Najlepsze pomysły na truskawki

Tajemnicze czerwone ziarenka, na punkcie których oszalał cały świat. Czym są jagody goji i czy naprawdę warto wydać na nie pieniądze?

Chociaż w Polsce jagody goji stały się hitem dopiero kilka lat temu, w azjatyckiej medycynie naturalnej były wykorzystywane już 2500 lat temu. Dzięki nim leczono wiele przykrych dolegliwości, począwszy od reumatyzmu, a na podniesionym ciśnieniu kończąc. Nic więc dziwnego, że do tych niepozornych owoców przylgnęła łatka superżywności. Jeśli przyjrzycie się ich właściwościom, przekonacie się, że w pełni zasługują na to miano. Zobaczcie, dlaczego warto po nie sięgnąć.

1. Sprzyjają walce z wysokim poziomem cukru

Jagody goji mogą stać się ważnym elementem diety wszystkich osób chorych na cukrzycę. Wielokrotnie powtarzane badania wykazały, iż zawarty w nich kompleks LBP zmniejsza hiperglikemię oraz insulinoodporność. Co więcej, substancje zawarte w jagodach goji zwiększają wychwytywanie glukozy w tkankach obwodowych.

 

Zobacz też: 10 porad, dzięki którym ograniczysz cukier w diecie. Kliknij!

Z pewnością słyszeliście o dobroczynnym wpływie marchewki na nasz wzrok. Wszystko to za sprawą karotenoidów, których znaczne ilości znajdziemy również w jagodach goji. Co więcej, owoce te zawierają cenną luteinę, która usuwa z naszego organizmu wolne rodniki oraz chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami, w tym także tymi spowodowanymi promieniowaniem UV. Ponadto, substancje zawarte w jagodach goji mogą chronić nas przed zwyrodnieniem plamki żółtej.


Zobacz też: Jak jajka wpływają na nasze zdrowie? Kliknij!

Zawarte w jagodach goji substancje mogą okazać się bezcennym sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem. Badania wykazały, iż obecne w tych owocach β-sitosterol oraz kompleks LBP, doskonale obniżają poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. W ten sposób mogą nas ustrzec przed wieloma, groźnymi chorobom serca oraz układu krwionośnego.

 

Zobacz też: 10 produktów, które obniżają cholesterol. Kliknij!

Azjatycka medycyna ludowa już od dawna wiedziała o pozytywnym wpływie jagód goji na wątrobę. Dzisiejsze badania zdają się tylko potwierdzać tę wiedzę. Okazuje się, iż owoce te powinny uwzględnić w swojej dietę osoby, które lubią zjeść tłusto. Substancje zawarte w jagodach goji, niwelują nieprzyjemne skutki takiej diety oraz zapobiegają uszkodzeniom wątroby.

 

Zobacz też: Produkty, które naturalnie oczyszczą twoją wątrobę. Kliknij!

W ostatnich latach jagody goji zainteresowały wielu naukowców, poszukujących substancji, która mogłaby zabezpieczyć nas przed groźnymi nowotworami. Okazuje się bowiem, iż w owocach tych znajdziemy niezwykle ceny kompleks polisacharydowy LBP. Szereg badań wykazał, iż związek ten w zaskakujący sposób poprawia naszą odporność, opóźnia procesy starzenia się komórek oraz zapobiega ich mutacjom. W ten sposób zawarte w jagodach goji LBP, może zabezpieczyć nas m.in. Przed rakiem żołądka, okrężnicy oraz płuc. Co ciekawe, udowodniono również, iż związek przyczynia się do apoptozy, czyli przyśpieszonemu procesowi ich samozniszczenia.

 

Zobacz też: Fioletowe warzywa leczą raka. Kliknij!

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 3227

>60 min
5
Zupy Zupa majorkańska

Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...

Odsłon: 386

60 min
3
30 min
1
Desery Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...

Odsłon: 9718

15 min
27