Dania jednogarnkowe

Sałatki są niezwykle smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Do tego świetnie prezentują się na stole i pasują na każdą okazję. Odkryj najbardziej popularne sałatki na świecie. Być może znasz je wszystkie!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Nie ulega wątpliwości, że sałatka to jedno z najsłynniejszych dań i to nie tylko w polskiej kuchni. Nie powinno to nikogo dziwić - taka przekąska jest bardzo łatwa w przygotowaniu, doskonale smakuje, a do tego można zabrać ją ze sobą wszędzie: do pracy, do szkoły oraz w podróż.

Sałatki, zwłaszcza te z dużą ilością warzyw, są szczególnie popularne wśród osób będących na diecie. Choć przeważnie są lekkostrawne i niskokaloryczne, nie brakuje również takich, które zawierają mnóstwo składników i mogą spokojnie zastąpić klasyczne danie obiadowe.

Przygotowanie sałatki to dobre rozwiązanie, gdy potrzebujesz szybkiej i zdrowej przekąski lub musisz wykorzystać produkty, które zalegają ci w lodówce. Dowiedz się, jakie są najbardziej znane sałatki w Polsce i na świecie i wybierz swoją ulubioną!

Sprawdź także: Młoda kapusta: jak ją zrobić, aby była najsmaczniejsza?

Dwie najbardziej znane sałatki w Polsce

Sałatka jarzynowa

W rankingu najbardziej znanych sałatek w Polsce nie może zabraknąć oczywiście słynnej jarzynowej. W polskich domach króluje głównie w święta oraz w trakcie ważnych uroczystości rodzinnych.

W skład sałatki jarzynowej wchodzą gotowane warzywa, którym towarzyszą jajka oraz jabłka. Na liście składników znajduje się m.in. marchewka, groszek, ziemniaki, kiszone ogórki oraz cebula. Sos to po prostu majonez - sam lub z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa to przysmak polecany fanom ryb i miłośnikom intensywnych smaków. Można zrobić ją na wiele różnych sposobów i podawać na każdą okazję. Podobnie jak w przypadku poprzedniczki, jest łatwa w przygotowaniu i zawiera zaledwie kilka podstawowych składników.

Co powinno znaleźć się w sałatce śledziowej oprócz ryb? Do wyboru, do koloru! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej jajka, kukurydzę, groszek, ogórki konserwowe, paprykę, jabłka czy ananasa. Za sos może posłużyć ci śmietana wymieszana z majonezem, chrzanem lub musztardą.

Zobacz: Sałatka pomidorowo-morelowa

Jakie są najbardziej znane sałatki na wiosnę i lato?

Oczywiście do najpopularniejszych sałatek wiosennych i letnich należą te, do których użyto świeżych warzyw i owoców. O tej porze roku warto poszukać nowalijek i to właśnie z nich skomponować pyszną przekąskę. 

Sałatka wiosenna

Poznaj przepis na sałatkę z nowalijek, która świetnie sprawdza się do dań z grilla. Co potrzebujesz do jej przyrządzenia? Przygotuj pomidory, cebulę, sałatę lodową, rzodkiewkę, szczypiorek, olej, cytrynę i sól oraz pieprz. Sparz i obierz pomidory, a następnie pokrój je na plasterki. Sałatę umyj i porozrywaj na mniejsze fragmenty. Cebulę potnij w pióra, a rzodkiewkę - w cienkie talarki. Wszystkie składniki połącz, polej małą ilością oleju, sokiem z połowy cytryny i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Przemieszaj i udekoruj poszatkowanym szczypiorkiem. Jak widzisz, wystarczy 15 minut, a chrupiąca przekąska gotowa.

Sałatka owocowa

Taką sałatką chętnie zajadają się dzieci, szczególnie w lecie. Świetnie nawadnia, dostarcza witamin i cennych minerałów. Tak naprawdę do jej przygotowania możesz wykorzystać ulubione owoce. Niektórzy łączą truskawki, brzoskwinie i grejpfruty, a inni np. banana, gruszkę, kiwi i jabłko. Gwarantujemy, że taka porcja słodyczy jest wskazana.

Jakie są najbardziej znane sałatki na zimę?

Zima to okres, w którym twój organizm najbardziej potrzebuje cennych witamin i minerałów. Są one niezbędne do wzmacniania odporności i utrzymania twojego zdrowia w dobrej kondycji. Jakie są najbardziej znane sałatki na zimę? Poniżej znajdziesz kilka opcji, po które warto sięgać o tej porze roku.

Sałatka wielowarzywna do słoików

Każdy miłośnik przetworów ma w swojej spiżarni zapas słoików z warzywnymi sałatkami. Takie wyroby doskonale sprawdzają się w momencie, gdy nagle pojawia się ochota na smaczną i zdrową przekąskę lub brakuje pomysłów na dodatek do obiadu.

Do sałatek najczęściej dodaje się warzywa bogate w witaminę C, w tym białą lub czerwoną kapustę, paprykę czy natkę pietruszki. Inne popularne składniki to ogórki, cukinia, marchewka oraz cebula. Zalewa przyrządzana jest głównie z oleju, wody, octu oraz cukru.

Sałatka z kiszonek

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to produkty, którym przypisuje się mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Obfitują one w witaminy i mikroelementy, a także działają jak naturalny antybiotyk, który wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego.

