Najlepsze przepisy na dania z dyni

9 sałatek do obiadu z ogórkiem w roli głównej

Ogórek bez wątpienia jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów, a przy tym wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Znudziły ci się zwykłe sałatki z ogórkiem? Mizeria czy grecka już ci się przejadły? Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji, zobacz nasze pomysły na rewelacyjne sałatki z ogórkiem.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się: 

Ogórek – historia od starożytności

Ogórek jest powszechnie uważany za warzywo z rodziny dyniowatych. Jednak ze względu na to, że rośnie z kwiatów i zawiera nasiona, jest botanicznie owocem. Historia ogórka sięga czasów starożytnych. Pochodzi z Indii, a dokładniej z tropikalnych terenów między Zatoką Bengalską a Himalajami. Z czasem uprawa tego gatunku rozpowszechniła się do Egiptu, Grecji, Włoch, a nawet Chin. Starożytni Grecy wierzyli, że ogórek dobrze wpływa na inteligencję i uspokaja serce, z kolei Egipcjanie karmili nim zmarłych.

Rozpowszechnienie ogórka po całej Europie to zasługa Rzymian. To właśnie oni odkryli upiękniające właściwości warzywa i z powodzeniem stosowali go jako maseczkę przeciwko zmarszczkom. Pod koniec XV wieku ogórek trafił do Ameryki. Krzysztof Kolumb przywiózł nasiona tej rośliny z Europy i wysiał je na wyspie Haiti. Obecnie ogórki uprawiane są niemal na całym świecie i obejmują ponad 50 różnych gatunków.     

Ogórek – właściwości zdrowotne

Ogórek to bardzo popularne, ale trochę niedoceniane warzywo. A szkoda, ponieważ w jego zielonym miąższu (ponad 90%) kryje się wiele witamin i mikroelementów. Jest źródłem wapnia, magnezu, potasu, fosforu, cynku, manganu i miedzie, a także witamin A, B, C, E i K. Ze względu na szereg właściwości prozdrowotnych warzywo z pewnością powinno gościć w naszym codziennym jadłospisie.

Ogórki usuwają nadmiar toksyn, pomagają zniwelować problemy trawienne (zgagę i zaparcia), obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, a nawet chronią przed rozwojem raka trzustki.  Należy jednak pamiętać, że osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego powinni uważać przy spożywaniu tego warzywa, gdyż zwiększa kwasowość żołądka oraz może powodować ból i wzdęcia.

Sprawdź także: 10 najpopularniejszych sałatek na świecie

Jakie wartości odżywcze ma ogórek?

Warto również zaznaczyć, że jest to warzywo niskokaloryczne: 100 g produktu zawiera zaledwie 14 kcal! Ogórek nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego, ale również szybko zapewnia uczucie sytości. Z tego powodu często jest zalecany w diecie odchudzającej. Ponadto ze względu na niski indeks glikemiczny (15) ogórki bez ograniczeń mogą jeść diabetycy.

Ogórki znalazły głównie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakują na surowo, a także nadają się na kiszenie czy konserwowanie. Niezastąpione są również do kanapek, lekkich zup i koktajli. Natomiast ogórki są wykorzystywane głównie w sałatkach. Zazwyczaj są one lekkie i pyszne, więc nie muszą stanowić jedynie dodatku do obiadu, a cały pełnowartościowy posiłek. Poniżej znajdziecie 9 pomysłów na sałatki z ogórkiem, które posmakują absolutnie każdemu!

Kachumber – indyjska sałatka z ogórków i pomidorów

Kachumbar to sałatka ze świeżych warzyw o intensywnych zapachu kolendry, która przywędrowała z Indii Południowych. To idealny dodatek do mięsa czy pieczywa, świetnie komponuje się z potrawami z grilla, ale można też podać ją na solo. Sałatka jest świeża, lekka i orzeźwiająca, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Składniki

  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryczka chili
  • pęczek świeżej kolendry
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • sól, pieprz

Pomidora sparz, obierz i oczyść z nasion. Miąższ pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę i kolendrę. Z ogórka usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Papryczkę chili oczyść z nasion i posiekaj. W misce wymieszaj warzywa i zioła. Wstaw do lodówki na kilka minut. Przed podaniem polej sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego! 

Śródziemnomorska sałatka z ogórkiem i serem

Doskonała propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej. Sałatka z ogórkiem, serem i oliwkami jest bardzo pożywna i łatwa do zrobienia, może być idealna jako poranna przekąska lub lunch. Jak ją zrobić? Podpowiadamy!

