12 kwietnia - spontaniczny Dzień Czekolady

Już w najbliższy poniedziałek 12 kwietnia obchodzony jest spontaniczny Dzień Czekolady. Od wieków czekolada jest fenomenem, budzącym niezwykłe emocje wśród konsumentów. Temu smakołykowi chyba nikt nie jest w stanie się oprzeć. Polak zjada średnio 6 kg czekolady w ciągu roku, w wielkiej Brytanii na głowę przypada 7,2 kg, w Austrii oraz Holandii po 8 kg, natomiast przeciętny mieszkaniec Szwajcarii konsumuje rocznie około 10 kg czekolady.

Fot. 123RF/Picsel

Żeby zrozumieć, dlaczego czekolada wciąż pobudza wyobraźnię milionów osób na świecie, warto odbyć podróż w czasie i przestrzeni. Uważana za napój bogów, dla Majów była cenniejsza od złota, a ziarna kakaowca spełniały nawet funkcje pieniądza.

W Polsce Wedel jest najstarszą marką czekolady i jednocześnie jedną z najcenniejszych polskich marek. Jej historia liczy dziś już blisko 160 lat i co najważniejsze, gwarantuje ten sam smak, który tak pokochali nasi przodkowie.

Już Aztekowie przekonali się o zdrowotnych właściwościach czekolady. Wojownikom podawano czekoladę na wzmocnienie sił witalnych, a świeżo poślubionym małżonkom, dla animuszu. Najnowsze badania nad czekoladą wykazały, że ma ona w swoim składzie wiele cennych składników: magnez, żelazo, flawonoidy, które wzmacniają odporność, oraz szereg witamin z grupy B, A oraz E, a także kwas foliowy.

Napój bogów, środek płatniczy, afrodyzjak, przysmak salonów - przez lata czekolada zmieniała swoje oblicza i formy. Prowokowała nie tylko do eksperymentów kulinarnych, okazała się także produktem inspirujących twórców. Najpiękniejsze i najbardziej misterne czekoladowe figury powstają w wedlowskiej Pracowni Rarytasów. Tu nie ma dla nas rzeczy niemożliwych, a rzeźby które tworzymy, nie dość, że w pełni zjadliwe, niejednokrotnie mogłyby konkurować z dziełami największych mistrzów sztuki.

Czekoladowe ciekaowstki

Pierwszymi Europejczykami, którzy usłyszeli słowo "czokkolatl" byli Hiszpanie, którzy w 1519 roku zburzyli stolicę państwa Azteków.
W języku tubylców zamieszkujących obecne tereny Meksyku słowo CZEKOLADA oznaczało gorący napój z roztartych ziaren kakaowych przemieszanych z ostrym pieprzem.
Do Europy dotarł taki oto przepis na CZEKOLADĘ: kakao z dodaniem miodu, soku agawy i wanilii. Było to ulubione danie ostatniego króla Azteków, Montezumy.
Karol Wedel rozpoczął produkcję czekolady w 1851 roku.
Receptura pitnej czekolady podawanej w Warszawskiej Pijalni Czekolady przy ulicy Szpitalnej powstała w 1860 roku.
W 1930 roku wyprodukowano pierwszą tabliczkę czekolady "Jedyna". Czekolada ta jest dostępna na rynku do dzisiaj.
W 1936 roku powstał najbardziej rozpoznawalny produkt Wedla - Ptasie Mleczko.
W ciągu pierwszych 200 lat CZEKOLADA była przysmakiem niezwykle rzadkim i drogim. We Francji, na przykład, w XVIII wieku pijała ją tylko królowa.
Szwedzki uczony Karol Linneusz nazwał drzewo kakaowe - "cacao teobroma", co oznacza "pokarm bogów".
Na specyficzny zapach kakao składa się około 40 różnych substancji zapachowych. Z jednego drzewa kakaowego otrzymuje się zaledwie około jednego kilograma ziaren.
Majowie jako pierwsi zaczęli uprawiać kakaowce a ich cenne ziarna wykorzystywano jako środek płatniczy. Przygotowywali z nich orzeźwiający napój dla bogów zwany "chocolatl".
Obezwładniająca kombinacja CZEKOLADY i wanilii pojawia się często w perfumach, np. "Angel" czy "Rush" Gucciego.
Casanova uważał CZEKOLADĘ za napój dodający animuszu i przedkładał nad szampana....
Przysłowie hiszpańskie: "Idee powinny być klarowne i gęste jak CZEKOLADA".
Filiżanka czekolady sprawia, że można wędrować cały dzień bez jedzenia.

Historia

Do Europy nasiona kakaowca sprowadzili Hiszpanie w XVI wieku. Hiszpańscy konkwistadorzy, z Hernánem Cortésem na czele, odebrali pokonanym Aztekom nie tylko tradycyjne złoto, ale i "brązowe" - ziarna kakaowca. Początkowo, gorzki czekoladowy napój nie był zbyt popularny w Europie, ale po dodaniu do niego cukru całkowicie zmienił swoje oblicze i zdobył uznanie ludności kontynentu. W XVII wieku czekolada pojawiła się we Francji, gdzie delektowano się nią początkowo tylko na dworach i wśród arystokracji: w postaci gorącego napoju i wykwintnych pralin, które po raz pierwszy pojawiły się na stole Ludwika XIV.

Czekolada w postaci stałej (bloku), nie zaś sycącego napoju (czy wspomnianych już pralinek), powstała dopiero w XIX wieku - pierwszą jej tabliczkę wyprodukowano w Szwajcarii. W tym kraju również, opracowano nową recepturę czekolady, łącząc kakao z mlekiem w proszku, co pozwoliło na uzyskanie, mającej rzesze zwolenników na całym świecie - czekolady mlecznej. Włoska innowacja w dziedzinie czekolady, polegała zaś na dodawaniu do niej różnych przysmaków, takich jak orzechy, rodzynki czy migdały.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 102

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 45

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25