Ewa_Gotuje

10 pomysłów na pyszne i pełnowartościowe śniadanie

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Powinno być sycące, smaczne oraz dostarczać energii do działania. Jeśli znudziły wam się tradycyjne kanapki lub szukacie zdrowej alternatywy, która osłodzi wam poranek, skorzystajcie z naszych propozycji.

Fot. 123RF/Picsel

Oprócz mlecznej zupy lub płatków kukurydzianych istnieje wiele ciekawszych pomysłów na zdrowe i smaczne śniadanie. Zabierając się za jego przygotowanie, warto zadbać w pierwszej kolejności o dobór odpowiednich składników.

Posiłek zrobiony z wysoko przetworzonych produktów, podawany w towarzystwie słodzonych soków z pewnością nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ważne, aby wybierać pełnowartościowe składniki. Podczas wizyty w sklepie warto zwrócić uwagę na etykiety poszczególnych artykułów - im krótszy skład, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Dobrym pomysłem będzie przyrządzenie posiłku bazującego na owocach, płatkach owsianych, jogurtach naturalnych, serkach czy miodzie.

Do jakich przepisów warto sięgnąć w poszukiwaniu inspiracji? Poznajcie smaczne propozycje naszych użytkowników.

 

1. Owsianka

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Śniadanie na słodko często w pierwszej kolejności kojarzone jest z płatkami. Warto przygotować z nich smaczną owsiankę w towarzystwie owoców oraz z odrobiną mleka bądź jogurtu. Dzięki wykorzystaniu różnych dodatków takich jak: miód, masło orzechowe czy ziarna za każdym razem możemy przygotować zupełnie inną odsłonę  owsianki, eksperymentując nad jej smakiem i wyglądem. Przygotowanie takiego posiłku z pewnością nie zajmie wam dużo czasu, a efekt i doznania podczas jedzenia będą niesamowite.

 

2. Granola

Fot. Xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Gotową możemy kupić w niemalże każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym, ale z pewnością nie zastąpi nam ona smaku prawdziwej domowej granoli, wykonanej z ulubionych produktów. Do jej przygotowania oprócz płatków owsianych i otrębów możemy wykorzystać ziarna, orzechy, miód, a także owoce i ulubione przyprawy. Robiąc ją samodzielnie, możemy być spokojni o jej skład.

 

3. Pancakes

Fot. Aguulek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przysmak, któremu ciężko się oprzeć. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Możemy go serwować na śniadanie lub w postaci deseru po posiłku. Często kojarzony jest z dość kalorycznym przysmakiem. Jeśli zależy wam na przygotowaniu go w zdrowszej formie, zamiast zwykłej mąki użyjcie ryżowej lub owsianej, zrezygnujcie z masła bądź oleju, a jako dodatki wykorzystajcie świeże owoce, miód lub syrop daktylowy.

4. Naleśniki orkiszowe

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jedna z najbardziej uniwersalnych potraw. Naleśniki można zrobić na wiele różnych sposobów. Zamienienie mąki pszennej na orkiszową w przepisie sprawi, że staną się one znacznie zdrowsze i równie smaczne, jak te przyrządzane w tradycyjny sposób. Często już podczas smażenia trudno nam się oprzeć pokusie ich spróbowania. Możemy podawać je z owocami, ulubionym dżemem lub białym serem.

 

5. Sałatka owocowa

Fot. Zyj_smacznie_i_zdrowoa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Każdy powinien dostarczać do swojego organizmu pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Zadanie to nie należy do łatwych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je sobie uprościć już podczas pierwszego posiłku, który może się składać głównie z tych składników. W lecie do sałatki owocowej warto wykorzystać truskawki, kawałki arbuza, wiśnie, porzeczki czy morele. Zimą natomiast lepiej sięgnąć po jabłka, mandarynki, owoce granatu, banany i kiwi, które bez problemu znajdziemy w sklepach.

 

6. Ryż na mleku z owocami

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Smak dzieciństwa. Ryż gotowany na mleku, podawany z musem lub całymi kawałkami owoców, które dodawane w dużych ilościach, w zupełności mogą zastąpić cukier w przepisie. Stanowi świetną alternatywę dla płatków śniadaniowych. Jest lekkostrawny i smaczny. Posiłek ten warto uzupełnić łyżką jogurtu lub garścią orzechów, płatków migdałowych lub wiórek kokosowych.

 

7. Gofry

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Mając gofrownicę w swojej kuchni, warto pokusić się od czasu do czasu o zrobienie pysznych, złocistych, chrupiących gofrów z miękkim puszystym wnętrzem. W połączeniu z ulubionymi dodatkami z pewnością będą smakowały o wiele lepiej niż te gotowe, zakupione w sklepie. Jeśli chcecie, aby stały się nieco zdrowsze i bardziej pożywne, zamiast mąki pszennej wykorzystajcie płatki owsiane, a cukier zastąpcie odrobiną ksylitolu.

 

8. Pudding z chia

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Świetny sposób na przemycenie do codziennej diety superfoods w postaci nasion chia, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Dostarczają do naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, wspierają pracę mózgu, wpływają na lepszą pamięć i koncentrację. Ponadto dzięki dużej zawartości białka stanowią wartościowy pokarm dla osób eliminujących mięso z codziennej diety. Wykorzystanie ich do przygotowania pysznego śniadania pomaga również w zachowaniu szczupłej sylwetki.

 

9. Pasta na słodko

Fot. Ekspresjawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Pasty kanapkowe najczęściej przygotowujemy w wersji wytrawnej z udziałem jajek, ryb lub fasoli bądź ciecierzycy. Równie smaczne i zdrowe można przygotować w wersji na słodko, wykorzystując do tego celu twaróg, jogurt naturalny, owoce i cynamon. Takie połączenie sprawdzi się zarówno w roli śniadania, jak i posiłku regeneracyjnego po zakończonych ćwiczeniach. Zawiera sporą porcję białka i witamin tak bardzo potrzebnych naszemu organizmowi każdego dnia.

 

10. Koktajl

Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Doskonała propozycja dla osób zabieganych lub dla tych, którzy mają problemy z codziennym spożywaniem tradycyjnych śniadań. Do przygotowania posiłku w takiej formie wystarczy kilka owoców, odrobina miodu, mleko bądź jogurt naturalny oraz opcjonalnie kilka łyżek płatków owsianych. Połączenie wszystkich składników przy użyciu blendera pozwoli na uzyskanie gęstego, kremowego napoju, który doda nam energii nawet w najbardziej leniwy i ponury dzień.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Sprawdź najnowsze promocje i korzystaj z listy zakupowej ding.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29667

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 101

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 766

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0