Fot. materiały prasowe/Polsat
W 431. odcinku "Ewa Gotuje", autorka programu przygotowała bezglutenowe placuszki brokułowe z kaszą jaglaną, które podała z tradycyjnym sosem grzybowym. Najpierw jednak zaprosiła widzów na bardzo treściwy gulasz na mięsie mielonym. Z kolei deser był sporym zaskoczeniem dla wszystkich piwoszy - zobaczyliśmy bowiem, jak zaserwować słoiczek w stylu włoskiego tiramisu, przy czym zamiast w kawie i likierze, biszkopty skąpane były w ciemnym piwie. Trunek trafił też do masy z mascarpone. Ponadto Ewa pokazała, jak przygotować marynowany kalafior.
Gulasz z mięsem wołowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz "kucharzenie" rozpoczęła od przygotowania pysznego, jednogarnkowego dania, czyli gulaszu. Jak sama przyznała, danie jest przeznaczone dla całej rodziny, ze szczególnym uwzględnieniem seniorów. Głównymi składnikami tej potrawy są mięso mielone i warzywa. Prowadząca podkreśliła, że im dłużej się je dusi, tym lepszy posiłek otrzymamy.
2. Placki brokułowe z sosem grzybowym
Placki brokułowe z sosem grzybowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Następnie gospodyni zabrała się za przyrządzenie pysznych placuszków z brokuła. Co nietypowe, nie smażyła ich wcale na patelni! W zamian za to trafiły do piekarnika, gdzie pięknie się upiekły. Gotowe doprawiła sosem grzybowym z aromatycznych prawdziwków.
Kalafior marynowany według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W 431. odcinku programu prowadząca postawiła też na przygotowanie przetworów, które idealnie sprawdzą się w jesienne, chłodne dni. Ewa Wachowicz zamarynowała je bowiem w occie z dodatkiem ziół i kurkumy. Przyprawa nie tylko świetnie podkreśli smak kalafiora, ale też rozgrzeje i wzmocni odporność.
Piwne tiramisu według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten odcinek był pełen niespodzianek. Prowadząca podała bezglutenowe, pieczone placuszki i gulasz z mięsa mielonego, a na deser? Postanowiła również zaskoczyć, przygotowując nietypowe tiramisu. Jego główny składnik to... ciemne piwo, a nie dobrze nam znany w tradycyjnej wersji likier amaretto. Taka słodycz będzie więc ciekawą propozycją dla wszystkich smakoszy piwa.