Pierwszym daniem odcinka była zupa rybna w stylu śródziemnomorskim. Przygotowanie potrawy rozpoczęła od podsmażenia na oliwie pokrojonej cebuli i czosnku. Dodała słodką i ostrą paprykę, a następnie skarmelizowała wszystko, cały czas mieszając. Dolała wywar warzywny, dorzuciła także pomidory z puszki bez skórki. Do gotującej się zupy, Ewa dodała makaron gwiazdki, po kilku minutach dorzuciła pokrojonego w kawałki pstrąga, powinien gotować się ok. pięciu minut. Potrawę doprawiła sosem rybnym. Pod koniec gotowania dorzuciła łyżkę masła, soli i pieprzu do smaku. Gotową zupę Ewa Wachowicz zaserwowała z posiekaną natką pietruszki.
Śródziemnomorska zupa z pstrągiem Ewy Wachowicz
Zobacz przepisŚródziemnomorska zupa z pstrągiem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Danie główne odcinka to ekspresowa zapiekanka z warzywami i serami. Realizację przepisu prowadząca rozpoczęła od podsmażenia posiekanej czerwonej cebuli na maśle klarowanym. Dodała warzywną mrożonkę i podsmażyła je do miękkości z kolejną łyżką masła. Gotowe warzywa przełożyła do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem. Na tej samej patelni przygotowała sos ze śmietany 18 proc., do której dorzuciła pokruszony ser gorgonzola, całość doprawiła gałką muszkatołową i wymieszała, aż do rozpuszczenia sera. Taką miksturą zalała warzywa, na koniec dodała starty oscypek. Zapiekankę piekła w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Po upieczeniu danie posypała posiekaną natką pietruszki.
Zapiekanka serowa z warzywami na patelnię Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZapiekanka serowa z warzywami na patelnię Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W odcinku nie mogło zabraknąć również deseru, tym razem były to pyszne rogaliki z bananowym nadzieniem. Banany pokroiła w mniejsze kawałki, a następnie skropiła je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Posiekała także gorzką czekoladę. Płaty ciasta francuskiego pokroiła w trójkąty, na każdy kawałek dodała masło orzechowe, czekoladę i banany. Zawinęła rogaliki i posmarowała je roztrzepanym jajkiem. Wstawiła je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, powinny piec się 15-20 minut. Upieczone rogaliki można dodatkowo polać roztopioną czekoladą.
Rogaliki z nadzieniem bananowym według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisRogaliki z nadzieniem bananowym według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz zachęciła widzów do przygotowania buraczanej sałatki z papryką, którą można zamknąć w słoikach i zajadać podczas zimowych miesięcy. Ugotowane i starte na tarce buraczki. W dużym garnku na oliwie z oliwek dokładnie poddusiła posiekaną cebulę, następnie dorzuciła pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość przesmażyła do miękkości. Na koniec dodała starte buraczki. Całość doprawiła olejem, odrobiną octu jabłkowego, solą, łyżką cukru, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wszystko poddusiła przez kilka minut. Gotową sałatkę przełożyła do słoiczków, które zakręciła i zapasteryzowała.
Sałatka z buraków i papryki Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSałatka z buraków i papryki Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 519. odcinek
Autorka: Opracowała: Redakcja Smaker.pl