Dania jednogarnkowe

Mówi się, że dieta powinna być zróżnicowana. Istnieją jednak produkty, które najlepiej byłoby całkowicie wykreślić ze swojego menu. Zobacz, jakie produkty dostępne w sklepach są najbardziej szkodliwe dla zdrowia!

Jakie produkty są naprawdę niezdrowe? / fot. 123RF.COM/PICSEL

1. Zupki „chińskie"

Zupki błyskawiczne, nazywane zupkami chińskimi, wystarczy zalać gorącą wodą i chwilę poczekać. Szybkość przygotowania to ich główna zaleta. Zupki należą do grupy żywności wysoko przetworzonej, niewiele więc w nich zdrowych składników odżywczych. Składają się głównie ze sztucznych wzmacniaczy smaku, substancji przeciwzbrylających i konserwantów, tak jak większość produktów w proszku.

Wszystko o zupkach w proszku. Kliknij!

Zawierają przede wszystkim węglowodany i tłuszcz, a także dużo soli i wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian sodu (więcej na jego temat w naszym artykule o umami). W 100 g zupki jest aż 77 proc. dziennego zapotrzebowania na sód. Nie ma w nich zbyt wiele białka, są też pozbawione witamin i minerałów.

2. Kostki rosołowe

Kostki rosołowe nie kojarzą się chyba nikomu ze zdrową żywnością. Zwykle nie mają wiele wspólnego z normalnym bulionem, zawierają głównie sól, utwardzane tłuszcze roślinne, czyli tzw. tłuszcze trans i substancja wzmacniające smak i zapach, oraz konserwanty i barwniki. Oczywiście, kostka rosołowa zawiera także zioła i przyprawy, ale w znikomych ilościach w porównaniu z solą czy tłuszczami.

Warto samodzielnie robić bulion z warzyw i mięsa, nawet jeśli jest to bardziej czasochłonne niż wrzucenie do wody kostki ze sklepu. Polecamy 7 sprawdzonych przepisów na buliony!

 

Źródło:TVN Style/x-news

3. Wędliny

Wędliny zawierają azotan sodu, który konserwuje mięso i nadaje mu różowy kolor. Na szczęście, ilość azotynów w wędlinach są ograniczane tak, że trudno byłoby osiągnąć dawkę szkodliwą dla człowieka. Trzeba jednak pamiętać, że w wędlinach poddawanych dodatkowej obróbce termicznej mogą wytrącać się nitrozoaminy, substancje rakotwórcze. Dotyczy to przede wszystkim mięsa peklowanego.

4. Napoje słodzone

Słodkie napoje są pyszne, ale, niestety zawierają ogromne ilości cukru i bardzo mało witamin i minerałów. Zwykle są pozbawione choćby śladów owoców, których składniki odżywcze mogłyby zrównoważyć ich wpływ na zdrowie. Trzeba uważać nawet na butelkowane herbaty - bardzo rzadko pozbawione są dodatkowego cukru, zawierają też znacznie mniej polifenoli, czyli działających przeciwrakowo substancji roślinnych obecnych w zwykłych herbatach.

Uwaga dla osób odchudzających się! Napoje zawierają często sporą ilość kalorii. Trzeba je doliczać, tak jak każdy inny posiłek, o czym większość ludzi zapomina. Tylko wody i herbaty nie trzeba wliczać do bilansu kalorycznego.

Pamiętajmy, żaden napój nie zastąpi prawdziwego, nieprzetworzonego owocu!

5. Pączki

Pączki to nie tylko ogromna ilość kalorii - ok. 300 kcal na jednego pączka - ale też sporo tłuszczu - aż 20 g. Ma więc tyle samo kalorii, co normalny posiłek! Wystarczy zjeść dwa pączki aby zaspokoić całkowite zapotrzebowanie na tłuszcze na dzień.

Pączki są przygotowywane z białej mąki pszennej, najmniej zdrowej ze wszystkich rodzajów mąk, bo pozbawionej składników odżywczych zawartych w ziarnach.

Jak spalić kalorie zawarte w jednym takim smakołyku? Trzeba wybrać się na bieganie albo na aerobik na co najmniej pół godziny, pospacerować przez godzinę albo popływać przez 45 minut.

Zobacz, co jest jeszcze bardziej kaloryczne >>

6. Frytki z fast foodu

Pominiemy fakt, że frytki dostarczają nam wręcz niewyobrażalne ilości soli, która w nadmiarze przyczynia się do miażdżycy. Pominiemy też ich wartość kaloryczną, znacznie wyższą niż wartość pączków, bo aż 560 kcal. Zagrożenie z nimi związane jest znacznie poważniejsze.

