Sprawdzone przepisy na karnawał

W sobotnim odcinku sezonu Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na fantastyczny barszcz pełen różnej zieleniny. Dodatkowo pokazała, jak zrobić kremowe risotto i lody o najpopularniejszym smaku solonego karmelu.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz jest znana z zamiłowania do prowadzenia swojego przydomowego ogródka. W programie nie raz mogliśmy zobaczyć szklarnię, w której uprawia świeże zioła czy truskawki. Tym razem postanowiła w swojej kuchni użyć młodej pokrzywy, szczawiu i czosnku niedźwiedziego. Ta zielenina posłużyła jej do ugotowania barszczu ukraińskiego.

1. Zielony barszcz ukraiński według Ewy Wachowicz

 Zielony barszcz ukraiński według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zielony barszcz ukraiński według Ewu Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie zupy prowadząca rozpoczęła od pokrojenia w kostkę warzyw – marchewek, ziemniaków, cebuli i czosnku - które podsmażyła na maśle klarowanym. Następnie dodała pora. Po kilku minutach zalała wszystko wodą i gotowała do miękkości warzyw. Na samym końcu do garnka trafił pokrojony w mniejsze kawałki seler naciowy i spora dawka zebranej przez Ewę zieleniny.

Prowadząca poleciła, że zupę najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym tak, aby miało płynne żółtko. Całość smaku podkreśli dymka, która spełni również funkcję pięknego przybrania.

2. Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy

 Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy Zobacz przepis

Risotto z kurczakiem i szparagami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne prowadząca zaproponowała włoskie risotto z kurczakiem i szparagami. Podzieliła się z widzami poradami, które pomogą im przygotować niezwykle kremową potrawę. Po pierwsze, do risotta najlepiej wybierać ryż arborio. Po drugie, rosół lub bulion warzywny, który dolewamy podczas gotowania, musi być gorący. Dzięki temu ryż nie będzie suchy, ale też nie stanie się kleisty. 

Zamiast sera stołowego, którym we Włoszech określa się parmezan i grana padano, Ewa do dania dodała straty na tarce oscypek. Całość przyozdobiła natką pietruszki. 

Gospodyni programu pokazała również, co zrobić, aby kupiony przez nas ryż móc przechowywać przez parę lat. Otóż wystarczy przesypać go do słoików, dodać liście laurowe i szczelnie zamknąć. Tak przygotowane wstawić do piekarnika i pasteryzować w 100 stopniach C przez około 20 minut. Taki zabieg sprawi, że żadne żyjątka nie zjedzą nam ryżu.

3. Lody solony karmel według Ewy Wachowicz

 Lody solony karmel według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Lody solony karmel według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie przyszła pora na coś słodkiego. Idealnym deserem okazały się lody o smaku solonego karmelu. Ewa Wachowicz przygotowała je na bazie śmietanki kremówki, sera mascarpone i kajmaku, który od lat robi sama. Kupuje puszkę słodzonego mleka, którą zanurza w wodzie i gotuje tak przez około trzy godziny. Po tym czasie czeka, aż masa się schłodzi i otwiera puszkę z gotowym kajmakiem. Na nadchodzące upały, nie znajdziecie lepszego przepisu na lody.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »   

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Krokiety z warzywami

Nietypowe krokiety z warzywami to chrupiąca i aromatyczna przekąska, która za...

Odsłon: 78233

30 min
49
Ciasta Kubańczyk

Ciasto Kubańczyk to aromatyczny deser, skrywający wiele zaskakujących nut. W...

Odsłon: 39993

60 min
39
Sałatki Wzmacniająca surówka z kiszonej kapusty

Już od dawna kapustę kiszoną uważano za sposób na zapobieganie chorobom i prz...

Odsłon: 972

15 min
3
Desery Tanie i puszyste pączki w 5 minut

Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...

Odsłon: 956

15 min
5
60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Lekki obiad na szybko. Smaczne, syte i zdrowe dania

Lekki obiad na szybko to idealne rozwiązanie dla zapracowanych oraz tych, którzy nie mają ochoty spędzać długich godzin w kuchni, a jednocześnie db...

0
Informacje Jak schudnąć, jedząc jajka. Na czym polega dieta jajeczna?

Dieta jajeczna to model odżywiania popularny wśród osób, którym zależy na uzyskaniu spektakularnych efektów odchudzania w krótkim czasie. Jest ona...

4
Informacje Oryginalne sałatki z brokułem. Sycące, dla dbających o wagę

Jeśli szukacie pomysłu na lekkie, a jednocześnie sycące danie, które doskonale wpisze się w waszą dietę, sałatki z brokułem będą strzałem w dziesią...

10
Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

11