Ewa Wachowicz przez kilkanaście lat trwania programu przygotowała mnóstwo wybornych przepisów na dania z grilla. Dlatego w najnowszych odcinku postanowiła poprosić o pomoc Mateusza Gesslera. Wspólnie zdecydowali się przyrządzić schab w trzech pysznych odsłonach. W pierwszym przepisie na schab na ostro Mateusz Gessler przygotował marynatę na bazie białego wina, papryki ostrej, słodkiej wędzonek, papryki Piment d’Espelette, świeżego czosnku, cytrynowej skórki, oraz truskawki, która dodała nutkę słodyczy. Mięso należy zamarynować przez kilka godzin, a następnie upiec na grillu.
Schab na ostro według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSchab na ostro według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Drugą propozycją, którą przedstawiono w odcinku był schab z kością. Do przygotowania marynaty, Mateusz Gessler użył: wody, mleka, cebuli, majeranku, liścia laurowego oraz soli. Schab usmażono na patelni grillowej na maśle klarowanym. Upieczone na grillu mięso ułożono na sosie chimichurri, na który składa się: posiekana natka pietruszki, kolendra, szalotka, czosnek, papryczka chili, ocet winny, miód, oliwa, sól i pieprz.
Danie zaserwowano z sałatką francuską, której bazą jest miks sałat, takich jak: szpinak baby, roszponka, rukola, sałata karbowana, oraz sałata freeze. Do dressingu wykorzystano: oliwę z oliwek, czerwony ocet winny, musztardę Dijon, czosnek, miód, oraz papryczkę chili.
Schab z kością według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSchab z kością według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czas na trzecią wersję schabu, czyli eskalopki w sosie musztardowo-miodowym. Do zrobienia marynaty, wykorzystano: olej rzepakowy, świeży tymianek, papryczkę chili, zesty z cytryny, sól i pieprz. Do tak przyprawionego dania idealnie pasuje sos musztardowo-miodowy. Aby go przygotować, na maśle klarowanym należy zeszklić szalotkę i czosnek, całość podlać białym winem, bulionem wołowym. Mateusz Gessler dodał do sosu także musztardę Dijon, odrobinę śmietany, miód oraz gałkę muszkatołową. Potrawę zaserwowano z surówką colesław z czerwonej kapusty.
Eskalopki w sosie musztardowo-miodowym według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisEskalopki w sosie musztardowo-miodowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ostatnim daniem w tym odcinku był oczywiście deser. Tym razem prowadząca rozpoczęła jego przygotowania, od zrobienia domowej pasty pistacjowej, użyła do tego: niesolonych i nieprażonych pistacji, oleju z pestek winogron, cukru waniliowego oraz szczypty soli. Spód ciasta wykonała z masła oraz pokruszonych ciasteczek. Do masy serowej wykorzystała twaróg, pastę z pistacji, jajka, masła, cukru, śmietany 30 proc., budyniu waniliowego, oraz startej skórki z limonki. Ciasto należy piec z parą, najpierw w 170 stopniach przez 15 minut, a następnie w 130 stopniach przez 45 minut. Sernik posmarowała kremem pistacjowym, na bazie serka mascarpone, pasty z pistacji i cukru pudru. Wierzch udekorowała posiekanymi pistacjami oraz skórką limonki.
Sernik pistacjowy według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSernik pistacjowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 510. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl