Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kamis
- 130 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cukru z wanilią Kamis
- 1 jajo
- 1 opakowanie czekolady białe krople Kamis
- 80 g suszonej żurawiny
Wykonanie
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj mąkę, wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników.
- Dodaj czekoladowe krople, żurawinę i ponownie wymieszaj.
- Formuj okrągłe kulki ok. 30g każda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszcz je, zachowaj odstęp między ciastkami, następnie piecz 18-20 min w 180℃.
Ciasteczka z białą czekoladą
Składniki
- 170 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kamis
- 130 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 opakowanie czekolady białe krople Kamis
Wykonanie
1 Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.
2 Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj suche składniki,
3 Wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników, dodaj krople białej czekolady i ponownie wymieszaj.
4 Formuj okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm i grubości ok 6-8 mm., ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między ciasteczkami, udekoruj pozostałymi białymi kroplami czekolady, piecz 13-15 min w 180℃.
Kruche ciasteczka z 3 czekoladami
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki Proszek Do Pieczenia Kamis
- 130 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka Cukier Wanilinowy Kamis
- 1 jajko
- 1 opakowanie trzy czekolady duże kawałki Kamis (odłóż 2 łyżki do dekoracji)
Wykonanie
1 Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2 Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj suche składniki.
3 Wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników, dodaj duże kawałki 3 czekolad, ponownie wymieszaj.
4 Formuj okrągłe kulki ok. 35 g każda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między kulkami, udekoruj pozostałymi dużymi kawałkami 3 czekolad, wstaw na 20 min do lodówki, następnie piecz 18-20 min w 180℃.
Źródło: materiały prasowe/Kamis