Pysznie i dietetycznie

W kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca odczarowała mit, że dietetyczne potrawy są niesmaczne. Przygotowała przystawkę, danie główne i deser, które można jeść bez wyrzutów sumienia.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem widzowie zastali Ewę w przydomowej szklarni. A ponieważ w drugiej połowie maja bywa jeszcze dość chłodno, to po powrocie do kuchni autorka programu przygotowała nieoczywistą przystawkę.

Przekąska powstała na bazie kapusty pak choi, którą w Europie nazywa się chińską, a w Chinach białą. Prowadząca to warzywo lubi najbardziej jeść na ciepło, dlatego zaproponowała jego podanie wraz z pikantnym sosem. W pierwszej kolejności na patelnię trafił imbir, chili, miód, sos sojowy i odrobina soku z cytryny. Następnie Ewa dodała kapustę i pomidorki koktajlowe, wszystko dusiła przez chwilkę. Wierzch dania udekorowała serem pleśniowym i posypała solą sezamową.

1. Pak choi z patelni

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne gospodyni przygotowała dietetyczną rybę po norwesku, którą podała z sosem jajecznym i potłuczonymi ziemniakami. Żaroodporne naczynie wysmarowała masłem klarowanym, na spód wyłożyła przyprawionego dorsza, szalotkę i groszek cukrowy. Następnie zabrała się za zaprawę. Do garnka wlała wodę, wytrawne wino i dodała przyprawy – wszystko zagotowała. Gotową zalewę przelała do ryby, całość dusiła w piekarniku przez 10-15 minut.

2. Dorsz po norwesku z sosem jajecznym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W międzyczasie gospodyni pokazała jak samodzielnie przygotować przyprawę o nazwie gomasio. To właśnie jej użyła do przystawki.

3. Gomasio z czarnego sezamu

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaproponowała sernik kokosowy. Zamiast cukru, który został dodany do ciasta i do masy serowej, prowadząca użyła zdrowego zamiennika, erytrytolu. Aby podkreślić kokosowy smak ciasta, do masy twarogowej prowadząca dołączyła mleczko i kilka łyżek likieru kokosowego. Taki sernik można jeść bez wyrzutów sumienia!

4. Sernik kokosowy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 87

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 42

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25