Jajka są uważane za najzdrowszy produkt na świecie. Dlaczego?

Jajka przez wielu ekspertów uważane są za jedne z najzdrowszych produktów. Niektóre osoby obawiają się jednak tego, że podnoszą poziom cholesterolu, a nawet tego, że mogą prowadzić do sklerozy. Wokół jaj urosło wiele mitów, jednak w większość z nich nie powinniśmy wierzyć. Jak faktycznie wpływają na nasze zdrowie?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie wiedzieć czemu, w naszym społeczeństwie panuje dosyć powszechne przekonanie, iż jedząc jaja, zdecydowanie bardziej sobie szkodzimy, niż pomagamy. Naukowcy postanowili rozprawić się z tym mitem, dogłębnie badając ich właściwości. Wyniki badań mogą was naprawdę zadziwić, gdyż okazuje się, że jaja są prawdziwą bombą witaminową, która niezwykle pozytywnie wpływa na nasz organizm. Oto kilka najbardziej interesujących faktów na temat jajek.

Sprawdź także: Jak wykorzystać ocet w kuchni? Niezawodne sposoby na gotowania i sprzątanie

Jajka pozytywnie wpływają na wzrok

Wszystko to za sprawą luteiny i zeaksantyny - dwóch bardzo ważnych dla naszych oczu przeciwutleniaczy. Dzięki nim nasz wzrok jest chroniony przez wieloma zwyrodnieniami i chorobami, w tym przed zaćmą, uszkodzeniami siatkówki i zwyrodnieniem plamki żółtej. Niestety, badania wskazują, że Europejczycy spożywają zdecydowanie za mało luteiny, przez co są bardziej narażeni na różnego rodzaju choroby oczu. Najwięcej przeciwutleniaczy znajdziemy w żółtkach, dlatego też powinniśmy się postarać, aby jak najczęściej pojawiały się one w naszej diecie. Jedno żółtko może zaspokoić nawet 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która bardzo pozytywnie wpływa na nasz wzrok.

Jajka wcale nie wpływają negatywnie na poziom cholesterolu

Faktem jest, że jajka zawierają sporo cholesterolu, bo aż 200 mg. Jednak nie powinniśmy się tym bardzo przejmować. Cholesterol zawarty w jajkach nie ma dużego wpływu na jego ogólny poziom w naszym organizmie. Badania wskazują, że u większości osób nawet zjadanie kilku jajek tygodniowo nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi, ani nie zwiększa ryzyka wystąpienia zawału serca. Co więcej, naukowcy udowodnili, że jedząc jaja, możemy wspomóc i uregulować pracę wątroby oraz podnieść poziom dobrego cholesterolu (HDL), chroniącego nas m.in. przed chorobami serca i udarem mózgu.

Jajka są prawdziwą bombą witaminową

Ze względu na zawartość bardzo dużej ilości witamin i składników odżywczych, jajka nazywane są naturalną multiwitaminą oraz jednym z najzdrowszych naturalnych produktów znanych człowiekowi. Co najważniejsze substancje zawarte w jajkach, są bardzo łatwo przyswajalne, przez co nasz organizm może z nich korzystać w bardzo efektywny sposób. Jedno jajko zawiera m.in. witaminę D, A, K, oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także bardzo duże ilości selenu, który chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i tarczycy. Poza selenem, w jajkach znajdziemy również fosfor oraz, niezbędny kobietom w ciąży, kwas foliowy.

Jajka zawierają dużo pełnowartościowego białka

Proteiny to jedne z najistotniejszych substancji dla naszego organizmu, gdyż są budulcem naszego organizmu. Jedno średniej wielkości jajko zawiera aż 6 gramów pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, podobnego do tego, które znajdziemy na przykład w mleku. Dzięki tej substancji nasz organizm może prawidłowo funkcjonować, a my możemy uchronić się przed wieloma poważnymi chorobami.

Jajka zawierają cholinę

Cholina jest związkiem, wchodzącym w skład niektórych fosfolipidów. Ma bardzo duże znaczenie dla naszego organizmu, a do sprawnego funkcjonowania potrzebujemy jej bardzo dużo, bo nawet 4 gramy dziennie. Dlatego też warto zadbać o to, aby w naszej diecie pojawiały się produkty zawierające jak najwięcej tej substancji. Na szczęście jajka należą do tej grupy - w jednym znajdziemy ok. 100 mg tej substancji. Cholina stymuluje działanie naszego mózgu, reguluje pracę wątroby i nerek oraz pobudza metabolizm tłuszczów. Obecnie naukowcy starają się wykorzystać cholinę w leczeniu różnego rodzaju zaburzeń pracy układu nerwowego, np. w łagodzeniu objawów choroby Huntingtona lub choroby Alzheimera.

Zobacz: Jak przygotować jajka w koszulce?

Jajka pomagają schudnąć

To prawda! Jajka są prawdziwym sprzymierzeńcem każdej osoby, która chce zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają niedużo kalorii (jedno jajko na twardo to ok. 75 kcal) oraz bardzo mało tłuszczów nasyconych. Tak jak już wspominaliśmy wcześniej, jajka zawierają za to bardzo dużo substancji odżywczych, których nasz organizm bardzo potrzebuje w czasie diety. Dzięki nim dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty sięgać po przekąski między posiłkami. Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

Jajka sprawiają, że warzywa są zdrowsze

Karotenoidy są naturalnymi przeciwutleniaczami i naturalnym źródłem witaminy A. Znajdziemy je między innymi w zielonych częściach warzyw, niektórych korzeniach oraz owocach. Jak się okazuje, dzięki jajkom wchłanianie karotenoidów staje się znacznie łatwiejsze, przez co spożywane przez nas warzywa są po prostu zdrowsze i mają bardziej pozytywny wpływ na nasz organizm. Wystarczy dodać do warzywnej sałatki 2 pokrojone jaja, aby znacząco zwiększyć jej wartości odżywcze.

Jajka mogą mieć działanie antynowotworowe

Naukowcom udało się pozyskać z jaj substancję nazywaną cystatyną, która może być doskonałym produktem, wspomagającym walkę z nowotworami. Badacze planują wykorzystać tę substancję do stworzenia wielu leków pomocnych w leczeniu chorób nowotworowych, układu krążenia oraz centralnego układu nerwowego. Badania nad cystatyną zaowocowały już 28 patentami, których realizacja może znacząco przyczynić się do walki z niektórymi poważnymi chorobami.

Szukasz inspiracji na dania z użyciem jajek? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Jajka po turecku

 Jajka po turecku Zobacz przepis

Jajka po turecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajka po szkocku

 Jajka po szkocku Zobacz przepis

Jajka po szkocku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety z jajek

 Kotlety z jajek Zobacz przepis

Kotlety z jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jajka faszerowane

 Jajka faszerowane Zobacz przepis

Jajka faszerowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jajka po bretońsku

 Jajka po bretońsku Zobacz przepis

Jajka po bretońsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Jajka w babeczkach

 Jajka w babeczkach Zobacz przepis

Jajka w babeczkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajko w awokado

 Jajko w awokado Zobacz przepis

Jajko w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Fioletowe jajka

 Fioletowe jajka Zobacz przepis

Fioletowe jajka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zapiekane jajko

 Zapiekane jajko Zobacz przepis

Zapiekane jajko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Jajka po hiszpańsku

 Jajka po hiszpańsku Zobacz przepis

Jajka po hiszpańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie właściwości ma sok z kiszonych ogórków? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 24

30 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 26

30 min
3
Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 18

15 min
2
60 min
6
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2