Konkurs: sałatki i surówki

Sezonowa kuchnia u Ewy Wachowicz

W sobotnim odcinku sezonu Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na fantastyczny barszcz pełen różnej zieleniny. Dodatkowo pokazała, jak zrobić kremowe risotto i lody o najpopularniejszym smaku solonego karmelu.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz jest znana z zamiłowania do prowadzenia swojego przydomowego ogródka. W programie nie raz mogliśmy zobaczyć szklarnię, w której uprawia świeże zioła czy truskawki. Tym razem postanowiła w swojej kuchni użyć młodej pokrzywy, szczawiu i czosnku niedźwiedziego. Ta zielenina posłużyła jej do ugotowania barszczu ukraińskiego.

1. Zielony barszcz ukraiński według Ewy Wachowicz

 Zielony barszcz ukraiński według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zielony barszcz ukraiński według Ewu Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie zupy prowadząca rozpoczęła od pokrojenia w kostkę warzyw – marchewek, ziemniaków, cebuli i czosnku - które podsmażyła na maśle klarowanym. Następnie dodała pora. Po kilku minutach zalała wszystko wodą i gotowała do miękkości warzyw. Na samym końcu do garnka trafił pokrojony w mniejsze kawałki seler naciowy i spora dawka zebranej przez Ewę zieleniny.

Prowadząca poleciła, że zupę najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym tak, aby miało płynne żółtko. Całość smaku podkreśli dymka, która spełni również funkcję pięknego przybrania.

2. Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy

 Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy Zobacz przepis

Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne prowadząca zaproponowała włoskie risotto z kurczakiem i szparagami. Podzieliła się z widzami poradami, które pomogą im przygotować niezwykle kremową potrawę. Po pierwsze, do risotta najlepiej wybierać ryż arborio. Po drugie, rosół lub bulion warzywny, który dolewamy podczas gotowania, musi być gorący. Dzięki temu ryż nie będzie suchy, ale też nie stanie się kleisty. 

Zamiast sera stołowego, którym we Włoszech określa się parmezan i grana padano, Ewa do dania dodała straty na tarce oscypek. Całość przyozdobiła natką pietruszki. 

Gospodyni programu pokazała również, co zrobić, aby kupiony przez nas ryż móc przechowywać przez parę lat. Otóż wystarczy przesypać go do słoików, dodać liście laurowe i szczelnie zamknąć. Tak przygotowane wstawić do piekarnika i pasteryzować w 100 stopniach C przez około 20 minut. Taki zabieg sprawi, że żadne żyjątka nie zjedzą nam ryżu.

3. Lody solony karmel według Ewy Wachowicz

 Lody solony karmel według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Lody solony karmel według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie przyszła pora na coś słodkiego. Idealnym deserem okazały się lody o smaku solonego karmelu. Ewa Wachowicz przygotowała je na bazie śmietanki kremówki, sera mascarpone i kajmaku, który od lat robi sama. Kupuje puszkę słodzonego mleka, którą zanurza w wodzie i gotuje tak przez około trzy godziny. Po tym czasie czeka, aż masa się schłodzi i otwiera puszkę z gotowym kajmakiem. Na nadchodzące upały, nie znajdziecie lepszego przepisu na lody.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »   

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
15 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Sałatka z ryżu

Delikatna sałatka na śniadanie.

Odsłon: 75

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Najpopularniejsze przepisy czerwca

Przekonaj się, które dania okazały się najchętniej wyszukiwane na przełomie wiosny i lata. Oto 10 najpopularniejszych przepisów naszych użytkownikó...

2
Informacje Jak wykorzystać resztki mięsa z rosołu? Sposoby na tani i szybki obiad!

Zastanawiasz się, jak wykorzystać resztki mięsa z rosołu? Możliwości jest naprawdę dużo! Kotlety, pasty, pyzy czy sałatki to tylko kilka z wielu op...

0
Informacje Jak wykorzystać ciasto francuskie, które zalega ci w lodówce? Oto 6 niezawodnych pomysłów!

Ciasto francuskie to bardzo uniwersalny składnik, który doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Jak wykorzystać ci...

1
Informacje Jak upiec karkówkę? Te rady sprawią, że będzie miękka i soczysta

Karkówka to jedno z ulubionych mięsnych dań Polaków. Karczek może być przygotowywany na grillu, w marynacie lub bez. Świetnie będzie także smakować...

2