Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Tym razem w naszej ankiecie przepytaliśmy Janusza Kwaśnego - szefa kuchni w krakowskiej restauracji Stara Zajezdnia by DeSilva. Namówiliśmy go również, aby podzielił się z nami jednym ze swoich znakomitych przepisów.

1. Najchętniej ugotowałbym coś wspólnie z...

Penolope Cruz.

2. Kulinarne inspiracje czerpię z...

z produktów lokalnych.

3. Moim kulinarnym autorytetem jest...

moja mama. To od niej wszystko się zaczęło.

Janusz Kwaśny

4. Najdziwniejszą rzeczą, którą kiedykolwiek zjadłem były...

cynaderki na praktykach szkolnych.

5. Pierwsze danie, które ugotowałem to..

nie pamiętam ale szału chyba to nie robiło

6. W kuchni nie mogę się obyć bez...

mocnej kawy, dobrych kucharzy i przypraw

7. W przyszłym roku kulinarny świat oszaleje na punkcie...

wydaje mi się że świat odkryje znowu jakiś nowy produkt ekologiczny lub regionalny.

8. Idealną piosenką do gotowania jest..

The Rolling Stones Brown Suger

9. Moim największym kulinarnym odkryciem jest...

woda i mąka

10. Gdybym nie gotował to zająłbym się...

rajdami samochodowymi

11. Bez końca mógłbym jeść...

rosół i żurek


Potrawka z gęsich żołądków:

składniki dla czterech osób:
-gęsie żołądki 0,6kg
-marchew 0,1kg
-seler 0,1kg
-cebula obrana 0,1kg
-masło klarowane 0,1ml
-czosnek jeden ząbek
-bulion drobiowy 1,5l
-tymianek świeży trzy małe gałązki

-przyprawy (sól, pieprz młotkowany, curry, liście laurowe, ziele angielskie)

Gęsie żołądki dwukrotnie sparzamy w gorącej osolonej wodzie, następnie w garnku podsmażamy na maśle klarowanym drobno posiekaną cebulę a następnie umyte i obrane drobno starte warzywa.

Gdy warzywa się lekko zeszklą dajemy zblanszowane gęsie żołądki i wszystko razem dusimy następnie całość podlewamy bulionem dodajemy przyprawy i zioła i wszystko razem gotujemy aż do momentu gdy żołądki będą miękkie a z warzyw powstanie naturalny sos. Podajemy z białym słodkim pieczywem możemy całość posypać cebulą dymką lub mikro ziołami.

Tekst powstał przy współpracy z restauracją Stara Zajezdnia Kraków

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 95

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 37

>60 min
1
30 min
10
Ciasta Makowiec japoński.

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, wło...

Odsłon: 367

>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0