Boże Narodzenie na słodko

Boże Narodzenie już tuż, tuż i Ewa Wachowicz na dobre rozpoczęła przygotowania do nich. W 440. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni podzieliła się z nami swoimi sprawdzonymi, świątecznymi przepisami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

 

Kolejny odcinek programu „Ewa gotuje", poświęcony wigilijnym potrawom, gospodyni rozpoczęła od udekorowania choinki. Gdy skończyła stroić świąteczne drzewko, zaprosiła nas do kuchni na kilka wigilijnych potraw!

 

1. Świąteczna zupa fasolowa Ewy Wachowicz

Zupa fasolowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początek poznaliśmy przepis na znane i lubiane danie z fasoli z suszonymi śliwkami. Jednak tym razem Ewa przyrządziła tę potrawę wigilijną inaczej niż zwykle! Przygotowała świąteczną zupę fasolową i dodatkiem suszonych śliwek. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej propozycji na wigilijną potrawę znajdują się między innymi: fasola „Piękny Jaś", majeranek, śliwki suszone, marchewka, pietruszka, seler, sól, pieprz, cebula, masło klarowane i świeży majeranek do dekoracji.

 

 

2. Paprykarz z karpia według Ewy Wachowicz

Paprykarz z karpia według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie polskiej Wigilii Bożego Narodzenia bez karpia. Najczęściej smaży tę rybę na patelni. Tak też przyrządziła karpia, który następnie znalazł się w wigilijnym paprykarzu! Do tej propozycji na wigilijny stół trzeba przygotować: filety z karpia. ryż, cebule, olej ryżowy, masło klarowane, paprykę wędzoną, ostrą i słodką, pieprz ziołowy, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Paprykarz można podawać na ciepło lub na zimno - jako pastę do kanapek. W każdej postaci smakuje wyśmienicie!

 

3. Świąteczny keks według Ewy Wachowicz

Keks według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec Ewa zaprosiła nas na pyszny dwukolorowy keks, w Krakowie zwany cwibakiem! W przepisie na ten świąteczny wypiek z mnóstwem bakalii znajdują się: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, mleko, orzechy włoskie i laskowe, suszona żurawina, suszone morele, skórka otarta z pomarańczy, kakao, biała czekolada, śmietanka 30-36% oraz karmelizowana cytryna.

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pychotka bożonarodzeniowa

Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...

Odsłon: 12977

>60 min
15
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 1472

>60 min
19
Przekąski Zapiekane ziemniaczki

Tak przygotowane ziemniaki mogą być do drugiego dania lub jako przekąska.

Odsłon: 2002

30 min
7
Przekąski Śledź po kaszubsku

Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...

Odsłon: 5903

30 min
4