Składniki

  • 1 ogórek
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 1 cebula czerwona
  • 1/3 chleba śródziemnomorskiego
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Chleb pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj. Przełóż chleb na rozgrzaną patelnię i podsmaż do lekkiego zrumienia. Zdejmij patelnię z ognia. Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski. Dodaj przekrojone na pół oliwki, pokrojony w kostkę ogórek, cebulę (pokrojoną w piórka) oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki. Dodaj pokruszony w palcach ser feta.

Zioła prowansalskie wymieszaj z oliwą z oliwek. Polej sałatkę sosem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj przygotowane wcześnie grzanki. Smacznego!   

Słodko-pikantna sałatka z ogórkiem i melonem

Lubisz eksperymentować w kuchni i nie boisz się nietypowych połączeń i wyrazistych smaków? Słodko-pikantna sałatka z ogórkiem i melonem spełni Twoje oczekiwania. Melon idealnie nadaje się zarówno do dań słodkich (lodów, deserów, koktajli), jak i wytrawnych (mięs, ryb, owoców morza i sałatek). Pyszna, lekka idealna jako dodatek do głównego dania, grilla, lekką kolację lub do pracy. A przepis na sałatkę z ogórkiem i melonem jest niesamowicie prosty!

Składniki

  • 2 ogórki
  • 1 melon
  • mała główka endywii lub innej sałaty kędzierzawej
  • garść rukoli
  • 2 kolorowe papryki
  • ½ czerwonej papryczki chili
  • 1 pęczek mięty

Sos:

  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypta suszonej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

    Sprawdź także: Jak zrobić ogórki małosolne?

    Ogórki pokrój w plasterki. Endywię i rukolę porwij na mniejsze kawałki. Paprykę i melona pokrój w kostkę. Papryczkę chili oczyść z nasion i posiekaj. Dodaj listki mięty i wymieszaj składniki. Aby zrobić sos, połącz wszystkie jego składniki. Sałatkę z ogórka i melona podawaj z sosem i bagietką. Smacznego!

    Azjatycka sałatka makaronowa z ogórkiem i krewetkami 

    Szukacie pomysłu na pyszną sałatkę z ogórkiem? Dobrze trafiliście, to taka jest właśnie azjatycka sałatka makaronowa z krewetkami i ogórkiem. Cały sekret tego dania tkwi w aromatycznym sosie, który zamyka w sobie najlepsze smaki kuchni Bliskiego Wschodu. Oto przepis na azjatycką sałatkę z ogórkiem.

    Składniki

    • 200 g azjatyckiego makaronu ryżowego
    • 1 ogórek
    • 250 g groszku cukrowego
    • 500 g krewetek
    • 1 czerwona papryka
    • 3 łyżki sosu rybnego
    • 4 łyżki soku z limonki
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 łyżki sosu chili
    • 2 łyżeczki cukru
    • garść listków kolendry
    • garść listków mięty
    • sól

    Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Pokrój nożyczkami, aby nitki były krótsze. Aby przygotować sos, podgrzej na małym ogniu sok z limonki z sosami chili i rybnym. Dodaj rozgnieciony czosnek i cukier. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia. Wcześniej obgotowane krewet zalej 2 łyżkami sosu, wymieszaj i odstaw na kilka minut. W miseczkach ułóż makaron, na nim plasterki ogórka, groszek cukrowy pokrojony ukośnie na połówki, pokrojoną a plasterki paprykę, kolendrę oraz miętę. Dopraw solą. Na wierzchu sałatki połóż zamarynowane krewetki i skrop resztą sosu. Smacznego!  

    Sałatka z ogórkiem, awokado i jajkiem

    Pyszna sałatka z chrupiącym świeżym ogórkiem, dojrzałym awokado, kremowym sosem i jajkiem. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję: zarówno na śniadanie, obiad, czy nawet kolację. Sałatkę z ogórkiem, awokado i jakiem można także zaserwować na różnego rodzaju domowe uroczystości oraz święta. Jak ją zrobić? Podpowiadamy!

    Składniki

    • 3 ogórki
    • 2 jajka
    • 1 dojrzałe awokado
    • czarne oliwki
    • drobne listki sałaty
    • sok z cytryny
    • sól, pieprz

    Sos:

    • 2 łyżeczki majonezu
    • 2 łyżeczki oliwy
    • 2 łyżeczki musztardy
    • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

    Wcześniej ugotowane jajka pokrój na ćwiartki. Miąższ awokado pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny. Umyj i obierz ogórki, pozostawiając miejscami paseczki skórki. Pokrój na cienkie plasterki. Przygotuj sos, mieszając składniki w misce.

