Spis treści:
Mamy dla ciebie kilka cennych wskazówek na to, jak kroić cebulę do różnych dań i tak, aby nie zrobić sobie krzywdy. Dobierz odpowiedni sposób szatkowania do przyrządzanej potrawy i odkryj, jak kroić cebulę na szaszłyki. Ta wiedza przyda ci się nieraz podczas grillowania.
Sprawdź także: 7 pomysłów na szaszłyki z grilla. Wychodzą kruche i soczyste

Jak kroić cebulę?
Istnieje kilka podstawowych zasad tego, jak kroić cebulę. Może się to wydawać dziwne, ale większość reguł zapewni nam po prostu bezpieczeństwo i lepsze rezultaty pracy w kuchni. Niezależnie od tego, jak drobno chcesz pokroić warzywo, pamiętaj, żeby wybrać szerszy nóż - łatwiej jest nim operować.
Po drugie, nie odrywaj czubka noża od deski, a krój tzw. brodą noża, która znajduje się bliżej nasady (rączki). Zarówno przy szatkowaniu, jak i krojeniu w piórka, stosowanie takich „posuwistych ruchów” (w przód i tył po desce) będzie bardziej efektywne.
Po trzecie, jeśli jesteś praworęczny i właśnie w tej dłoni dzierżysz nóż, lewą połóż na cebuli, ale tak, aby palce (paliczki dalsze i środkowe) były pod kątem prostym względem cebuli - nie wysuwaj opuszek do przodu, aby ich nie obciąć.

Po lewej: zły sposób krojenia cebuli (wysunięte opuszki, cienki nóż oderwany od deski). Po prawej: prawidłowa metoda na to, jak kroić cebulę | Fot. 123RF/Picsel
5 sposobów, jak kroić cebulę na szaszłyki
W zależności od tego, jak rozdrobnisz warzywo, przyda ci się do innych dań. Np. cebula w całości świetnie sprawdzi się w rosole, z kolei ta poszatkowana w drobną kostkę to najczęściej składnik sałatki. A jak kroić cebulę na szaszłyki? Poniżej znajdziesz pięć sprawdzonych sposobów:
- w cząstki - najlepsza do szaszłyków, ale też do bulionów czy wywarów,
- w grubsze plastry - dzięki temu nie zsunie się z patyczka. Nadaje się również do przyrządzenia onion rings lub burgerów,
- w grube pióra - takiej cebuli wystarczy krótszy czas grillowania. Świetnie nada się też do sosów i potraw duszonych,
- w półplastry - takimi paskami cebuli możesz rozdzielać inne składniki szaszłyka. W Polsce półplastry chętnie używa się też do śledzi w śmietanie,
- w połówki - jeśli masz warzywa małych rozmiarów, od razu przekrój je na pół. Cebula nie zsunie się z patyczka, ale pamiętaj, że będzie wymagała dłuższej obróbki termicznej.

Opracowanie Smaker.pl | Fot. 123RF/Picsel
Źródło: Smaker.pl, YouTube @codzisnaobiad
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Warzywa, które mają więcej wapnia niż mleko. Idealne na diecie roślinnej »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »
Pełne witamin C i K. Niszczą wolne rodniki, obniżają poziom złego cholesterolu »