Fot. 123RF/Picsel
Oprócz mlecznej zupy lub płatków kukurydzianych istnieje wiele ciekawszych pomysłów na zdrowe i smaczne śniadanie. Zabierając się za jego przygotowanie, warto zadbać w pierwszej kolejności o dobór odpowiednich składników.
Posiłek zrobiony z wysoko przetworzonych produktów, podawany w towarzystwie słodzonych soków z pewnością nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ważne, aby wybierać pełnowartościowe składniki. Podczas wizyty w sklepie warto zwrócić uwagę na etykiety poszczególnych artykułów - im krótszy skład, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Dobrym pomysłem będzie przyrządzenie posiłku bazującego na owocach, płatkach owsianych, jogurtach naturalnych, serkach czy miodzie.
Do jakich przepisów warto sięgnąć w poszukiwaniu inspiracji? Poznajcie smaczne propozycje naszych użytkowników.
Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Śniadanie na słodko często w pierwszej kolejności kojarzone jest z płatkami. Warto przygotować z nich smaczną owsiankę w towarzystwie owoców oraz z odrobiną mleka bądź jogurtu. Dzięki wykorzystaniu różnych dodatków takich jak: miód, masło orzechowe czy ziarna za każdym razem możemy przygotować zupełnie inną odsłonę owsianki, eksperymentując nad jej smakiem i wyglądem. Przygotowanie takiego posiłku z pewnością nie zajmie wam dużo czasu, a efekt i doznania podczas jedzenia będą niesamowite.
Fot. Xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Gotową możemy kupić w niemalże każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym, ale z pewnością nie zastąpi nam ona smaku prawdziwej domowej granoli, wykonanej z ulubionych produktów. Do jej przygotowania oprócz płatków owsianych i otrębów możemy wykorzystać ziarna, orzechy, miód, a także owoce i ulubione przyprawy. Robiąc ją samodzielnie, możemy być spokojni o jej skład.
Fot. Aguulek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Przysmak, któremu ciężko się oprzeć. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Możemy go serwować na śniadanie lub w postaci deseru po posiłku. Często kojarzony jest z dość kalorycznym przysmakiem. Jeśli zależy wam na przygotowaniu go w zdrowszej formie, zamiast zwykłej mąki użyjcie ryżowej lub owsianej, zrezygnujcie z masła bądź oleju, a jako dodatki wykorzystajcie świeże owoce, miód lub syrop daktylowy.
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Jedna z najbardziej uniwersalnych potraw. Naleśniki można zrobić na wiele różnych sposobów. Zamienienie mąki pszennej na orkiszową w przepisie sprawi, że staną się one znacznie zdrowsze i równie smaczne, jak te przyrządzane w tradycyjny sposób. Często już podczas smażenia trudno nam się oprzeć pokusie ich spróbowania. Możemy podawać je z owocami, ulubionym dżemem lub białym serem.
Fot. Zyj_smacznie_i_zdrowoa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Każdy powinien dostarczać do swojego organizmu pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Zadanie to nie należy do łatwych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je sobie uprościć już podczas pierwszego posiłku, który może się składać głównie z tych składników. W lecie do sałatki owocowej warto wykorzystać truskawki, kawałki arbuza, wiśnie, porzeczki czy morele. Zimą natomiast lepiej sięgnąć po jabłka, mandarynki, owoce granatu, banany i kiwi, które bez problemu znajdziemy w sklepach.
Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Smak dzieciństwa. Ryż gotowany na mleku, podawany z musem lub całymi kawałkami owoców, które dodawane w dużych ilościach, w zupełności mogą zastąpić cukier w przepisie. Stanowi świetną alternatywę dla płatków śniadaniowych. Jest lekkostrawny i smaczny. Posiłek ten warto uzupełnić łyżką jogurtu lub garścią orzechów, płatków migdałowych lub wiórek kokosowych.
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Mając gofrownicę w swojej kuchni, warto pokusić się od czasu do czasu o zrobienie pysznych, złocistych, chrupiących gofrów z miękkim puszystym wnętrzem. W połączeniu z ulubionymi dodatkami z pewnością będą smakowały o wiele lepiej niż te gotowe, zakupione w sklepie. Jeśli chcecie, aby stały się nieco zdrowsze i bardziej pożywne, zamiast mąki pszennej wykorzystajcie płatki owsiane, a cukier zastąpcie odrobiną ksylitolu.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Świetny sposób na przemycenie do codziennej diety superfoods w postaci nasion chia, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Dostarczają do naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, wspierają pracę mózgu, wpływają na lepszą pamięć i koncentrację. Ponadto dzięki dużej zawartości białka stanowią wartościowy pokarm dla osób eliminujących mięso z codziennej diety. Wykorzystanie ich do przygotowania pysznego śniadania pomaga również w zachowaniu szczupłej sylwetki.
Fot. Ekspresjawkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Pasty kanapkowe najczęściej przygotowujemy w wersji wytrawnej z udziałem jajek, ryb lub fasoli bądź ciecierzycy. Równie smaczne i zdrowe można przygotować w wersji na słodko, wykorzystując do tego celu twaróg, jogurt naturalny, owoce i cynamon. Takie połączenie sprawdzi się zarówno w roli śniadania, jak i posiłku regeneracyjnego po zakończonych ćwiczeniach. Zawiera sporą porcję białka i witamin tak bardzo potrzebnych naszemu organizmowi każdego dnia.
Fot. Marysiaz na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Doskonała propozycja dla osób zabieganych lub dla tych, którzy mają problemy z codziennym spożywaniem tradycyjnych śniadań. Do przygotowania posiłku w takiej formie wystarczy kilka owoców, odrobina miodu, mleko bądź jogurt naturalny oraz opcjonalnie kilka łyżek płatków owsianych. Połączenie wszystkich składników przy użyciu blendera pozwoli na uzyskanie gęstego, kremowego napoju, który doda nam energii nawet w najbardziej leniwy i ponury dzień.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Sprawdź najnowsze promocje i korzystaj z listy zakupowej ding.pl