Ewa Gotuje

Boże Narodzenie już tuż, tuż i Ewa Wachowicz na dobre rozpoczęła przygotowania do nich. W 440. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni podzieliła się z nami swoimi sprawdzonymi, świątecznymi przepisami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

 

Kolejny odcinek programu „Ewa gotuje", poświęcony wigilijnym potrawom, gospodyni rozpoczęła od udekorowania choinki. Gdy skończyła stroić świąteczne drzewko, zaprosiła nas do kuchni na kilka wigilijnych potraw!

 

1. Świąteczna zupa fasolowa Ewy Wachowicz

Zupa fasolowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początek poznaliśmy przepis na znane i lubiane danie z fasoli z suszonymi śliwkami. Jednak tym razem Ewa przyrządziła tę potrawę wigilijną inaczej niż zwykle! Przygotowała świąteczną zupę fasolową i dodatkiem suszonych śliwek. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej propozycji na wigilijną potrawę znajdują się między innymi: fasola „Piękny Jaś", majeranek, śliwki suszone, marchewka, pietruszka, seler, sól, pieprz, cebula, masło klarowane i świeży majeranek do dekoracji.

 

 

2. Paprykarz z karpia według Ewy Wachowicz

Paprykarz z karpia według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie polskiej Wigilii Bożego Narodzenia bez karpia. Najczęściej smaży tę rybę na patelni. Tak też przyrządziła karpia, który następnie znalazł się w wigilijnym paprykarzu! Do tej propozycji na wigilijny stół trzeba przygotować: filety z karpia. ryż, cebule, olej ryżowy, masło klarowane, paprykę wędzoną, ostrą i słodką, pieprz ziołowy, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Paprykarz można podawać na ciepło lub na zimno - jako pastę do kanapek. W każdej postaci smakuje wyśmienicie!

 

3. Świąteczny keks według Ewy Wachowicz

Keks według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec Ewa zaprosiła nas na pyszny dwukolorowy keks, w Krakowie zwany cwibakiem! W przepisie na ten świąteczny wypiek z mnóstwem bakalii znajdują się: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, mleko, orzechy włoskie i laskowe, suszona żurawina, suszone morele, skórka otarta z pomarańczy, kakao, biała czekolada, śmietanka 30-36% oraz karmelizowana cytryna.

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

Odsłon: 7750

60 min
14

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 68459

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 12170

60 min
18
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 4435

30 min
32
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 417507

60 min
1135