Spis treści:
Metamorfozy osobistości ze świata rozrywki, polityki czy sportu zawsze wzbudzają duże zainteresowanie Polaków. Nic dziwnego, szczególnie jeśli znanej gwieździe uda się zmienić wygląd niemal nie do poznania. Tak właśnie wydarzyło się z Anną Kalatą, która dzięki specjalnej diecie schudła aż 40 kg. Jak tego dokonała?
Kim jest Anna Kalata?
Anna Kalata urodziła się w 1964 roku w podwarszawskim Milanówku. Z wykształcenia jest ekonomistką, nie dziwi więc, że w 1990 roku założyła własną działalność gospodarczą. Na tym jednak nie skończyła - w ciągu kolejnych lat angażowała się w prace fundacji, obejmowała stanowiska w instytucjach samorządowych.
W 1999 roku w jej życiu pojawiła się polityka - przystąpiła do Sojuszu Lewicy Demokratycznej i stała się doradcą partii. W 2002 wstąpiła do Samoobrony RP, a od 2006 roku sprawowała urząd ministra pracy i polityki społecznej. W 2007 roku wycofała się z życia politycznego.
Prywatnie ma dwoje dzieci i jest rozwiedziona. W 2010 roku zagrała w bollywoodzkiej produkcji i wzięła udział w programie rozrywkowym „Taniec z Gwiazdami”. Obecnie jest m.in. właścicielką telewizji internetowej, autorką książek i bizneswoman.
Anna Kalata i Krzysztof Hulboj w programie rozrywkowym „Taniec z Gwiazdami” | Fot. Piotr WYGODA/East News
Dieta Anny Kalaty
Z metamorfozą byłej posłanki związane są lata 2007-2010, kiedy rozwiodła się i wyjechała do Indii, aby wziąć udział w produkcjach filmowych. Jak sama podkreśla, właśnie ten czas zmienił jej życie. Po pierwszym zagranicznym pobycie zrzuciła 10 kilogramów, a potem kontynuowała nowe nawyki żywieniowe. W 2010 roku, gdy zaprezentowała się w „Tańcu z gwiazdami”, nikt nie mógł rozpoznać w niej dawnej minister. Konsekwentna dieta Anny Kalaty pomogła jej schudnąć aż 40 kilogramów.
Anna Kalata po metamorfozie | Fot. VIPHOTO/East News
Szczęśliwa przedsiębiorczyni przyznaje, że po metamorfozie wróciła do wagi z czasów maturalnych. Jak to osiągnęła? Na początku stosowała dietę głodową, gdzie głównie piła napoje, nie odczuwając głodu. W ten sposób schudła 13 kilogramów. Później jednak doszła do wniosku, że nie jest to racjonalne i zdrowe rozwiązanie.
Właśnie wtedy w jadłospisie postawiła na niskokaloryczne składniki, pełne witamin i minerałów. Podstawą diety Anny Kalaty stały się owoce, warzywa, niskotłuszczowe i niskowęglowodanowe produkty. Jadła większe porcje gotowanych warzyw, dbała o odpowiednie nawodnienie. Starała się jeść małe posiłki, ale nawet co dwie, trzy godziny. W wywiadach podkreślała, że na tym etapie diety nie uprawiała sportu, z wyjątkiem spacerów. Dzięki zmianie nawyków chudła ok. dwóch, trzech kilogramów na miesiąc.
Konsekwencja i wytrwałość doprowadziły Annę Kalatę do sukcesu. W ponad trzy lata zrzuciła ok. 40 kilogramów. Do dziś udaje jej się utrzymać zdrową sylwetkę i piękny młody wygląd. Poprawiła nie tylko figurę, ale i cały swój wizerunek - styliści doceniają jej ubiór, makijaż i fryzurę. Przedsiębiorczyni przyznaje też, że wprowadziła więcej ruchu, dlatego od czasu do czasu pozwala sobie na bardziej kaloryczne dania.
Źródła: Smaker.pl
Autorka: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Kabaczki marynowane: Chrupiąca alternatywa dla spowszedniałych ogórków »
Zasady diety cukrzycowej. Co jeść a czego unikać, by obniżyć poziom cukru we krwi? »
Popularny tłuszcz. Naukowcy potwierdzają: może chronić przed demencją »