Sałatkę z kiszonek można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Świetnie nadają się do tego kiszone buraki, dynia, marchewka, ogórki czy rzodkiewka. Oczywiście warto wzbogacić ją o inne składniki, np. sery, orzechy czy pestki dyni i ziarna słonecznika.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Top 10 sałatek, o których każdy słyszał

Jesteś ciekaw, jakie są najbardziej znane sałatki na świecie? Większość z nich na pewno dobrze znasz i regularnie jadasz. Zastanawiałeś się kiedykolwiek, skąd wywodzi się sałatka Cezar, coleslaw lub Caprese? Poznaj top 10 sałatek wraz z ich składnikami i krajem pochodzenia!

1. Sałatka grecka

Do najbardziej znanych na świecie sałatek należy sałatka grecka. Jak sama nazwa wskazuje, jest to tradycyjna potrawa kuchni greckiej, która zyskała popularność na niemal wszystkich kontynentach. Jej klasyczna wersja składa się z ogórków, pomidorów, cebuli, papryki, sera feta oraz oliwy z oliwek.

2. Sałatka Cezar

Za twórcę sałatki Cezar uważa się włoskiego kucharza Caesara Cardiniego. Z biegiem lat powstało jej kilka wersji - tradycyjna receptura zawiera takie produkty, jak sałata rzymska, parmezan, czosnek, ocet winny, surowe jajko, sok z cytryny, oliwa czosnkowa, grzanki, sos Worcestershire oraz sól i pieprz.

3. Caprese

Sałatka Caprese wywodzi się z włoskiego regionu Kampania i składa się z zaledwie dwóch składników, tj. pomidorów i mozzarelli polanych sosem z oliwy, udekorowanych liśćmi bazylii i posypanych pieprzem.

4. Coleslaw

Coleslaw to surówka, której głównym składnikiem jest poszatkowana, surowa kapusta. W niektórych krajach wzbogacana jest o inne składniki, np. jabłko lub marchewkę. Największą popularnością cieszy się w Ameryce, a jej korzenie sięgają czasów Starożytnego Rzymu.

5. Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to potrawa kuchni francuskiej. Do jej przygotowania niezbędne są takie produkty jak sałata rzymska lub lodowa, fasolka szparagowa, pomidory, anchois, tuńczyk w oliwie, jajka, czerwona cebula oraz czarne oliwki. Nie można zapomnieć również o sosie.

6. Sałatka Olivier

Do najbardziej znanych na świecie sałatek należy również Olivier, czyli rosyjski przysmak stworzony przez kucharza Luciena Oliviera. Klasyczny przepis zawiera gotowane ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, groszek, jajka na twardo, jabłka oraz majonez i musztardę.

7. Kartoffelsalat

Kartoffelsalat to kolejna z top 10 sałatek znanych w niemal w każdym zakątku świata. Jest to niemiecki specjał bazujący na gotowanych ziemniakach i posiekanej cebuli. Jego pozostałe elementy to musztarda, ocet, bulion wołowy oraz olej.

8. Tabbouleh

Jakie są inne najbardziej znane sałatki? Należy do nich niewątpliwie tabbouleh, czyli potrawa kuchni libańskiej, oparta na kaszy bulgur, pomidorach, cebuli, ogórku, czosnku oraz czerwonej papryce. Jej smak podkreśla mięta, sok z cytryny i natka pietruszki (opcjonalnie).

9. Mimoza

Mimoza to rosyjska sałatka składająca się z kilku warstw. W jej skład wchodzą m.in. gotowane warzywa, łosoś, jajka, starty ser oraz majonez.

10. Sałatka Cobb

Cobb to amerykańska sałatka podawana w dość nietypowej formie - jej elementy nie są ze sobą mieszane, a układane na talerzu paskami. Jej główne składniki to pomidory, sałata, bekon, grillowana pierś z kurczaka, awokado, jajka, ser Roquefort oraz sos winegret.

Jeśli nie najbardziej znane na świecie sałatki, to może... te najdziwniejsze?

Jesteś fanem oryginalnych smaków, a najbardziej znane sałatki na świecie nie odpowiadają twoim kulinarnym gustom? Zatem poznaj te najbardziej nietypowe, których nie każdy odważyłby się spróbować:

  • esqueixada - solony dorsz, pomidory, cebula i papryka;
  • żabie oko - makaron, bita śmietana, gotowane żółtka, kokos i ananas;
  • rujak cingur - mięso z krowiej/bawolej głowy, owoce tropikalne i orzechowy sos;
  • sunomo - owoce morza i ogórek w słodkiej zalewie.

1. Sałatka śledziowa

 Sałatka śledziowa Zobacz przepis

Sałatka śledziowa - jak ją zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka jarzynowa

 Sałatka jarzynowa Zobacz przepis

Tradycyjna sałatka jarzynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka Cezar ze szpinakiem i rukolą

 Sałatka Cezar ze szpinakiem i rukolą Zobacz przepis

Sałatka Cezar - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Surówka Colesław

 Surówka Colesław Zobacz przepis

Surówka Colesław / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka ziemniaczana

 Sałatka ziemniaczana Zobacz przepis

Sałatka ziemniaczana - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Cobb salad

 Cobb salad Zobacz przepis

Jak zrobić Cobb salad? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tabbouleh z quinoa

 Tabbouleh z quinoa Zobacz przepis

Jak zrobić tabbouleh? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Produkty, które obniżają poziom cukru. Dodaj do herbaty lub zaparz »

Szczaw do słoików na zimę. Idealny do zupy »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8