Fot. materiały prasowe/Polsat
W kolejnym odcinku kulinarnego programu „Ewa gotuje", prowadząca pokazała jak przygotować niezwykle prostą, ale bardzo smaczną i aromatyczną zupę o nazwie zaprostka. Następnie podzieliła się pomysłem na smażonego karpia, którego zaserwowała na kiszonej kapuście. Ewa zaproponowała również zrobienie pikli z marchewki. Na sam koniec podała przepis na kultowe ciasteczka orzeszki - deser ten był powrotem do dzieciństwa.
1. Zupa zoproska według Ewy Wachowicz

Zupa zoproska według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na pierwsze danie gospodyni ugotowała tradycyjną podhalańską zupę o nazwie zaprostka. Jedyną zmianę, jaką wprowadziła do tej receptury, było podsmażenie warzyw na maśle klarowanym. Dzięki temu wywar nabrał głębi smaku.
Ewa pokroiła w kostkę marchewkę, pietruszkę i sporą ilość czosnku. Warzywa przesmażyła na maśle klarowanym. Zalała wodą, przyprawiła do smaku i dusiła przez kilka chwil. Następnie dodała wcześniej namoczone i posiekane w plastry, suszone grzyby, które sama zbierała w pobliskim lesie.
Gdy wywar grzybowo-jarzynowy był gotowy, zabrała się za przygotowanie zaprostki, czyli zasmażki. Wędzoną słoninę pokroiła w kostkę i podsmażała na patelni do czasu, aż tłuszcz się wytopił. Do skwarków dodała łyżkę mąki, całość mieszała energicznie, żeby nic się nie przypaliło. Dolała chochelkę wywaru, a następnie całość przelała do zupy.
Ten podhalański rarytas prowadząca podała z tłuczonym ziemniakami, ozdobiła pietruszką i miętą.
2. Karp na kapuście z żurawiną według Ewy Wachowicz
Karp na kapuście z żurawiną według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chociaż do świąt zostało jeszcze dwa tygodnie, to już dzisiaj warto pomyśleć o wigilijnym karpiu! Dlatego Ewa zaproponowała podanie smażonych dzwonków na kiszonej kapuście. Przepis jest prosty w przygotowaniu, a stanowi znakomitą alternatywę dla klasycznej, świątecznej ryby.
Gospodyni dzwonka z karpia oprószyła solą i pieprzem, włożyła na godzinę do lodówki. W tym czasie zajęła się zrobieniem kapusty. Poszatkowała ją na mniejsze kawałki, odsączyła z nadmiaru wody i przełożyła do garnka. Wlała szklankę wody, dodała świeżą żurawinę (można użyć również mrożonej lub suszonej, w przypadku tej ostatniej, należy zmniejszyć jej ilość). Gotowała wraz z przyprawami do miękkości. Pod sam koniec do garnka trafiła łyżka masła.
Zamarynowaną rybę Ewa obtoczyła w mące i smażyła na złoty kolor.
Do żaroodpornego naczynia gospodyni wyłożyła kapustę, a na jej wierzch ułożyła karpia. Wszystko zapiekała przez 10 minut w piekarniku.
3. Pikle-wstążki z marchewki według Ewy Wachowicz
Pikle-wstążki z marchewki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po przygotowaniu świątecznego dania, prowadząca pokazała jak w łatwy sposób przyrządzić pikle z marchewki. Wystarczy odczekać zaledwie kilkanaście godzin, aby móc zajadać się kiszonką.
4. Orzeszki z kremem orzechowym według Ewy Wachowicz
Ciasteczka orzeszki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na sam koniec programu, Ewa przywołała smaki swojego dzieciństwa – upiekła ciasteczka orzeszki. Do tego wypieku potrzebna była specjalna forma-patelnia. W przepisie na ten wyjątkowy świąteczny deser z kremem orzechowym znalazły się: mąka, cukier puder, masło, jajka, śmietana, ocet, soda, mleko roślinne (np. sojowe), cukier trzcinowy i zmielone orzechy włoskie.