Ciasta na Boże Narodzenie

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, warto przygotować proste, ale wyjątkowo smaczne ciasteczka. Ich zrobienie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a wszystkie potrzebne składniki najpewniej już znajdują się w twojej kuchni. Oto 3 przepisy, które warto przetestować w najbliższym czasie.

Fot. 123RF/Picsel

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

  • 220 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kamis
  • 130 g masła
  • 100 g cukru brązowego 
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią Kamis
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie czekolady białe krople Kamis
  • 80 g suszonej żurawiny  

 Wykonanie

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj mąkę, wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników.
  3. Dodaj czekoladowe krople, żurawinę i ponownie wymieszaj.
  4. Formuj okrągłe kulki ok. 30g każda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszcz je, zachowaj odstęp między ciastkami, następnie piecz 18-20 min w 180℃.

Ciasteczka z białą czekoladą

Składniki

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kamis
  • 130 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie czekolady białe krople Kamis

Wykonanie

1     Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.

2     Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj suche składniki,

3     Wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników, dodaj krople białej czekolady i ponownie wymieszaj.

4     Formuj okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm i grubości ok 6-8 mm., ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między ciasteczkami, udekoruj pozostałymi białymi kroplami czekolady, piecz 13-15 min w 180℃.

Kruche ciasteczka z 3 czekoladami

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszek Do Pieczenia Kamis
  • 130 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka Cukier Wanilinowy Kamis
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie trzy czekolady duże kawałki Kamis (odłóż 2 łyżki do dekoracji)

Wykonanie

1     Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

2     Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj suche składniki.

3     Wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników, dodaj duże kawałki 3 czekolad, ponownie wymieszaj.

4     Formuj okrągłe kulki ok. 35 g każda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między kulkami, udekoruj pozostałymi dużymi kawałkami 3 czekolad, wstaw na 20 min do lodówki, następnie piecz 18-20 min w 180℃.

Źródło: materiały prasowe/Kamis

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1441

30 min
10
Desery Łatwy piernik zaparzany

Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.

Odsłon: 431

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

0
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

0
Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6