10 zaskakujących faktów na temat kurczaków

Drób to jedno z najchętniej wybieranych przez Polaków mięs. Lubią je zarówno najmłodsi jak i osoby starsze. Jednak czy kurczak może nas jeszcze czymkolwiek zaskoczyć? Okazuje się, że tak. Poznajcie kilka ciekawych i zaskakujących faktów na temat drobiu.

Fot. 123RF/Picsel

1. Pod względem genetycznym, kurczaki są podobne do dinozaurów bardziej niż jakiekolwiek inne żyjące zwierzęta. Naukowcy podjęli nawet badania nad przywróceniem im anatomicznych cech, charakterystycznych dla dinozaurów - ogona, zębów oraz specyficznej budowy kończyn.

2. Okazuje się również, że kurczaki są znacznie mądrzejsze niż przypuszczaliśmy, a przysłowiowy "kurzy móżdżek" może nas naprawdę zaskoczyć. Przeprowadzone badania wykazały, iż kury potrafią rozpoznawać zarówno siebie nawzajem jak i ludzi. Co więcej, naukowcy odkryli, że większość kur bez większych problemów może zapamiętać nawet 100 ludzkich twarzy.

3. Te same badania wykazały, iż kury posługują się naprawdę skomplikowaną formą komunikacji. To, co wydaje nam się zwykłym gdakaniem, jest systemem kilkudziesięciu sygnałów, spośród których każdy posiada własne znaczenie - od przywoływania młodych poprzez ostrzeganie o zagrożeniu aż po informacje o ulokowaniu pożywienia. Co więcej, udowodniono, iż kury komunikują się ze swoimi pisklętami jeszcze zanim te się wyklują.

4. Mięso drobiowe, ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, jest uznawane za bardzo zdrowe. Bez przeszkód mogą jeść je osoby na diecie, rekonwalescenci, a także dzieci. W składzie mięsa kurcząt znajdziemy bardzo dużo łatwostrawnego i dobrze przyswajalnego białka, a jego wartość odżywcza jest wyższa niż pozostałych mięs.

5. Wszystko wskazuje także na to, że kury miewają sny. Podczas spoczynku ich umysł, podobnie jak w przypadku ssaków, wchodzi w fazę REM. To właśnie podczas tej fazy pojawiają się marzenia senne. Wniosek wydaje się być prosty - jeśli kury przechodzą przez fazę REM, oznacza to, iż doświadczają również snów.

Masz sprawdzony przepis na danie z kurczaka, które za każdym razem zachwyca? Podziel się recepturą i wygraj fantastyczne nagrody!

6. Obserwacje wykazały, iż kury wytwarzają między sobą naprawdę skomplikowane więzi społeczne. W każdym stadzie bardzo szybko wykształca się hierarchia, zgodnie z którą silniejsze osobniki dominują nad Słabszymi. Co więcej, każdy osobnik w stadzie ma swoją przypisaną rolę, której musi bezwzględnie przestrzegać.

7. Mięso drobiowe od dziesięcioleci cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Co roku, w skali globu, notuje się około pięcioprocentowy wzrost spożycia i produkcji właśnie tego rodzaju mięsa. Bywają lata, kiedy wzrosty te są nawet kilkunastoprocentowe.

8. Kury są bardzo dobrymi nauczycielami. Odkryto, że kwoki bardzo wcześnie zaczynają przekazywanie swoim młodym informacji, które będą im niezbędne w dorosłym życiu. Co więcej robią to niezwykle skutecznie. Potwierdziły to liczne testy, podczas których kury uczyły swoje młode, które ziarno jest zdrowe i smaczne, a które szkodliwe.

9. W sklepach możemy znaleźć jajka o różnokolorowych skorupkach. Poczynając od niemalże śnieżnobiałych, poprzez lekko różowe, a na prawie brązowych, a nawet zielonych i niebieskawych kończąc. Czy zastanawialiście się kiedykolwiek czym jest to spowodowane? W tej sprawie pojawiło się już wiele teorii. Tymczasem prawda jest bardzo prosta - kolor skorupki jajka zależy od rasy kury, która je zniosła.

10. Kury doskonale znają swoich wrogów. Aby uchronić się przed drapieżnikami, kury wypracowują specjalny system informowania się o nadchodzącym zagrożeniu. Co więcej, potrafią one zapamiętywać jak wyglądają ich wrogowie oraz w jaki sposób najczęściej atakują, dzięki czemu są one w stanie skutecznie chronić się przed nimi.

Tekst: Sylwia Cisowska/Smaker.pl

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3