Spis treści:
- Jakie właściwości ma kiszona kapusta?
- Na co pomaga jedzenie kapuśniaku?
- Przepis na kapuśniak oczyszczający jelita
Tradycyjny kapuśniak powinien być przygotowywany na wędzonym mięsie, najczęściej używa się żeberek, lub boczku. To właśnie te składniki nadają mu niepowtarzalnego smaku. Oczywiście nie może zabraknąć w nim również kapusty kiszonej oraz sporej ilości warzyw, dzięki czemu zupa jest sycąca. Jednocześnie kupno potrzebnych składników nie uszczupli za bardzo naszego portfela. Sprawdzimy, jak go przygotować, aby był najsmaczniejszy, oraz na co pomaga jedzenie kapuśniaku.
Sprawdź także: Odchudzająca zupa, która osłabia apetyt. Wreszcie przestaniesz podjadać
Jakie właściwości ma kiszona kapusta?
Jedzenie kiszonek to doskonały sposób, aby zadbać o zdrowie. Powstają one w procesie fermentacji, bakterie kwasu mlekowego odpowiadają za charakterystyczny zapach oraz kwaśny smak kapusty kiszonej. Dietetycy polecają ją przede wszystkim ze względu na ich działanie probiotyczne, wspiera prawidłową mikroflorę jelitową, a także korzystnie działa na odporność organizmu.
Dodatkowo kapusta kiszona jest świetnym źródłem witaminy C, która korzystnie działa na układ immunologiczny oraz ma działanie antyoksydacyjne, wspiera walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Uczestniczy także w syntezie kolagenu oraz wspiera wchłanianie żelaza. Należy jednak pamiętać, że podczas gotowania kiszonki tracą część swoich dobroczynnych wartości, dlatego najlepiej jeść je w formie surowej. Warto wspomnieć także, że kapusta kiszona dostarcza błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie oraz prawidłową pracę jelit, a także zapewnia sytość po posiłku. Błonnik pomaga także dbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Na co pomaga jedzenie kapuśniaku?
Jeżeli interesujesz się tematem zdrowego odżywiania, na pewno zdarzyło ci się natrafić na dietę kapuścianą, która cieszyła się niezwykłą popularnością kilkanaście lat temu. Jak można się domyślić, podstawą diety tej były właśnie różne rodzaje kapusty, najczęściej pod postacią zup. Dieta ta była dość rygorystyczna i budziła sporo wątpliwości, w szczególności jeśli chodzi o niedobory, pozwalała jednak zrzucić zbędne kilogramy. Nie polecamy stosowania diety kapuścianej, warto jednak zaczerpnąć z niej nieco inspiracji i podczas odchudzania włączyć do swojego jadłospisu niskokaloryczne dania z kapustą, w tym kapuśniak. Taka zupa świetnie cię nasyci, pozytywnie wpłynie na przemianę materii, oraz dzięki sporej zawartości błonnika pomoże oczyścić twoje jelita.
Należy wspomnieć również o tym, że zupa gotowana na kościach, w tym przypadku żeberkach, będzie zawierała sporo kolagenu. Wraz z wiekiem organizm produkuje go coraz mniej, dlatego trzeba dostarczyć go z zewnątrz. Kolagen wzmacnia kości, dba o stawy, a także korzystnie oddziałuje na kondycję włosów, skóry i paznokci. Można więc stwierdzić, że mięsne buliony na kościach mają działanie przeciwstarzeniowe, dobrze wpływają także na pracę jelit. Chudy kapuśniak będzie także świetną opcją dla osób, które chcą zadbać o układ krążenia, pozytywnie wpłynie na zdrowie serca, a także pomoże zmniejszyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Przepis na kapuśniak oczyszczający jelita
Kapuśniak możesz zrobić w kilku wersjach, na przykład mięsnej z boczkiem, żeberkami oraz kawałkami mięsa wieprzowego. Jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej możesz przygotować odchudzoną wersję zupy, zamiast żeberek i boczku użyć około pół kilograma wędzonego kurczaka. Świetnie smakować będzie także kapuśniak wegetariański, który dodatkowo będzie niskokaloryczny. Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjny kapuśniak.
Składniki
- 1,5 l wody,
- 600 g chudych żeberek wieprzowych,
- 100 g chudego boczku bez skóry,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka suszonych grzybów,
- olej rzepakowy.
Przyprawy:
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- majeranek do smaku,
- sól i pieprz.
Zacznij od namoczenia grzybów w wodzie. Żeberka umyj, następnie włóż je do garnka i zalej wodą. Posól, zagotuj, po czym zmniejsz ogień, powinny powoli gotować się przez około pół godziny. Odcedź kapustę z soku (odlej go do szklanki), a następnie drobno poszatkuj. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Marchew zetrzyj na tarce, a ziemniaki pokrój w kostkę. Namoczone grzyby odsącz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego, dodaj cebulę, boczek, po chwili dorzuć czosnek i grzyby, co jakiś czas mieszaj składniki, aż ładnie się zarumienią, a następnie wrzuć je do zupy. Dodaj także kapustę, sok z kapusty, marchew, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, na koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż zmiękną. Wyłów żeberka, obierz z nich mięso i wrzuć je do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Źródło: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »
Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »
Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »