3 pomysły na wyjątkowe ciasteczka

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, warto przygotować proste, ale wyjątkowo smaczne ciasteczka. Ich zrobienie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a wszystkie potrzebne składniki najpewniej już znajdują się w twojej kuchni. Oto 3 przepisy, które warto przetestować w najbliższym czasie.

Fot. 123RF/Picsel

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

  • 220 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kamis
  • 130 g masła
  • 100 g cukru brązowego 
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią Kamis
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie czekolady białe krople Kamis
  • 80 g suszonej żurawiny  

 Wykonanie

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj mąkę, wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników.
  3. Dodaj czekoladowe krople, żurawinę i ponownie wymieszaj.
  4. Formuj okrągłe kulki ok. 30g każda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszcz je, zachowaj odstęp między ciastkami, następnie piecz 18-20 min w 180℃.

Ciasteczka z białą czekoladą

Składniki

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kamis
  • 130 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie czekolady białe krople Kamis

Wykonanie

1     Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.

2     Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj suche składniki,

3     Wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników, dodaj krople białej czekolady i ponownie wymieszaj.

4     Formuj okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm i grubości ok 6-8 mm., ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między ciasteczkami, udekoruj pozostałymi białymi kroplami czekolady, piecz 13-15 min w 180℃.

Kruche ciasteczka z 3 czekoladami

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszek Do Pieczenia Kamis
  • 130 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka Cukier Wanilinowy Kamis
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie trzy czekolady duże kawałki Kamis (odłóż 2 łyżki do dekoracji)

Wykonanie

1     Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

2     Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj suche składniki.

3     Wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników, dodaj duże kawałki 3 czekolad, ponownie wymieszaj.

4     Formuj okrągłe kulki ok. 35 g każda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między kulkami, udekoruj pozostałymi dużymi kawałkami 3 czekolad, wstaw na 20 min do lodówki, następnie piecz 18-20 min w 180℃.

Źródło: materiały prasowe/Kamis

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21530

60 min
33
Desery Budyń śmietankowy domowy

...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.

Odsłon: 75

15 min
2
Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 332

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

0
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

319
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10