Sięgamy po nią z najróżniejszych powodów - aby przetrwać męczący dzień w pracy, obudzić się o poranku lub po prostu zrelaksować. Naturalna kawa parzona jest nie tylko smacznym, ale również zdrowym wyborem. Ten ciemny napar ma doskonałe właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Co ciekawe, kawę uznaje się za naturalny spalacz tłuszczu, gdyż zawarte w niej związki, opóźniają proces starzenia się skóry oraz przyśpieszają nas metabolizm, dzięki czemu zrzucenie zbędnych kilogramów staje się łatwiejsze. Czego jeszcze o niej nie wiemy?
1. Zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda potwierdziły, że ryzyko wystąpienia depresji obniża się aż o 20% u kobiet, które wypijały co najmniej cztery filiżanki kawy w ciągu dnia. Wiele wskazuje na to, że kluczem do rozwiązania tej zagadki jest kofeina - efekt ten nie występował u kobiet, które pijały kawę bezkofeinową.
Wielu z nas sięga po kawę zaraz po przebudzeniu. Jednak ze względu ze względu na podwyższony poziom kortyzolu, efekty wypicia małej czarnej są zdecydowanie słabsze. Jeśli chcecie w pełni skorzystać z pobudzających, po filiżankę kawy sięgnij dopiero dwie godziny po przebudzeniu.
Naukowcom udało się udowodnić, że picie od trzech do pięciu filiżanek kawy w ciągu dnia może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera blisko o 1/5. Z kolei inne badania dowiodły, że podobna ilość kawy może również obniżyć ryzyko wystąpienia ataku serca oraz cukrzycy.
Kofeina zawarta w kawie doskonale wpływa na naszą kondycję fizyczną i wytrzymałość. Po wypiciu kawy, przebiegnięcie długiego dystansu lub wykonanie intensywnego treningu będzie dla zdecydowanie prostsze. Najlepiej jest wypić ją 40 minut przed planowanym wysiłkiem fizycznym
Badania dowodzą, iż mała czarna może mieć także swoje ciemne strony. W kawie rozpuszczalnej znajdziemy spore ilości ochratoksyny A oraz akrylamidu, które mają właściwości rakotwórcze, mogą odpowiadać za choroby nerek oraz zaburzenia pracy układu nerwowego. Co więcej, kawa rozpuszczalna zawiera w sobie znacznie mniej kofeiny niż kawa parzona, dlatego jej pobudzające właściwości są również znacznie słabsze.
Kawa doskonale pobudza nasz metabolizm, a ponadto hamuje łaknienie, dzięki czemu zmniejsza się prawdopodobieństwo, że sięgniemy po przekąski między posiłkami. W związku z tym jej picie poleca się wszystkim osobom, które walczą ze zbędnymi kilogramami.