Wytrawne dania na Boże Narodzenie

O popularności babki piaskowej zadecydował prosty i szybki przepis. I do tego ten charakterystyczny kształt! Jak ją przygotować? Sprawdź, jak upiec swoją pierwszą babkę w 4 krokach!

1. Odpowiednia forma do babki podstawą sukcesu!


Babka piaskowa serwowana jest zazwyczaj w okolicy świąt Wielkanocnych, co sprawia, że jest ona charakterystycznym ciastem dla tego okresu. Nie oznacza to jednak, że nie możemy jeść jej latem czy zimą - wręcz przeciwnie! Jej uniwersalność przejawia się m.in. w dodatkach, jakie mogą znaleźć się w jej wnętrzu. Rodzynki, orzechy, skórka kandyzowana - to wszystko warto dorzucić do środka, by cieszyć się inną wersją ciasta przy kawie lub herbacie o każdej porze roku.
Aby było to możliwe, niezbędna będzie w kuchni forma do babki. To ona pozwoli nam na stworzenie wypieku o charakterystycznym kształcie i smaku. Najpopularniejsza w sprzedaży jest foremka do babki z aluminium, pozwala ona bowiem na stworzenie pięknego wypieku i jest niezwykle trwałym wariantem, nieulegającym szybkiemu zniszczeniu. Tego typu produkty znajdziesz np. w sklepie internetowym Polmarkus.

Warto pamiętać, że formy do pieczenia babek najczęściej dzieli się na dwa rodzaje: formy do babek z kominkiem bądź bez. Pierwsza z nich posiada w swoim centralnym punkcie okrągły kominek, który gwarantuje stworzenie wypieku z pionowym tunelem w jego centralnym punkcie i jest to najczęstszy rodzaj formy do pieczenia babek wielkanocnych. Druga forma na babkę zaś, nieposiadająca kominka, będzie doskonałym wyborem dla wypieków bez okazji.

 

2. Jakie składniki będą potrzebne?


Forma do pieczenia babki wybrana, więc czas na przygotowanie ciasta. Składniki, jakich będziemy potrzebowali to stworzenia smacznej babki, to:
• 1 szklanka mąki tortowej;
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
• 1 szklanka cukru;
• 4 jajka;
• 200 g masła;
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jeśli chcemy uzyskać babkę o smaku cytrynowym, konieczny będzie zakup także cytryny, której sok połączymy z roztopionym masłem. Ciekawym urozmaiceniem może być również kakao, które dodamy do ⅓ ciasta, aby uzyskać dwukolorowy wypiek.

3. Sposób przygotowania babki


Pierwszym krokiem jest wyjęcie wszystkich składników z lodówki i odłożenie ich na chwilę na blacie, aby uzyskały temperaturę pokojową, dzięki czemu ich połączenie stanie się prostsze. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia jajek z cukrem na gęstą masę w jednej misce oraz przesiania obu mąk i połączenia ich z proszkiem do pieczenia w drugiej. Następnie łączymy zawartości obu misek i powoli miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozpuszczone masło dodajemy do pozostałych składników, po czym całość przelewamy do formy na babkę. Musimy jedynie pamiętać, by formę uprzednio posmarować olejem lub masłem, dzięki czemu gotowy wypiek łatwiej będzie z niej wyciągnąć. Tak przygotowaną babkę wkładamy do piekarnika.

4. Właściwa temperatura i długość pieczenia


Ile czasu i w jakiej temperaturze należy piec babkę? W dużej mierze będzie to zależało od tego, jaki typ piekarnika posiadamy oraz to, czy obecny jest w nim termoobieg. Czas pieczenia to najczęściej około 20-30 minut w 180 st. Celsjusza lub 40-45 minut przy 175 st. Celsjusza. Aby sprawdzić, czy po minionym czasie babka jest już upieczona, wystarczy wbić w nią wykałaczkę i sprawdzić, czy wyciągnięty patyczek jest suchy.
Pamiętajmy, żeby przed podaniem gotowego ciasta je uprzednio ostudzić. A jeśli chcemy je urozmaicić, to po wyjęciu z formy wystarczy posypać babkę cukrem pudrem lub oblać rozpuszczoną tabliczką czekolady. I gotowe! Smacznego!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 251

30 min
3
Przekąski Mini paszteciki

Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.

Odsłon: 257

30 min
1
Pieczywo Świąteczne bułeczki na stół

Świateczne bułeczki na stół. Mogą być do barszczu lub na świąteczne śniadanie,

Odsłon: 191

60 min
6
Ciasta Sernik pierniczkowy

Doskonały sernik o piernikowym smaku, na ciasteczkowo-korzennym spodzie. Szyk...

Odsłon: 518

60 min
11
Desery Ciasteczka orzechowe z cynamonem

Popękane ciasteczka z orzechów włoskich to jedne z moich ulubionych słodkości...

Odsłon: 724

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

2
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

6
Informacje Domowe smaki dla każdego

Manufaktura pierogów z małej miejscowości pod Krakowem właśnie przygotowuje kolejną partię ręcznie lepionych pierogów ruskich. Receptura przekazywa...

0