Ciasta na Boże Narodzenie

Tym razem w naszej ankiecie przepytaliśmy Janusza Kwaśnego - szefa kuchni w krakowskiej restauracji Stara Zajezdnia by DeSilva. Namówiliśmy go również, aby podzielił się z nami jednym ze swoich znakomitych przepisów.

1. Najchętniej ugotowałbym coś wspólnie z...

Penolope Cruz.

2. Kulinarne inspiracje czerpię z...

z produktów lokalnych.

3. Moim kulinarnym autorytetem jest...

moja mama. To od niej wszystko się zaczęło.

Janusz Kwaśny

4. Najdziwniejszą rzeczą, którą kiedykolwiek zjadłem były...

cynaderki na praktykach szkolnych.

5. Pierwsze danie, które ugotowałem to..

nie pamiętam ale szału chyba to nie robiło

6. W kuchni nie mogę się obyć bez...

mocnej kawy, dobrych kucharzy i przypraw

7. W przyszłym roku kulinarny świat oszaleje na punkcie...

wydaje mi się że świat odkryje znowu jakiś nowy produkt ekologiczny lub regionalny.

8. Idealną piosenką do gotowania jest..

The Rolling Stones Brown Suger

9. Moim największym kulinarnym odkryciem jest...

woda i mąka

10. Gdybym nie gotował to zająłbym się...

rajdami samochodowymi

11. Bez końca mógłbym jeść...

rosół i żurek


Potrawka z gęsich żołądków:

składniki dla czterech osób:
-gęsie żołądki 0,6kg
-marchew 0,1kg
-seler 0,1kg
-cebula obrana 0,1kg
-masło klarowane 0,1ml
-czosnek jeden ząbek
-bulion drobiowy 1,5l
-tymianek świeży trzy małe gałązki

-przyprawy (sól, pieprz młotkowany, curry, liście laurowe, ziele angielskie)

Gęsie żołądki dwukrotnie sparzamy w gorącej osolonej wodzie, następnie w garnku podsmażamy na maśle klarowanym drobno posiekaną cebulę a następnie umyte i obrane drobno starte warzywa.

Gdy warzywa się lekko zeszklą dajemy zblanszowane gęsie żołądki i wszystko razem dusimy następnie całość podlewamy bulionem dodajemy przyprawy i zioła i wszystko razem gotujemy aż do momentu gdy żołądki będą miękkie a z warzyw powstanie naturalny sos. Podajemy z białym słodkim pieczywem możemy całość posypać cebulą dymką lub mikro ziołami.

Tekst powstał przy współpracy z restauracją Stara Zajezdnia Kraków

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
18
Dania główne Pstrąg z piekarnika

Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...

Odsłon: 55

60 min
3
Zupy Kwaśnica na żeberkach

To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...

Odsłon: 64

60 min
4
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje 7 najzdrowszych ryb. Mają najmniej rtęci i toksyn

Ryby to jeden z najzdrowszych składników diety - bogate w białko, kwasy omega-3 i witaminy, są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Nie...

2
Informacje Dieta dla seniora – co powinno się znaleźć w menu. Przepisy na zdrowe dania

Starzenie to proces, w którym organizm doświadcza nieodwracalnych zmian, zwłaszcza pod względem zdrowotnym. To właśnie dlatego osoby starsze powinn...

5
Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

5
Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0