Spis treści:
W pewnym wieku w szczególności powinniśmy zwrócić uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. Osoby starsze przede wszystkim powinny skupić się na tym, aby ich posiłki były jak najbardziej odżywcze. Seniorom często nie dopisuje apetyt, dlatego mogą pojawić się niedobory witamin i minerałów, co może negatywnie odbić się na ich zdrowiu. Spożywanie zup będzie dobrym rozwiązaniem, aby dodać do ich jadłospisu sporo cennych substancji odżywczych. Podpowiemy ci, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie osób starszych, oraz przedstawimy pięć zup na lepsze zdrowie dla seniora.
Sprawdź także: Odchudzający kapuśniak oczyszczający jelita. Jak go zrobić, żeby był najzdrowszy?
Dieta seniora – jakie produkty powinny jeść osoby starsze?
Osoby starsze oraz te, które opiekują się seniorami powinny w szczególności zwrócić uwagę na ich żywienie. Duża ilość spożywanych leków, problemy z zapamiętaniem, brak apetytu oraz sił na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków może skutkować niedożywieniem. Co ciekawe, nawet osoby o prawidłowej masie ciała, a także te borykające się z nadwagą, lub otyłością mogą być niedożywione. Ponieważ spożywane przez nich posiłki nie dostarczają odpowiednich składników odżywczych. Nieodpowiednie żywienie może negatywnie odbić się na zdrowiu seniora, powodując ogólne osłabienie, częstsze infekcje, oraz problemy z prawidłową pracą: serca, trzustki, mózgu, wątroby, czy nerek.
Warto pamiętać o tym, że u osób starszych pogarsza się działanie enzymów trawiennych, dlatego najlepsze będą dla nich dania lekkostrawne, gotowane oraz te przygotowywane na parze. Należy ograniczyć także spożywanie żywności, która zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: tłuste mięsa (wieprzowina i wołowina), wędliny, słodycze, słone przekąski, wypieki, np. ciasta.
Poleca się natomiast używanie produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, np.: oliwy z oliwek czy olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia (do smażenia należy używać rafinowanych), olej lniany, orzechy i pestki. Jeżeli nie występują problemy trawienne, warto wybierać także węglowodany złożone, czyli produkty pełnoziarniste (pieczywo, makarony). Dieta seniora powinna także zawierać różnorodne warzywa oraz owoce. Najlepszym wyborem będą chude mięsa np. drób, niskotłuszczowy nabiał, jaja i ryby (raz w tygodniu warto zjeść porcję tłustych ryb, np. łososia, makreli). Należy także ograniczyć spożywanie soli, warto zastąpić je przyprawami i ziołami, które dodatkowo dobrze wpłyną na procesy trawienia.
Należy także obserwować organizm seniora, w pewnym wieku trawienie niektórych produktów (wcześniej dobrze tolerowanych) może się pogarszać. Dlatego jadłospis powinien uwzględnić indywidualne potrzeby osób starszych, niektórzy mogą na przykład odczuwać dolegliwości po spożyciu nabiału, czy roślin strączkowych (fasoli, ciecierzycy, soczewicy itd.) wówczas warto poszukać zamienników dla tej żywności.
5 zup na lepsze zdrowie dla seniora
Przedstawione poniżej przepisy uwzględniają około czterech porcji zupy. W zależności od upodobań możesz używać bulionu warzywnego lub drobiowego.
Zupa ryżowa z marchewką i kurczakiem
Składniki
- 1,5 litr bulionu,
- 2 piersi z kurczaka,
- 150 g ryżu,
- 2 duże marchewki,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- garść zielonej natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Zacznij od umycia i pokrojenia warzyw oraz mięsa w małą kostkę. Do garnka wlej oliwę, wrzuć cebulę chwilę smaż, aż się zarumieni, dodaj mięso. Wsyp kurkumę i słodką paprykę, a także pieprz i sól. Kiedy kurczak nabierze złotego koloru wrzuć pokrojone warzywa. Odczekaj kilka minut, mieszając co jakiś czas. Wlej bulion, gotuj całość na niewielkim ogniu, po pięciu minutach wsyp ryż i pozostaw zupę na ogniu przez około 20 minut. Możesz doprawić zupę solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Zupa warzywna z soczewicą
Składniki
- 1,5 litra bulionu,
- 200 g soczewicy,
- 2 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 1/2 selera,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 liście laurowe,
- 2 kulki ziela angielskie,
- garść koperku lub natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Zacznij od dokładnego wypłukania soczewicy. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Na oliwie podsmaż wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków), wlej bulion, kiedy zacznie się gotować dodaj przyprawy. Po 10 minutach wsyp wypłukaną soczewicę. Zmniejsz ogień i gotuj zupę przez godzinę, aby soczewica stała się miękka. 20 minut przed końcem gotowania dodaj ziemniaki. Dopraw zupę solą i pieprzem. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Zupa koperkowa z jajkiem
Składniki
- 1,5 litra bulionu,
- 4 jajka,
- duży pęczek koperku,
- 4 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- opcjonalnie 3 łyżki śmietany 18 proc.
- szczypta kurkumy,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.
Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku i podsmażaj na oleju przez około 10 minut. Wlej bulion, wsyp przyprawy i gotuj przez około kwadrans, aż do miękkości, na koniec dodaj posiekany koperek. Możesz zabielić zupę śmietaną, uprzednio ją hartując. Zupę koperkową podawaj z ugotowanym jajkiem.
Zielona zupa krem z indykiem
Składniki
- 1,5 litra bulionu,
- 350 g piersi z indyka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 mały brokuł,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- bazylia,
- oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- chleb pełnoziarnisty lub grzanki.
Pierś z indyka pokrój w małe kawałki, podsmaż ją na oleju roślinnym, aż ładnie się zarumieni. Dodaj także pokrojone drobno lub starte na tarce pietruszkę i selera, wszystko podsmażaj jeszcze przez ok. trzy minuty. Wlej bulion, dodaj przyprawy, gotuj przez około 10 minut. Na koniec wrzuć brokuła podzielonego na małe różyczki, gotuj przez cztery do pięciu minut, aż będzie miękki. Odstaw zupę, aż lekko przestygnie, następnie zmiksuj ją na gładką masę. Podawaj z kromką chleba lub grzankami.
Zupa pomidorowa z dynią
Składniki
- 1 litr bulionu,
- 500 g upieczonej dyni,
- 400 g pomidorów, mogą być z puszki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 ml mleka kokosowego,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina soku z cytryny lub limonki.
Zacznij od wydrążenia dyni, podziel ją na mniejsze części i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, zajmie to ok. pół godziny. Następnie zdejmij z niej skórę, a miąższ przełóż do miski. Do garnka wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, cały czas mieszaj, aż nabiorą złotego koloru. Wlej bulion, dodaj upieczoną dynię i pomidory, gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie wlej mleczko kokosowe, zblenduj zupę, wciśnij odrobinę soku z limonki lub cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Źródło: zdrowie.pap.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »
Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »
Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »