa gotuje Jesienne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zaprosiła nas na wyjątkowy, jesienny obiad. Wbrew pozorom, aby przygotować imponującą ucztę wcale nie potrzeba wymyślnych i trudno do...

6
Informacje Wytrawne tarty na cieście francuskim. 5 pomysłów na oryginalny farsz

Należysz do grupy osób, które zawsze wybierają tarty w słodkiej odsłonie? W takim razie powinieneś chociaż raz spróbować wykonać wytrawną wersję. C...

4