Wczesna wiosna jest najlepszą porą na gruntowne porządki, a zbliżające się Święta Wielkiej Nocy są dodatkowym pretekstem do zadbania o dom, jak i całe obejście. Ściany z drewnianych bali można wprawdzie umyć urządzeniem, które wyrzuca z siebie strumień wody pod dużym ciśnieniem, ale każda góralka wie, że nie ma to jak szare mydło, szczotka i mozolne, staranne szorowanie – centymetr po centymetrze. I właśnie od tej czynności zacznie się kolejny odcinek programu! A ponieważ praca na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, to po takim wysiłku Ewa szybciutko uda się do kuchni.
Gotowanie zacznie od kremu z pieczonego czosnku. Nie od dziś wiadomo, że to poczciwe warzywo jest znakomitym, naturalnym antybiotykiem. Z tego powodu warto jeść je jak najczęściej, dodając chociażby do masła, nacierając grzanki czy doprawiając różne potrawy. Ale to nie wszystko, bowiem równie dobrze sprawdzi się jako główny składnik – ot, chociażby kremowej zupy.
Następnie autorka programu przedstawi dwie propozycje na świąteczny stół. Najpierw upiecze filety z piersi kurczaka, nadziewane papryką, oscypkiem i szpinakiem. Później zrobi polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym, które poda z kaszą i buraczkami.
Na deser będzie zaskakujący keks makowy. Zobaczymy też jak odświeżyć ubiegłoroczną, wielkanocną palmę.
„Ewa gotuje" odcinek 447 - emisja w sobotę 09 kwietnia o godzinie 10:20 w Polsacie oraz Polsat Go!
Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »