W mikrofalówce można przyrządzić zdrowy obiad, a nawet upiec ciasto! / fot. 123rf.com
Dania z mikrofali wcale nie są niezdrowe! Czasem nawet są lepsze niż dania „tradycyjne" z patelni czy piekarnika. Jak to możliwe? Do potraw z mikrofalówki nie trzeba dodawać tłuszczu, nie trzeba też korzystać z wody do gotowania (do wody „uciekają" witaminy i minerały). Warzywa z mikrofalówki są soczyste i nie tracą koloru ani smaku.
Słodkości: Ciasto z kubka
Obecnie furorę robią ciasta jednoporcjowe, przyrządzane błyskawicznie w kubku i podgrzewane w mikrofali. Są nie tylko dziecinnie proste do zrobienia, ale też pyszne!
5-minutowy przepis na ciasto w kubku. Kliknij!
Śniadanie: Dyniowa owsianka
Dania z mikrofali to nie tylko smaczne, ale kaloryczne ciasta. Mikrofalowe pyszności mogą być nawet bardzo zdrowe. Poniżej przepis na pyszne i zdrowe śniadanie: dyniową owsiankę.
Składniki:
- szklanka błyskawicznych płatków owsianych
- 3/4 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki dyniowego pureé (miąższ dyni bez pestek trzeba wcześniej upiec w kawałkach w folii i zmiksować blenderem lub kupić gotowe, mrożone pureé),
- łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu.
Owsianka krok po kroku:
Krok 1. Wymieszaj mleko z płatkami w miseczce odpowiedniej do mikrofalówki i podgrzewaj przez 1-2 minuty na wysokich obrotach.
Krok 2. Dodaj mleka lub płatków, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję i podgrzewaj przez kolejne 1/2 minuty.
Krok 3. Dodaj dyniowe pureé i przyprawy, wymieszaj i podgrzewaj przez 20 sekund.
Obiad z kubka: „tradycyjny" mac and cheese
Mac and cheese, czyli makaron z serem, to jedna z najbardziej popularnych potraw w krajach anglojęzycznych. Poniżej przepis na szybką wersję mini tego przysmaku.
Składniki:
- szklanka makaronu,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 3/4 szklanki mleka 1%,
- 3/4 szklanki tartego sera (np. cheddar).
Mac and cheese krok po kroku:
Krok 1. Zalej makaron wodą i podgrzewaj w mikrofalówce przez 2 minuty.
Krok 2. Wymieszaj i włącz znowu na 2 minuty. Jeśli woda się nie wygotuje, powtórz jeszcze raz. Jeśli po wygotowaniu wody makaron nadal jest twardy, dodaj jeszcze trochę wody i włącz na kolejną minutę.
Krok 3. Wyjmij makaron z mikrofalówki i dodaj do niego mleko i ser. Włóż do mikrofalówki jeszcze na minutę. Wymieszaj.
Uwaga! Najlepiej gotować w dużej misce, bo woda może wykipieć!
Obiad: „Pieczone" ziemniaczki
Pieczone ziemniaki to pyszny dodatek do obiadu. Nie zawsze jednak jest czas na czekanie, aż upieką się w piekarniku. W mikrofalówce można przyrządzić je w 10 minut.
Składniki:
- 2 ziemniaki,
- masło czosnkowe.
Ziemniaki z mikrofali krok po kroku:
Krok 1. Ziemniaki pozostaw w skórce, dokładnie je umyj i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Krok 2. Ponacinaj u góry w kilku miejscach (to bardzo ważne, bo bez nacięć wybuchną w kuchence!).
Krok 3. Podgrzewaj ziemniaki na najwyższych obrotach około 10 minut, ale śledź, co się dzieje w środku. Możesz przerywać gotowanie, aby sprawdzić, czy są już miękkie.
Krok 4. Wyjmij je z kuchenki, rozetnij wzdłuż na górze i ostrożnie (gorące!) uciśnij od góry, aby skórka się rozeszła na boki. W środek włóż odrobinę masełka czosnkowego i daj mu chwilę, aby się roztopiło.
Aby osiągnąć chrupiącą skórkę, trzeba niestety skorzystać z piekarnika, ale po uprzednim ugotowaniu w mikrofalówce, wystarczy nasmarować ziemniaki oliwą i włożyć do piekarnika na 5-10 minut w 120 st. C.
Filet kokosowo-migdałowy z mikrofali. Kliknij!
Pyszna ciekawostka: "Pieczone" jabłka
W mikrofalówce można przyrządzić także pyszne, nadziewane jabłka.
Składniki:
- jabłko,
- łyżeczka brązowego cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżeczka masła.
Nadziewane jabłka krok po kroku:
Krok 1. Wytnij ogryzek jabłka, pozostawiając spód.
Krok 2. W miseczce zmieszaj cukier z cynamonem i gałką muszkatołową i wsyp mieszankę do jabłka.
Krok 3. Na wierzch połóż łyżeczkę masła.
Krok 4. Włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj papierem do pieczenia i podgrzewaj 3-4 minuty.
Krok 5. Po 3 minutach sprawdź, czy jabłko jest miękkie.
Z mikrofalówki dobrze smakują również zupy i potrawki, a także potrawy z ryb i warzywa.
Książka kucharska: Przepisy na dania z mikrofalówki. Kliknij!
Mikrofalówka nie musi kojarzyć się z podgrzewaniem gotowych dań. Wypróbuj przepisy na pieczenie i gotowanie w mikrofalówce!
Środki ostrożności przy gotowaniu w mikrofali
Danie z mikrofalówki robi się szybko, ale nie można ich jeść od razu po wyjęciu z kuchenki. Niestety, mikrofale mają to do siebie, że podgrzewają nierówno i w jednym miejscu danie będzie chłodne, a w innymi bardzo, bardzo gorące. Trzeba też uważać na podgrzane do wysokich temperatur pojemniki. Z wyjęciem potrawy najlepiej odczekać kilka minut. Po wyjęciu jeszcze przemieszać danie (jeśli potrawa jest płynna) i też chwilę odczekać.
Naczynia do gotowania w kuchence powinny być szklane lub plastikowe, przeznaczone do stosowania w mikrofalówce.
Czego lepiej nie wkładać do mikrofalówki?
Całkowicie zakazane są jajka w skorupkach - po prostu wybuchną po podgrzaniu. To samo dotyczy nieobranych ziemniaków (no, chyba, że ponacinamy skórkę). Wkładanie do kuchenki mikrofalowej ciasta francuskiego także skończy się klapą, gdyż ciasto będzie pozlepiane i zwyczajnie niesmaczne.
Mikrofalówka - 10 faktów, które musisz znać! Kliknij!
Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl