Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz. Nie może ich zabraknąć na twoim stole

Boże Narodzenie już tuż, tuż i Ewa Wachowicz na dobre rozpoczęła przygotowania do nich. W 440. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni podzieliła się z nami swoimi sprawdzonymi, świątecznymi przepisami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

 

Kolejny odcinek programu „Ewa gotuje", poświęcony wigilijnym potrawom, gospodyni rozpoczęła od udekorowania choinki. Gdy skończyła stroić świąteczne drzewko, zaprosiła nas do kuchni na kilka wigilijnych potraw!

 

1. Świąteczna zupa fasolowa Ewy Wachowicz

Zupa fasolowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początek poznaliśmy przepis na znane i lubiane danie z fasoli z suszonymi śliwkami. Jednak tym razem Ewa przyrządziła tę potrawę wigilijną inaczej niż zwykle! Przygotowała świąteczną zupę fasolową i dodatkiem suszonych śliwek. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej propozycji na wigilijną potrawę znajdują się między innymi: fasola „Piękny Jaś", majeranek, śliwki suszone, marchewka, pietruszka, seler, sól, pieprz, cebula, masło klarowane i świeży majeranek do dekoracji.

 

 

2. Paprykarz z karpia według Ewy Wachowicz

Paprykarz z karpia według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie polskiej Wigilii Bożego Narodzenia bez karpia. Najczęściej smaży tę rybę na patelni. Tak też przyrządziła karpia, który następnie znalazł się w wigilijnym paprykarzu! Do tej propozycji na wigilijny stół trzeba przygotować: filety z karpia. ryż, cebule, olej ryżowy, masło klarowane, paprykę wędzoną, ostrą i słodką, pieprz ziołowy, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Paprykarz można podawać na ciepło lub na zimno - jako pastę do kanapek. W każdej postaci smakuje wyśmienicie!

 

3. Świąteczny keks według Ewy Wachowicz

Keks według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec Ewa zaprosiła nas na pyszny dwukolorowy keks, w Krakowie zwany cwibakiem! W przepisie na ten świąteczny wypiek z mnóstwem bakalii znajdują się: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, mleko, orzechy włoskie i laskowe, suszona żurawina, suszone morele, skórka otarta z pomarańczy, kakao, biała czekolada, śmietanka 30-36% oraz karmelizowana cytryna.

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Suszone grzybki

Grzyby zebrane przez moje dzieci i oto z tych grzybów zapasy grzybów suszonych.

Odsłon: 209

30 min
17
Przetwory Zabezpieczone grzyby suszone

Grzyby można suszyć na różne sposoby. Każdy dobry. Może to być nawlekanie na...

Odsłon: 187

>60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dieta na mocne kości. Co jeść, a czego unikać?

Mocne kości to bardzo ważny wyznacznik ludzkiego zdrowia. Aby utrzymać je w dobrej kondycji przez całe nasze życie, powinniśmy zadbać o kilka kwest...

2
Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

3
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6