Ewa Wachowicz jest znana z zamiłowania do prowadzenia swojego przydomowego ogródka. W programie nie raz mogliśmy zobaczyć szklarnię, w której uprawia świeże zioła czy truskawki. Tym razem postanowiła w swojej kuchni użyć młodej pokrzywy, szczawiu i czosnku niedźwiedziego. Ta zielenina posłużyła jej do ugotowania barszczu ukraińskiego.
1. Zielony barszcz ukraiński według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZielony barszcz ukraiński według Ewu Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie zupy prowadząca rozpoczęła od pokrojenia w kostkę warzyw – marchewek, ziemniaków, cebuli i czosnku - które podsmażyła na maśle klarowanym. Następnie dodała pora. Po kilku minutach zalała wszystko wodą i gotowała do miękkości warzyw. Na samym końcu do garnka trafił pokrojony w mniejsze kawałki seler naciowy i spora dawka zebranej przez Ewę zieleniny.
Prowadząca poleciła, że zupę najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym tak, aby miało płynne żółtko. Całość smaku podkreśli dymka, która spełni również funkcję pięknego przybrania.
2. Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy
Zobacz przepisRisotto z kurczakiem i szparagami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne prowadząca zaproponowała włoskie risotto z kurczakiem i szparagami. Podzieliła się z widzami poradami, które pomogą im przygotować niezwykle kremową potrawę. Po pierwsze, do risotta najlepiej wybierać ryż arborio. Po drugie, rosół lub bulion warzywny, który dolewamy podczas gotowania, musi być gorący. Dzięki temu ryż nie będzie suchy, ale też nie stanie się kleisty.
Zamiast sera stołowego, którym we Włoszech określa się parmezan i grana padano, Ewa do dania dodała straty na tarce oscypek. Całość przyozdobiła natką pietruszki.
Gospodyni programu pokazała również, co zrobić, aby kupiony przez nas ryż móc przechowywać przez parę lat. Otóż wystarczy przesypać go do słoików, dodać liście laurowe i szczelnie zamknąć. Tak przygotowane wstawić do piekarnika i pasteryzować w 100 stopniach C przez około 20 minut. Taki zabieg sprawi, że żadne żyjątka nie zjedzą nam ryżu.
3. Lody solony karmel według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisLody solony karmel według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po obiedzie przyszła pora na coś słodkiego. Idealnym deserem okazały się lody o smaku solonego karmelu. Ewa Wachowicz przygotowała je na bazie śmietanki kremówki, sera mascarpone i kajmaku, który od lat robi sama. Kupuje puszkę słodzonego mleka, którą zanurza w wodzie i gotuje tak przez około trzy godziny. Po tym czasie czeka, aż masa się schłodzi i otwiera puszkę z gotowym kajmakiem. Na nadchodzące upały, nie znajdziecie lepszego przepisu na lody.