1. Najchętniej ugotowałbym coś wspólnie z...
Penolope Cruz.
2. Kulinarne inspiracje czerpię z...
z produktów lokalnych.
3. Moim kulinarnym autorytetem jest...
moja mama. To od niej wszystko się zaczęło.
4. Najdziwniejszą rzeczą, którą kiedykolwiek zjadłem były...
cynaderki na praktykach szkolnych.
5. Pierwsze danie, które ugotowałem to..
nie pamiętam ale szału chyba to nie robiło
6. W kuchni nie mogę się obyć bez...
mocnej kawy, dobrych kucharzy i przypraw
7. W przyszłym roku kulinarny świat oszaleje na punkcie...
wydaje mi się że świat odkryje znowu jakiś nowy produkt ekologiczny lub regionalny.
8. Idealną piosenką do gotowania jest..
The Rolling Stones Brown Suger
9. Moim największym kulinarnym odkryciem jest...
woda i mąka
10. Gdybym nie gotował to zająłbym się...
rajdami samochodowymi
11. Bez końca mógłbym jeść...
rosół i żurek
Potrawka z gęsich żołądków:
składniki dla czterech osób:
-gęsie żołądki 0,6kg
-marchew 0,1kg
-seler 0,1kg
-cebula obrana 0,1kg
-masło klarowane 0,1ml
-czosnek jeden ząbek
-bulion drobiowy 1,5l
-tymianek świeży trzy małe gałązki
-przyprawy (sól, pieprz młotkowany, curry, liście laurowe, ziele angielskie)
Gęsie żołądki dwukrotnie sparzamy w gorącej osolonej wodzie, następnie w garnku podsmażamy na maśle klarowanym drobno posiekaną cebulę a następnie umyte i obrane drobno starte warzywa.
Gdy warzywa się lekko zeszklą dajemy zblanszowane gęsie żołądki i wszystko razem dusimy następnie całość podlewamy bulionem dodajemy przyprawy i zioła i wszystko razem gotujemy aż do momentu gdy żołądki będą miękkie a z warzyw powstanie naturalny sos. Podajemy z białym słodkim pieczywem możemy całość posypać cebulą dymką lub mikro ziołami.
Tekst powstał przy współpracy z restauracją Stara Zajezdnia Kraków