Najlepsze przepisy na ogórki

Babka - proste ciasto, które podbije serce każdego! Sprawdź, jak je przygotować

O popularności babki piaskowej zadecydował prosty i szybki przepis. I do tego ten charakterystyczny kształt! Jak ją przygotować? Sprawdź, jak upiec swoją pierwszą babkę w 4 krokach!

1. Odpowiednia forma do babki podstawą sukcesu!


Babka piaskowa serwowana jest zazwyczaj w okolicy świąt Wielkanocnych, co sprawia, że jest ona charakterystycznym ciastem dla tego okresu. Nie oznacza to jednak, że nie możemy jeść jej latem czy zimą - wręcz przeciwnie! Jej uniwersalność przejawia się m.in. w dodatkach, jakie mogą znaleźć się w jej wnętrzu. Rodzynki, orzechy, skórka kandyzowana - to wszystko warto dorzucić do środka, by cieszyć się inną wersją ciasta przy kawie lub herbacie o każdej porze roku.
Aby było to możliwe, niezbędna będzie w kuchni forma do babki. To ona pozwoli nam na stworzenie wypieku o charakterystycznym kształcie i smaku. Najpopularniejsza w sprzedaży jest foremka do babki z aluminium, pozwala ona bowiem na stworzenie pięknego wypieku i jest niezwykle trwałym wariantem, nieulegającym szybkiemu zniszczeniu. Tego typu produkty znajdziesz np. w sklepie internetowym Polmarkus.

Warto pamiętać, że formy do pieczenia babek najczęściej dzieli się na dwa rodzaje: formy do babek z kominkiem bądź bez. Pierwsza z nich posiada w swoim centralnym punkcie okrągły kominek, który gwarantuje stworzenie wypieku z pionowym tunelem w jego centralnym punkcie i jest to najczęstszy rodzaj formy do pieczenia babek wielkanocnych. Druga forma na babkę zaś, nieposiadająca kominka, będzie doskonałym wyborem dla wypieków bez okazji.

 

2. Jakie składniki będą potrzebne?


Forma do pieczenia babki wybrana, więc czas na przygotowanie ciasta. Składniki, jakich będziemy potrzebowali to stworzenia smacznej babki, to:
• 1 szklanka mąki tortowej;
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
• 1 szklanka cukru;
• 4 jajka;
• 200 g masła;
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jeśli chcemy uzyskać babkę o smaku cytrynowym, konieczny będzie zakup także cytryny, której sok połączymy z roztopionym masłem. Ciekawym urozmaiceniem może być również kakao, które dodamy do ⅓ ciasta, aby uzyskać dwukolorowy wypiek.

3. Sposób przygotowania babki


Pierwszym krokiem jest wyjęcie wszystkich składników z lodówki i odłożenie ich na chwilę na blacie, aby uzyskały temperaturę pokojową, dzięki czemu ich połączenie stanie się prostsze. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na gęstą masę w jednej misce oraz przesiania obu mąk i połączenia ich z proszkiem do pieczenia w drugiej. Następnie łączymy zawartości obu misek i powoli miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozpuszczone masło dodajemy do pozostałych składników, po czym całość przelewamy do formy na babkę. Musimy jedynie pamiętać, by formę uprzednio posmarować olejem lub masłem, dzięki czemu gotowy wypiek łatwiej będzie z niej wyciągnąć. Tak przygotowaną babkę wkładamy do piekarnika.

4. Właściwa temperatura i długość pieczenia


Ile czasu i w jakiej temperaturze należy piec babkę? W dużej mierze będzie to zależało od tego, jaki typ piekarnika posiadamy oraz to, czy obecny jest w nim termoobieg. Czas pieczenia to najczęściej około 20-30 minut w 180 st. Celsjusza lub 40-45 minut przy 175 st. Celsjusza. Aby sprawdzić, czy po minionym czasie babka jest już upieczona, wystarczy wbić w nią wykałaczkę i sprawdzić, czy wyciągnięty patyczek jest suchy.
Pamiętajmy, żeby przed podaniem gotowego ciasta je uprzednio ostudzić. A jeśli chcemy je urozmaicić, to po wyjęciu z formy wystarczy posypać babkę cukrem pudrem lub oblać rozpuszczoną tabliczką czekolady. I gotowe! Smacznego!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Kanapki śniadaniowe

Proste kanapki które zapewnią nam dużo energii na cały dzień, są pożywne smac...

Odsłon: 64

15 min
4
>60 min
3
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9