W 535. odcinku Ewa Wachowicz rozpoczęła gotowanie, od przyrządzenia gruzińskiej zupy charczo. Zaczęła od posiekania cebuli, następnie zeszkliła ją w garnku na maśle. Wołowinę pokroiła w kostkę i przyprawiła papryką oraz chili. Wszystko wymieszała i przełożyła mięso do garnka z cebulą. Dorzuciła również posiekany czosnek. Po chwili smażenia zalała składniki wodą (ok. 1 ½ l). Danie doprawiła kolendrą, kozieradką i liściem laurowym. Dorzuciła także orzechy włoskie. Całość posoliła. Na koniec dodała pokrojone pomidory z puszki. Przykryła i gotowała do miękkości przez około dwie godziny.

Po tym czasie wsypała 150 g ryżu, a następnie dorzuciła pokrojone w kostkę papryki. Garnek przykryła i gotowała jeszcze przez chwilę. Zupę zakwasiła octem winnym. Gdy zdjęła garnek z kuchenki, dorzuciła posiekaną natkę pietruszki.
Charczo – gruzińska gulaszowa według Ewy Wachowicz

Charczo – gruzińska gulaszowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Macaroni and cheese to ekspresowe danie. Przygotowanie go Ewa zaczęła od ugotowania makaronu w osolonym wrzątku. Następie przeszła do zrobienia sosu beszamelowego. Masło roztopiła na patelni. Następnie wsypała mąkę i wymieszała całość. Gdy powstała jasna zasmażka, wlała zimne mleko. Składniki mieszałam, aż zaczęły gęstnieć. Przyprawiła całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wsypała starty ser cheddar. Gdy się roztopił, dorzuciła odcedzony makaron i wszystko wymieszała. Talerz udekorowała parmezanem i bazylią. Tę potrawę można też przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec.
Mac and cheese według Ewy Wachowicz

Mac and cheese według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie tortu pistacjowego z ciastem kataifi Ewa Wachowicz zaczęła od zrobienia wieńca z ciasta kataifi i roztopionego masła. Masę umieściła pomiędzy dwoma tortownicami, a następnie włożyła je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Wcześniej w mniejszej tortownicy upiekła klasyczny czekoladowy biszkopt.
Następnie zabrała się za przygotowanie masy dubajskiej. Ciasto kataifi drobno pokroiła, przełożyła je na patelnię, wlała roztopione masło i smażyła tak długo, aż zaczęło chrupać. Posłodziła całość miodem. Dodała pastę pistacjową i tahini. Na koniec wlała wodę różaną i wszystko wymieszała. W kolejnym etapie przygotowała drugą masę. Ser dwa razy zmieliła w specjalnej maszynie do mielenia. Dodała pastę pistacjową i roztopioną w kąpieli wodnej przestudzoną białą czekoladę. Całość zmiksowała.
Do obręczy z upieczonego kataifi włożyła krążek biszkoptu. Nasączyła go mocną herbatą z sokiem z cytryny. Na wierzch przełożyła masę serową. Przykryła drugim biszkoptem, polała go ponczem. Wyłożyła masę z ciastem kataifi i równo rozprowadziła. Ciasto wstawiła na kilka godzin do lodówki. Na suchej patelni roztopiła cukier, następnie wlała śmietankę. Wymieszała całość. Wsypała pistacje, ponownie wymieszała i przełożyła na schłodzony tort.
Tort pistacjowy z ciastem kataifi Ewy Wachowicz

Tort pistacjowy z ciastem kataifi Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 535. odcinek