Fot. 123RF
Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na naszych stołach królują ogórki małosolne, które z czasem ustępują miejsca kiszonym. Nie ma się co dziwić naszej miłości do kiszonek – w końcu są bardzo smaczne, a do tego wyjątkowo zdrowe.
Jak ogórki małosolne wpływają na nasze zdrowie?
Ogórki małosolne, podobnie jak kiszone, doskonale wzmacniają nasz organizm, a do tego zwiększają jego odporność. Ze względu na zawartość acetylocholiny, mogą również pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi. Lekarze wskazują, że zawarte w nich substancje odżywcze pozwalają walczyć z wahaniami nastrojów, rozdrażnieniem oraz depresją. Ich spożywanie szczególnie zaleca się osobom, chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Podobnie jak inne kiszonki, ogórki pobudzają trawienie i poprawiają przemianę materii. Dodatkowo mają zaledwie 11 kcal w 100 gramach, więc możemy zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia.
Czym różnią się ogórki małosolne od kiszonych?
Przed przystąpieniem do czytania tego artykułu z pewnością wielu z was zadało sobie powyższe pytanie. Odpowiedź na nie jest banalnie prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni są ogórkami małosolnymi. Później stają się już kiszonymi.
W jaki sposób przygotować idealne ogórki małosolne?
Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam kulinarny sukces. Na co zwracać uwagę podczas przygotowywania ogórków małosolnych?
Ogórki
Ich jakość jest kluczowa. Jeśli chcemy cieszyć się naprawdę smacznymi małosolnymi, powinniśmy korzystać z możliwie jak najlepszego produktu bazowego. W tym wypadku, warto zaopatrzyć się w ogórki u zaufanego źródła. Postarajcie się zakupić ogórki, które nie były nadmiernie nawożone ani nie miały styczności z pestycydami. Warto zwrócić uwagę, by były to ogórki świeże, jędrne, nieuszkodzone i niezbyt wyrośnięte. Podczas kiszenia, w środku tych naprawdę dużych ogórków mogą pojawiać się puste przestrzenie, przez które staną się one niezbyt apetyczne. A tego przecież chcemy uniknąć.
Dodatki
To właśnie dzięki nim ogórki małosolne zyskują naprawdę wyjątkowy aromat i smak. Chociaż w tym wypadku mamy szerokie pole do popisu, to naszym zdaniem najsmaczniejsze powstają przy wykorzystaniu klasycznego przepisu, zawierającego czosnek, chrzan oraz koper. Nasze babcie dodawały do ogórków także liście wiśni, porzeczek lub aronii, które nadawały im bardzo ciekawy posmak. Dodatkowo, do kiszenia warto dodać również liście dębu - znajdziemy w nich dużo garbników, chroniących nasze przetwory przed zepsuciem.
Woda
Podczas przygotowywania ogórków małosolnych, woda jest dla nas istotna z dwóch powodów. Przede wszystkim musimy pamiętać, aby wszystkie produkty, które będziemy kisić (w tym także przyprawy, takie jak koper i liście) dokładnie umyć. W przeciwnym razie, w naszych kiszonkach znajdą się zanieczyszczenia, które je doszczętnie zrujnują. Warto również pamiętać, że woda z której przygotujemy zalewę powinna być czysta i przegotowana, natomiast chlorowana woda wprost z kranu nie wpłynie pozytywnie na jakość kiszonek.
Naczynie
Wbrew pozorom naczynie w którym robimy ogórki małosolne również ma duże znaczenie. Najlepiej sprawdzą się szklane słoiki, które wcześniej dokładnie umyjemy i wyparzymy. Pamiętajcie również, aby zapewnić ogórkom małosolnym dopływ świeżego powietrza. Nigdy nie zakręcajcie słoika, a jedynie przykryjcie go gazą lub ściereczką.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Ogórki powinniśmy układać w dużym słoju, możliwie jak najciaśniej, tuż obok siebie. Po dodaniu przypraw, możemy zalać je przygotowaną wcześniej zalewą. Pamiętajmy jednak, że musimy zrobić to dokładnie - woda powinna dokładnie je przykrywać, gdyż w przeciwnym razie pokryją się pleśnią lub zgniją. Powinniśmy o to dbać nie tylko na początku kiszenia, ale również przy wyjmowaniu ogórków do spróbowania.
Zobacz sprawdzone przepisy na ogórki małosolne. Kliknij w wybrane zdjęcie!