    Na półmiskach ułóż sałatę wymieszaną z bazylią. Dodaj ogórki, awokado, jajka i plasterki czarnych oliwek. Sałatkę polej sosem, dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

    Sałatka z ogórkiem i szynką prosciutto

    Szukasz pomysłu na szybką, smaczną, a do tego bardzo zdrową sałatkę? Z pomocą przychodzi sałatka z ogórkiem, awokado i szynką prosciutto. Jest to lekkie danie skropione przepysznym miodowo-musztardowym sosem, które bez wątpienia przypadnie ci do gustu. Poniżej zdradzamy przepis!

    Składniki

    • 1 ogórek
    • 250 g pomidorów koktajlowych
    • 1 dojrzałe awokado
    • 100 g szynki prosciutto (ewentualnie szwarcwaldzkiej)
    • 50 g rukoli
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki musztardy
    • 2 łyżeczki miodu
    • ½ cytryny (sok i tarta skórka)
    • sól, pieprz

    Pomidory koktajlowe pokrój w ćwiartki, a rukolę porwij na małe kawałki. Ogórek i awokado pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj rukolę i pomidory. W miseczce wymieszaj musztardę, miód, oliwę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Gotowym sosem polej sałatkę, wymieszaj i dopraw do smaku. Z plastrów szynki uformuj małe rozety i ułóż na sałatce. Smacznego!

    Sałatka kuskus z ogórkiem i tuńczykiem

    Sałatka kuskus z ogórkiem, tuńczykiem i czerwoną fasolą to rewelacyjne połączenie smaków na każdą okazję. Jest to pożywne danie, które można zabrać do pracy, na piknik czy imprezę. Oto przepis!

    Składniki

    • 5 ogórków
    • Szklanka kaszy kuskus
    • 3 jajka
    • puszka tuńczyka w oleju roślinnym
    • puszka kukurydzy konserwowej
    • 5 pomidorków cherry
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 łyżka musztardy
    • sól, pieprz

    Kaszę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj odsądzone z zalewy fasolę i kukurydzę, kaszę, pokrojone na ćwiartki jajko oraz tuńczyka. Majonez wymieszaj z musztardą, dodaj do sałatki i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem ułóż przekrojone pomidorki. Smacznego! 

    Warstwowa sałatka ze świeżym ogórkiem

    Warstwowa sałatka ze świeżym ogórkiem to połączenie smaków, które zaspokoi niejedno podniebienie. To idealne danie na każdą okazję, które pięknie prezentuje się na stole, a dodatkowo jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy ugotować jajka, a w międzyczasie pokroić pozostałe składniki. Wypróbuj nasz przepis na warstwową sałatkę ze świeżym ogórkiem i ciesz się jej cudownym smakiem.

    Składniki

    • 2 ogórki
    • 250 g szynki
    • 1 puszka kukurydzy
    • 5 jajek
    • 1 por
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka majonezu
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz

    Jajka ugotuj na twardo, obierz. Pokrój w kostkę jajka, ogórki i szynkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Pora pokrój w cienkie półkrążki. Majonez wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie ułóż składniki warstwami w następującej kolejności: jajka, szynka, ogórek, kukurydza, sos i por. Gotowe! Smacznego!

    Sałatka z ogórkiem i kozim serem

    Sałatka z kozim serem i ogórkiem to lekka propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Chrupiący ogórek, świeże młode listki i słodki granat komponują się idealnie. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste, więc każdy ją szybko i sprawnie przygotuje. Oto przepis:

    Składniki

    • 1 ogórek
    • garść mieszanki młodych listków/sałaty
    • 80 g sera koziego
    • garść pestek granatu
    • garść mieszanki kiełków
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz

    Listki wyłóż na talerz. Ogórek pokrój w cienkie plastry, a ser w talarki. Składniki ułóż na talerzu. Posyp granatem i kiełkami. Sałatkę polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Smacznego! 

    Zobacz: Spring rollsy z ogórkiem i kurczakiem

    Zobacz także:

    Szczaw do słoików na zimę: Idealny do zupy! »

    Dlaczego ogórki są gorzkie? Lista najczęstszych przyczyn i sposoby zapobiegania »

    Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

     

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Zupy Jesienna zupa czosnkowa

    Fantastycznie rozgrzewająca i wyjątkowo intensywna w smaku jesienna zupa czos...

    Odsłon: 4715

    15 min
    6
    15 min
    3
    30 min
    5
    30 min
    5

    Polecane artykuły

    Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

    Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

    0
    Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

    Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

    2
    Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

    Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

    10
    Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

    Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

    2