Frytki w barach szybkiej obsługi są smażone na głębokim tłuszczu. W efekcie takiej obróbki chemicznej, wytrąca się akrylamid i jego pochodna - glicydamid. Obie te substancje są najprawdopodobniej toksyczne i rakotwórcze dla człowieka, o czym świadczą badania na zwierzętach. Akrylamid jest obecny także w dymie papierosowym i chipsach, a także innych produktach żywnościowych, które są bogate w węglowodany i poddawane obróbce w wysokiej temperaturze.

7. Puszkowane jedzenie

Mogłoby się wydawać, że np. pomidory czy groszek z puszki to dobra alternatywa dla świeżych warzyw poza sezonem. Nic bardziej mylnego! W części dostępnych na rynku puszek znajduje się groźna dla zdrowia substancja - bisfenol A (BPA). Jest ona stosowana w postaci żywicy epoksydowej, która izoluje metal od jedzenia. Niestety, przenika ona także do zawartości puszki.

Bisfenol A wywołuje otyłość u dziewczynek (ryzyko wystąpienia otyłości rośnie aż o 10 proc u dziewczynek w wieku 9-12 lat). U mężczyzn wywołuje zaburzenia wzwodu. A u kobiet w ciąży uszkadza wątrobę płodu, jeśli zostanie w nadmiarze spożyty przez matkę lub... przeniknie przez jej skórę w dużych ilościach. Okazuje się, że bisfenol A, wykorzystywany m.in. do produkcji papieru do kas sklepowych, butelek i puszek, bardzo łatwo przechodzi przez skórę. Stąd jego większa koncentracja w organizmie niż spodziewali się naukowcy prowadzący badania.

Ta substancja została zakazana w Kanadzie, USA i w państwach skandynawskich. Nadal jednak stosuje się ją w innych krajach.

8. Słodziki

Słodziki nie są trujące, ten mit został już obalony. Ale niosą za sobą inne zagrożenie: Zagrożenie otyłością. Są wielokrotnie słodsze niż cukier, miód czy naturalnie słodkie owoce, co sprawia, że mózg przyzwyczaja się do zwiększonej ilości słodyczy. A później potrzebuje jej więcej i więcej.

9. Chipsy

Wszyscy wiemy, że ten rodzaj przekąsek nie jest zdrowy. Chipsy mają od 490 do 550 kcal na 100 g, a ilość tłuszczu w nich zawartych waha się między 25 a 35 g na 100 g. Nie bez znaczenia, i to nie tylko dla osób odchudzających się, ale też tych dbających o zdrowie, jest zawartość soli w chipsach. Zazwyczaj zawartość soli waha się w granicach 2 proc. Na co dzień dostarczamy sobie sporą ilość soli, zazwyczaj znacznie przekraczającą normę (5 g soli dziennie dla dorosłych).

Książka kucharska: 30 pomysłów na "chipsy". Kliknij!

Na co można zamienić chipsy? Warto wypróbować naszą książkę kucharską z przepisami na przekąski, które mogą je z powodzeniem zastąpić. Uwaga! Nie są to przekąski dietetyczne, na pewno jednak będą zdrowsze od paczki chipsów, choćby ze względu na brak sztucznych ulepszaczy, konserwantów i barwników, a także rozsądną ilość soli.

Ze względu na zawartość węglowodanów i obróbkę cieplną chipsów, mogą być one źródłem szkodliwej substancji kancerogennej i neurotoksycznej o nazwie akrylamid. Występuje on również w dymie tytoniowym. W 2002 naukowcy ze Szwecji odkryli obecność akrylamidu w chipsach i frytkach, a późniejsze badania wykryły go w czarnych oliwkach, suszonych brzoskwiniach i kawie.

10. Polewy owocowe

Polewy owocowe składają się głównie z syropu kukurydzianego połączonego z utwardzanymi tłuszczami roślinnymi, czyli tłuszczami trans. O tłuszczach trans napiszemy niedługo, bo to prawdziwi zabójcy zdrowia! Polewy na lodach czy ciastach sprawiają, że mamy ochotę jeść więcej i więcej, jedna łyżka to około 30 kalorii. A ile łyżek możemy zjeść za jednym zamachem?

 

Źródła:
http://www.who.int/foodsafety/chem/chemicals/acrylamide/en/
http://www.imp.lodz.pl/upload/oficyna/artykuly/pdf/full/---2013_2_Pingot.pdf

http://www.efsa.europa.eu/en/search/doc/3496.pdf

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Oszustwa producentów mięs i wędlin
Skąd się wzięły frytki?
Konserwanty i spółka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 226

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 375

30 min
3
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 129

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2546

30 min
33
>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7