5 naturalnych sposobów na ból głowy

Dieta może poważnie wpłynąć na nasze samopoczucie i stan naszego zdrowia. Wpływa także na odczuwanie bólu. Zobaczcie 5 sposobów na zwalczanie bólów głowy!

Ból głowy może wynikać z odwodnienia.     Fot. © 123RF.COM/PICSEL


1. Nawadniaj organizm!

Bardzo często ból głowy wynika z odwodnienia, o które wcale nie tak trudno, jak by się mogło wydawać. Współczesny człowiek ma na wyciągnięcie ręki przeróżne napoje, a zamiast nich wybiera kawę, napoje z kofeiną czy alkohol, które nie zaspokoją pragnienia. Pijmy także wodę! Ona tak naprawdę najlepiej nawadnia organizm.


Ile wody pić dziennie? Czy 8 szklanek to przesada? Kliknij!

kobieta pijąca wodę


2. Ale spróbuj też napić się kawy

Kofeina zawarta w kawie nie nawodni organizmu, ale może pomóc w leczeniu bólu głowy w inny sposób. Jej działanie jest złożone, gdyż wpływa na odbieranie bodźców bólu w mózgu, a także wywołuje skurcze naczyń krwionośnych. Dodaje się ją nawet do wielu leków na ból głowy, gdyż znacznie wspomaga i przyspiesza ich działanie, sprawiając, że zmniejsza się dawka leku potrzebna do uzyskania efektu.

Jeśli nie lubisz kawy lub nie jest dla ciebie zalecana, możesz spróbować innych źródeł kofeiny:

- herbaty,
- czekolady,
- kakao.

Ale uwaga! Jeśli nadużywasz kawy, to nagłe odstawienie kofeiny może wywołać silne bóle głowy! Lepiej odstawiać ją stopniowo.


Temat specjalny: Wszystko o czekoladzie. Kliknij!

czekolada


3. Stosuj dietę bogatą w magnez

W części przypadków bólów głowy, skuteczna okaże się dieta bogata w ważny minerał: magnez. Badacze podawali magnez zjonizowany (najbardziej aktywną formę magnezu) osobom cierpiącym na różne rodzaje bólu głowy, w tym na migrenę z aurą i bez, chroniczny napięciowy ból głowy i klasterowy ból głowy. Aż u 80 proc. magnez zwalczył ból głowy. U nieco ponad połowy badanych ból nie powrócił przez następne 24 godziny.


Gdzie jest najwięcej magnezu? Kliknij!

orzechy - źródło magnezu


4. Nie opuszczaj posiłków!

Opuszczanie posiłków nie jest korzystne ani dla osób odchudzających się (zobacz nasz temat specjalny o odchudzaniu), ani dla tych, którzy cierpią na częste bóle głowy. Należy jeść kilka zbilansowanych posiłków dziennie - i nie opuszczać śniadań!- aby organizm działał prawidłowo.

Naukowcy nie wiedzą dokładnie, jak wytłumaczyć ten mechanizm powstawania bólu głowy. Hipoglikemia (zbyt niski poziom cukru we krwi) wydaje się niewystarczającym uzasadnieniem.


5. Uważaj na to, co jesz

Naukowcy podejrzewają, że część bólów głowy może wynikać z nadwrażliwości na pewne składniki jedzenia (na razie nie ma co do tego pewności, gdyż tak naprawdę w badaniach rzadko udaje się powtórzyć reakcję na daną substancję u konkretnej osoby). Częstymi "wyzwalaczami" bólu głowy bywają u niektórych osób sery zawierające tyraminę, np.: niebieskie sery pleśniowe, feta, parmezan, cheddar, sery przetworzone. Ból mogą wywołać także przetworzone mięsa i wędliny, cebula, oliwki, rodzynki czy zupy z puszki. Podejrzewa się, że dodatki do żywności takie jak aspartam wywołują bóle głowy u osób nadwrażliwych (zobacz, jak zamienić chemie na jedzenie).

Tymczasem migrenowe bóle głowy u dzieci, jak ogłosili badacze w "Lancecie", w większości przypadków (u 88 proc. badanych) zostały zwalczone dzięki diecie oligo-antygenowej (specjalnie dostosowanej do danej osoby diecie eliminacyjnej).

Uwaga! Jeśli bóle głowy się powtarzają, a domowe sposoby nie pomagają, należy zgłosić się do lekarza!


10 superproduktów na zdrowe i piękne włosy. Kliknij!

kobieta z lśniącymi włosami

Zobacz też: Domowe sposoby na ból głowy

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Rodríguez, J. E., Campbell, S. C., Gallard, J. "What common food additives can cause acute, nonallergic symptoms?", 2010
Turner, P. J., Kemp, A. S. "Intolerance to food additives – does it exist?", [w:] "Journal of Paediatrics and Child Health", 2010
Egger, J., Wilson, J., Carter, C. M., Turner, M.W., Soothill, J.F. "Is migraine food allergy?: A Double-blind Controlled Trial of Oligoantigenic Diet Treatment" [w:] "The Lancet"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 49

30 min
5
Przetwory Wiosenne ogórki małosolne

Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...

Odsłon: 49

15 min
3
Ciasta Małpia chatka

Małpia chatka to szybkie i pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Ale prz...

Odsłon: 4478

60 min
5
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 150

>60 min
4
Ciasta Szarlotka na cieście francuskim

Błyskawiczna szarlotka z kilku prostych składników. Wystarczy arkusz ciasta f...

Odsłon: 2111

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7